Nyheter

Nattmat-forbud reduserte fyllebråk

I Lillestrøm er det vanskelig å få seg en kebab på vei hjem fra en fuktig kveld på byen. Der stenger nemlig spisestedene før utestedene. Tiltaket har gitt resultater.

Kommunestyret i Skedsmo innførte i 2008 et såkalt nattmatforbud i Lillestrøm sentrum etter klokken to om natten. Det betyr at folk som er på vei hjem fra lystige lag nattestid ikke kan stoppe opp og kjøpe mat. Slik skulle større ansamlinger av folk etter at skjenkekranene stenger unngås. Politiet er godt fornøyd med den uvanlige ordningen som nå blir evaluert av kommunen:

– Nattmatforbudet gjør at vi slipper mye bråk fordi folk ikke blir igjen i byen for en pølse. Vi mener det er en god løsning at spisestedene stenger før utestedene, sier politiinspektør Jan Eirik Thomassen i Romerrike politidistrikt til Romerikes Blad, og fortsetter:

– Vi ser positive effekter av at folk kommer seg ut av sentrum tidligere enn de gjorde før forbudet kom. Det fungerer godt.

– Tydelig endring. Natteravnene i Skedsmo har kun lovord å si om løsningen. Forbudet gjelder for serveringssteder uten alkoholservering innenfor den såkalte «kebabringen» som dekker omtrent hele Lillestrøm sentrum.

– Før nattmatforbudet var det nærmest ikke en kveld uten at vi opplevde slåsskamper eller andre uheldige hendelser i forbindelse med matkøer i sentrum. Vi ser en veldig tydelig endring, sier styreleder for Natteravnene i Skedsmo, Eivind Fohlin til lokalavisen.

Tror ikke på forbud. Men til tross for positive tilbakemeldinger fra Skedsmo tror ikke daglig leder i Natteravnene sentralt at et nattmatforbud i byene er løsningen.

– Jeg vet ikke om et forbud mot å selge mat på gateplan vil være spesielt forebyggene, i hvert fall ikke i Oslo, sier Lars Norbom til Vårt Land.

– Men hvis det har hatt positiv effekt i Skedsmo er det bra. Alle slike tiltak må ha en grunn. Hvis man kan påvise at dette nattmatforbudet er grunnen til at volden går ned kan det være et positivt tiltak.

– Hvorfor tror du ikke på et slikt forbud i Oslo?

– Her er det større forhold og det er så mange som selger mat. Det er sjelden jeg observerer køer, man skal ikke gå mange meter i Oslo på nattestid for å få tak i en pølse, sier Norbom.

I stedet ønsker han noe kortere skjenking og bedre kontroll med skjenkestedene slik at de ikke serverer til mindreårige og til folk som er overstadig beruset.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter