Nyheter

Minoriteter taper i spillehallene

Mennesker med innvandrerbakgrunn søker lykken i pengespill når livet blir tøft i Norge.

– Vi lever med mye uvisshet, frustrasjon og ensomhet, sier en spilleavhengig innvandrer i en fersk rapport fra Blå Kors.

Minoritetsmiljøene forteller om lang saksbehandlingstid for opphold og familiegjenforening, og vanskeligheter med å få jobb. Å gjøre det enklere for innvandrere å klare seg i Norge, ville forhindre at mange blir spilleavhengig, mente flere.

Organisasjonens to rapporter viser at veien til spilleavhengighet er ekstra kort for mange med minoritetsbakgrunn.

– For mange er det å tilpasse seg den norske kulturen både stressende og belastende. De som ikke lykkes med dette blir lettere spilleavhengig, sier sosiolog Silje Hirsch som er prosjektleder for rapporten fra Blå Kors.

Sårbar. Hirsch understreker at det er livssituasjonen til de med minoritetsbakgrunn mer enn kulturen deres som gjør dem mer sårbare. Det er utfordrende å klare seg i Norge og pengespill dukker opp som et tilsynelatende lett alternativ for å få økonomien til å gå rundt.

Hirsch viser til følgende fiktive, men realistiske eksempel fra rapporten:

En mann fra et ikke-vestlig land har fått opphold i Norge, men sliter med å få jobb. Han har vonde opplevelser fra hjemlandet, og problemer med å klare seg i Norge. For å flykte fra dette, spiller han på spilleautomater. Han vinner, og det virker som lettjente penger. Han spiller derfor mer, men begynner å tape.

Mannen tar ikke telefonen når kona ringer, for det er tabu og skambelagt å spille om penger i deres kultur og religion. Når kona finner ut at mannen spiller mye, tar hun med seg ungene og flytter fra mannen. Men mannen er hekta, og spiller vekk alle pengene sine, i tillegg til et forbrukslån han tar opp. Han klarer ikke lenger sende penger til familien i hjemlandet, skammer seg og kutter kontakten med alle i familien og samme kultur. Han blir deprimert, og ser ikke lenger noen løsninger på livet sitt.

Ingen advarsler. – Mange forteller at deres første møte med spilleautomater er i Norge. Derfor har de lite kunnskap om dette. Når da mange ikke får med seg advarsler som er ment for alle på grunn av svake norskferdigheter, og at de ikke følger med på de store tradisjonelle norske mediene, blir veien kortere til avhengighet.

Konsekvensene for innvandrere er også større enn for andre avhengige, spesielt de som er dårlig integrert. I mange tilfeller mister de kontakten med familien.

– Vi ser en større grad av isolasjon og skam, spesielt for dem fra muslimske miljøer. Koranen forbyr å spille om penger.

Avhengige innvandrere søker ofte hjelp senere enn andre, ifølge Hirsch.

– Mange vet ikke at det finnes hjelp å få. I tillegg er det tabu å gå til behandling. Dermed får de negative konsekvensene lang tid til å utvikle seg.

Mister respekt. For menn som kommer fra kollektivistiske kulturer er det ekstra sårt å ikke lenger kunne forsørge familien i Norge og i hjemlandet.

I Blå Kors' rapport sier en mann følgende:

– Jeg tapte ikke bare penger på grunn av spillingen. Jeg tapte også ære, status og respekt i mitt eget miljø. Før var jeg en alle respekterte, nå vil de ikke snakke med meg.

Les mer om saken i Vårt Lands papirutgave.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter