Nyheter

Nedgang i norske barnefødsler

Norske kvinner venter for lenge med å bli mødre, mener eksperter.

I flere år lå norske kvinners fruktbarhet høyt, og tallet var økende, men de to siste årene har trenden snudd. Eksperter mener dagens kvinner venter for lenge med å bli mødre.

– Vi bør oppfordre kvinner til å få barn tidligere, sier overlege Dag Bratlid til Aftenposten.

2,1 barn. For å opprettholde befolkningsveksten må norske kvinner føde gjennomsnittlig 2,1 barn hver. I 2009 lå norske kvinner på et toppnivå med 1,98 fødsler per kvinne. Mange trodde vi var i ferd med å nå 2-tallet. Men i 2010 sank det til 1,95, og i fjor sank det videre til 1,88.

– Nå har det gått nedover i to år, og det kan være et uttrykk for at trenden har snudd. Jeg mener vi burde ha en fødselsrate som holder befolkningen rimelig stabil. Den bør ligge på 2,1, sier professor og overlege i nyfødtmedisin Dag Bratlid ved St. Olavs hospital i Trondheim.

For sent. Hovedproblemet er at norske kvinner får barn for sent. På 90-tallet var en gjennomsnittlig førstefødende kvinne 26 år gammel, på 2000-tallet 27, og i fjor var hun 28,4 år.

Bratlid mener samfunnet bør legge bedre til rette for at det skal være attraktivt å få barn mens man er ung.

Forsker Trude Lappegård i Statistisk sentralbyrå (SSB) mener det er for tidlig å snakke om en trend, selv om fødselstallene har gått ned to år på rad.

– Tallene går litt opp og ned, og vi kan ikke forvente det samme hvert år, sier Lappegård.

Hun mener at fødselstallene har ligget høyt i flere år, og at 1,8 kanskje er et mer realistisk nivå.

I Danmark og Finland får kvinnene i snitt 1,87 barn. I Sverige og på Island ligger tallet på henholdsvis 1,98 og 2,2, ifølge Aftenposten. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter