Nyheter

– Muslim-demo er historisk vendepunkt

I dag demonstrerer norske partiledere side om side med norske muslimer. – Unikt i europeisk sammenheng, sier svensk ekspert.

– Det som skjer i Norge nå er eksepsjonelt, sier Magnus Ranstorp, forskningsdirektør ved Den svenske forsvarshøgskolen (FOI).

Han viser til alle nordmennene som markerer sin motstand mot IS (den Islamske staten) og Profetens Ummah i Oslo.

– Vi har tatt tilbake byen fra rasistene og nazistene. Nå skal vi ta den tilbake fra grupper som Profetens Ummah, som sprer hat i byen vår, sa Yousef Bartho Assidiq fra den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk til de oppmøte, ifølge NTB.

Han forteller at han ble spyttet på av medlemmer av Profetens Ummah da han kom til Oslo sentrum tidligere i dag.

LES OGSÅ: Støtt opprøret!

Demonstrasjonstoget går fra Grønlands torg til Stortinget, og det er varslet bred politisk oppslutning. Alle partilederne på Stortinget skal delta i demonstrasjonen, og statsminister Erna Solberg skal holde appell.

– Demonstrasjonen er et sterkt og viktig signal fra norske muslimer mot uakseptabel vold, intoleranse og et forsøk på å bruke religion for å legitimere dette, sa Erna Solberg til Vårt Land før demonstrasjonen.

Hun forklarte at hun ønsket å støtte markeringen mot IS og andre med samme tankegods, fordi kampen mot ekstremisme er en kamp «vi bare kan vinne sammen».

Spesielt samhold. En uvanlig markant politisk støtte, mener Ranstorp, som er en av Sveriges fremste eksperter på terrorisme og islamsk ekstremisme.

Han sammenligner Norges reaksjon med reaksjonen fra Storbritannia da det ble kjent at halshuggingen av den amerikanske journalisten James Fowley ble utført av en britisk muslim.

– Halshuggingen symboliserer alt som er bestialsk med IS. Likevel tror jeg ikke britene hadde kunnet gå ut i demonstrasjonstog slik dere gjør i Norge, med statsministeren og partitoppene side om side med muslimske organisasjoner, sier Ranstorp.

Han viser til at den britiske justisministeren i etterkant av halshuggingen gikk ut og sa at lovgivningen skulle skjerpes, men at det ikke skjedde stort mer enn det.

LES OGSÅ: Moderate muslimer bryter stillheten

Tradisjon for dialog. Heller ikke Anne Stenersen, forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), har hørt om noen lignende europeiske tilfeller. Hun tror Norge skiller seg ut gjennom at slike markeringer har blitt vanligere de siste årene.

Ifølge Ranstorp kunne ikke en tilsvarende demonstrasjon blitt holdt i Sverige eller Danmark.

– Nordmenn har lært seg viktigheten av å stå sammen etter Breivik. Det var eksepsjonelt å se hvordan dere kom sammen etter en vanskelig påkjenning. Det er ikke selvsagt at det fungerer slik i andre land.

Historisk vendepunkt. Stortingsrepresentant for Venstre, Abid Raja, omtalte i dag demonstrasjonen som et historisk vendepunkt.

– Fortell meg hvor og når det har skjedd tidligere at tre unge, muslimske jenter tar initiativ til en demonstasjon. Så stiller statsministeren, Stortingets presidentskap og alle partilederne på Stortinget opp. Dette mangler sidestykke i all historie, sa Abid Raja til NTB.

KrF-leder Knut Arild Hareide var blant partilederne som hadde møtte opp på Grønland for å delta i toget.

– Jeg tror det blir flotte timer. Jeg har sett og møtt unge muslimer som sier tydelig fra om hva som er deres verdier, sa Hareide til NTB før demonstrasjonen startet.

Han mener markeringen blir enda sterkere fordi samtlige norske partier og partiledere er til stede.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter