Nyheter

Misjonssambandet må svare for mannlig økonomileder

Hvorfor kan ikke kvinner bli økonomileder i Misjonssambandet? Likestillings- og diskrimineringsombudet vil ha svar.

Likestillings- og diskrimineringsombudet tviler på at Misjonssambandet har lov til å kreve at økonomilederen skal være mann. I et brev til landets største misjonsorganisasjon ber ombudet dem å presisere hvilke oppgaver og funksjoner som ligger i stillingen som økonomileder og i hvilken grad stillingen har en religiøs funksjon.

Generalsekretær Øyvind Aasland i Norsk Luthersk Misjonssamband skjønner at ombudet spør.

– Jeg ser at det ikke umiddelbart er logikk i at økonomilederen har hyrde- og læreansvar, sier generalsekretær Øyvind Åsland.

Reaksjoner. Det vakte oppsikt da Misjonssambandet i februar stillingen http://www.vl.no/kristenliv/article117722.zrm som økonomileder kun for menn. Åsland lover at de skal gi ombudet et grundig svar innen fristen 20. april.

– Kan det hende at dere selv konkluderer med at det ikke er grunnlag for kun å ha menn i stillingen?

– Jeg tror vi kommer til å argumentere for hvorfor vi har denne ordningen, sier Åsland.

Grunnen er at stillingen som økonomileder «innebærer et særlig lære- og hyrdeansvar». Økonomilederen har møte- og talerett i hovedstyret, som sammen med rådsmøtet har det øverste læreansvaret i organisasjonen. I Misjonssambandet er det kun menn som skal ha såkalt læreansvar.

Siviløkonom Øystein Frøysa (29) ble ansatt i stillingen. Han begynner 1. juni.

Kan bøtelegges. Ombudet kan ikke pålegge Misjonssambandet å åpne stillingen for kvinner, men de kan uttale seg om hvorvidt kravet om mannlig økonomileder er i strid med likestillingsloven. Saken kan bringes inn for likestillingsnemnda. Den kan pålegge tiltak den mener er nødvendig for å rette opp i diskriminering og har rett til å utstede bøter.

Misjonssambandets hovedstyre vedtok for to år siden å se på kvinners posisjon i organisasjonen. Rundt 155 stillinger og verv er i dag kun for menn, viste en kartlegging Vårt Land gjorde i august i fjor. Nå er det nedsatt en gruppe på hovedkontoret som gjennomgår hvilke stillinger og verv som skal være forbeholdt menn. Det kan komme endringer, tror Åsland.

– Vi har drøftet om vi bør skjelne mer mellom åndelig og administrativt ansvar enn vi gjør i dag. I den prosessen er det et mulig utfall at flere stillinger kan være for kvinner, sier Åsland.

Ser på saken. I tillegg skal det jobbes ut en ny veiledning om spørsmålet om kvinners og menns tjeneste. Dagens veiledning er fra 1991.

– Skal dere begrunne dagens praksis eller vurdere å justere praksisen?

– Hovedstyret har ikke forandret syn på saken, men mener at Bibelens aktuelle budskap er tidsuavhengig når det gjelder menns og kvinners tjeneste. Veiledningen vil bygge på grunnprinsippet, sier Åsland.

Ferdig i høst. Åsland håper arbeidet er ferdig i løpet av høsten slik at rådsmøtet kan behandle spørsmålet.

– I rådsmøtet sitter det bare menn. Er det riktig sted å behandle saken?

– Det er en av stedene saken må tas opp. Vi tar opp saken stadig vekk på regionale samlinger, ikke minst det kulturelle aspektet om hvordan kvinner opplever at de blir møtt i organisasjonen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter