Nyheter

Mot rødgrønn seier i svensk valg

Og Sverigedemokraterna ser ut til å bli Sveriges tredje største parti.

Stockholm (NTB): Den rødgrønne opposisjonen i Sverige får 44,8 prosents oppslutning på SVTs valgdagsmåling. Regjeringsalliansen får 39,7 prosent.

Socialdemokraterna får 31,1 prosent av stemmene, ifølge målingen offentliggjort av den svenske rikskringkasteren idet valglokalene offisielt stengte. Moderaterna får på sin side 22,2 prosent.

LES OGSÅ: Sveriges partiledere om tro

Det omstridte innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna får hele 10,5 prosents oppslutning, og blir dermed tredje største parti.

Valgdagsmålingen viser at Feministisk initiativ vipper rundt sperregrensen, med 4 prosent av stemmene.

LES OGSÅ: Denne pastoren griller partilederne

Miljöpartiet får 7,1 prosents oppslutning, Centerpartiet får 6,5, Vänsterpartiet får 6,6, Folkpartiet 6,0 og Kristdemokraterna 5,0 prosent i målingen gjort for SVT.

En annen valgdagsmåling viste et svært jevnt løp mellom blokkene. TV4s måling, offentliggjort et kvarter før valglokalene stengte, viste 44 prosents oppslutning for de rødgrønne og 43 prosent for den regjerende sentrum-høyrealliansen.

LES OGSÅ: Sahlin: Valgkamp ikke kontroversiell nok

Ifølge en tredje valgdagsmåling laget av YouGov for Metro får den rødgrønne opposisjonen 45 prosent av stemmene, mens den borgerlige alliansen får 39,7 prosents oppslutning.

Folkebevegelse
– Vi er tilbake som en skikkelig folkebevegelse, sa Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven til NTB en time før valgdagsmålingene ble offentliggjort.

Foreløpige målinger viser at hans rødgrønne opposisjon er i tet, men Löfven ville ikke ta noe for gitt. Likevel føler han seg trygg på at sossarna nå har gjort alt de kunne for å avgjøre valget til sin fordel.

– Hva tror du om situasjonen i Riksdagen etter valget?

– Det får vi se på når valgresultater er klart.

Uklart i Riksdagen
Verken venstre- eller høyresiden ser ut til å få over 50 prosent av stemmene, noe som gjør situasjonen i Riksdagen høyst uklar.
Ingen av blokkene ønsker nemlig å samarbeide med Sverigedemokraterna (SD). Siden 2010, da partiet kom inn i Riksdagen, har SD stort sett stemt likt med de borgerlige partiene.

Löfven har flere ganger forsøkt å rekke ut en hånd til Centerpartiet og Folkpartiet på den andre siden av blokkgrensen. Men foreløpig er han blitt møtt med en kald skulder.

Ikke minst er mange i næringslivet urolige for at Sverige skal få en svak, rødgrønn mindretallsregjering. Frykten er at det skal bli vanskelig for regjeringen å få flertall for større politiske grep i Riksdagen, noe som kan gi en fastlåst situasjon.

Enkelte har pekt på at det hele kan ende med nyvalg om ikke dette valget gir et stabilt flertall.

Vil ha forandring
I hipster-bydelen Södermalm i Stockholm var mange velgere lei av de borgerlige og ønsket seg en ny regjering.

– Samfunnet er blitt kaldere og hardere. De rike har det bedre og de fattige har det dårligere, sier Katarina Sandberg til NTB.

Hun stemte på Feministiskt initiativ og regjeringsskifte.

Også Jonas og Tina Jonsson mener tiden er overmoden for et skifte. De stemte på Vänsterpartiet ytterst til venstre.

De to mener den borgerlige koalisjonsregjeringen har klart seg dårlig, bygd ned fungerende velferdssystemer og skapt en myte om valgfrihet.

Kjernesaker
Valgkampen ble i stor grad preget av en ulik virkelighetsbeskrivelse fra de to blokkene.

Den borgerlige alliansen la vekt på at den har ført Sverige trygt gjennom finanskrisen og skapt 340.000 nye arbeidsplasser siden 2006. De borgerlige la også vekt på økt valgfrihet innen skole og helse- og omsorg og lavere skatter for folk flest. De angrep dessuten de rødgrønne for å mangle et troverdig regjeringsalternativ.

LES KOMMENTAREN: Grønn makt

De rødgrønne la for sin del vekt på at arbeidsledigheten på knappe 8 prosent er høyere enn da Moderaternas Fredrik Reinfeldt overtok for åtte år siden. Særlig står mange unge og folk med innvandrerbakgrunn uten jobb.

Regjeringen måtte også tåle krass kritikk for svake skoleresultater og for at private selskaper henter ut store gevinster på skoler og velferd. På dette punktet har også de ideologiske skillelinjene mellom høyre- og venstresiden kommet klart fram.

LES OGSÅ: Miljöpartiet er blitt prestepartiet

Også Sverigedemokraternas klare fremgang har preget valgkampen. Partileder Jimmie Åkesson krever en langt mer restriktiv asyl- og innvandringspolitikk i Sverige, men møter ingen som helst forståelse for sine synspunkter blant de øvrige partiene.

Støre: Ligger an til skifte

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det svenske valget er «veldig spennende, egentlig». Men han sier tallene tyder på regjeringsskifte.

– Det er klart at alle regjeringspartiene går tilbake og statsministerens parti mister hver fjerde velger. Det er klart at et nederlag burde borge for et skifte, sier Støre til TV 2 fra en valgvake i Oslo sentrum.

SE BILDESERIE: Mye på spill i svensk valgkamp

Han sier de rødgrønne ser ut til å ha et overtak. De leder på alle valgdagsmålingene, men på én av dem er det bare 1 prosentpoeng som skiller de to blokkene.

– Om dette holder til at det dannes en ny regjering med Stefan Löfven som statsminister, er det noe jeg unner ham av hele mitt hjerte, sier Støre som har kjent lederen for søsterpartiet i et par år.

– Han er en sympatisk og trygg person som det er lett å få et godt forhold til.

LES OGSÅ: – Ulikhetene i samfunnet har økt

Selv om Sverigedemokraterna ser ut til å doble sin oppslutning, tror ikke Støre det vil gjøre mye for å endre realitetene i Riksdagen, ettersom ingen av partiene vil samarbeide med dem.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter