Politikk

Neda får ikke komme tilbake til Norge

Det var riktig å tvangsutsende den 13 år gamle jenta, ifølge tingretten.

Oslo (NTB): Det var riktig å tvangsutsende palestinske Neda Ibrahim (13) og familien hennes til Jordan. Det har Oslo tingrett bestemt.

– Jeg er sjokkert. Jeg hadde aldri ventet dette resultatet. Det viser hva slags samfunn vi har her i Norge, sier en gråtkvalt leder for støttegruppa Heidi Bjerga til NTB.

Tirsdag ble staten ved Utlendingsnemnda (UNE) frifunnet i søksmålet om myndighetsmisbruk.

LES OGSÅ: 'Norge burde takke kirken'

Overrasket

Familien ble tvangssendt tilbake til Jordan i juni i fjor etter nesten ti år i Norge, men anket utvisningsvedtaket fra Utlendingsnemnda (UNE).

I november i fjor opphevet tingretten vedtaket, men bare noen uker senere fattet UNE et nytt og likelydende utvisningsvedtak.

Familien saksøkte dermed UNE for feil lovanvendelse, feilaktig vekting av barnets beste, myndighetsmisbruk, saksbehandlingsfeil og for at utvisningen var i strid med menneskerettighetene.

Men i Oslo tingrett fikk de altså ikke medhold.

– Har det grusomt

Bjerga overbrakte tirsdag budskapet til familien, som befinner seg i Jordan.

– De har det grusomt. Det verst tenkelige har skjedd. Akkurat nå burde de ikke vært alene, sier Bjerga.

– Da de fikk vite at det var et «nei», hadde de ikke så mye mer å si. Jeg håper de greier å ta vare på hverandre. Det eneste de vil er å komme hjem, sier hun.

Støttegruppa skal nå diskutere eventuelle ankemuligheter med familien.

Også familiens advokat Arild Humlen synes dommen er overraskende.

– Jeg er overrasket over avgjørelsen, spesielt fordi retten ikke legger til grunn den sakkyndiges forklaring og de barnepsykiatriske faktaene i saken, sier Humlen til NTB.

I retten hevdet familiens advokat Arild Humlen at UNE hadde misbrukt sin myndighet og ikke tatt nok hensyn til barnas beste i saken. Han synes dommen er overraskende.

– Jeg er overrasket over avgjørelsen, spesielt fordi retten ikke legger til grunn den sakkyndiges forklaring og de barnepsykiatriske faktaene i saken, sier Humlen til NTB.

UNE fornøyd

Han peker på at det er flere sider ved saken som ikke er drøftet i dommen.

– Det er litt merkelig. Vi skal nå lese dommen grundig og vurdere hva vi skal gjøre videre, sier han.

Utlendingsnemnda er på sin side fornøyd med tingrettens avgjørelse.

– Vi konstaterer at dommen støtter UNEs syn på alle punkter og slår fast at UNE har behandlet saken på riktig måte, sier kommunikasjonssjef i UNE Bjørn Lyster til NTB.

UNE mente at hensynet til barnets beste isolert sett talte for at de fikk tillatelse til å bo i Norge, men at andre hensyn måtte veie tyngre.

– UNE la da større vekt på at foreldrene i en årrekke løy om hvem de var og hvor de kom fra. En slik avveining har UNE rett og plikt til å gjøre, sier Lyster.

Vurdere anke

Humlen vil ta kontakt med både familien og Støttegruppa for Neda og diskutere om dommen skal ankes til lagmannsretten.

– Men det er lang saksbehandlingstid. Det må vi også vurdere oppi det hele, sier han.

UNE mente at innvandringsregulerende hensyn veide tyngre enn at to av familiemedlemmene har helseproblemer og det samlede hensynet til barnas beste. I tillegg hadde foreldrene løyet om hvor de kom fra.

LES OGSÅ: Neda (12) med sterkt vitnesbyrd over telefon

Nedas foreldre Said Ahmad Gharib Abdalla og Rimah Taher Amin Abdalla er også dømt til å betale UNEs sakskostnader på 76.650 kroner.

Det mener Bjerga er «galskap satt i system».

– Det er helt ufattelig. Dommeren fikk høre at vi må sende ned penger for at familien skal overleve, og så blir de idømt sakskostnader. Det er galskap, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk