Nyheter

Mindre muslimhets enn fryktet

Politiet måtte gripe inn da en kvinne i nikab ble skreket til på åpen gate etter at terrortrusselen kom.

Norske muslimer fryktet økt hets og trakassering etter PSTs terrorvarsel, slik de gjorde 22. juli. Linda Alzaghari, leder av den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, sier hun er positivt overrasket over nordmenns oppførsel denne gangen.

– I all hovedsak har det vært mye bedre enn man skulle tro. Det virker som det har vært en veldig modning etter 22. juli, sier Alzaghari som selv er muslim.

Roping og skriking. Selv om hun er positiv, forteller hun om muslimer som har opplevd alvorlig hets i form av roping og verbale spydigheter. En kvinne i nikab opplevde å bli skreket til på åpen gate i Oslo sentrum. Situasjonen ble så opphetet at politiet så seg nødt til å gripe inn.

– Vi får høre om lignende episoder med jevne mellomrom, men det skjer hyppigere og blir litt mer intenst ved slike hendelser som dette. Det vekker ekstra sterke følelser hos folk, for dette oppleves som veldig nært, sier hun og oppfordrer folk til å tenke seg om en ekstra gang før de snakker.

– Jeg tror det er mange som ikke tenker over at det de sier kan oppfattes som støtende, sier hun.

Hun understreker at hun så langt ikke har hørt om noen fysiske angrep, men det har kommet inn meldinger om trakasserende handlinger på busser og arbeidsplasser.

– Folk slenger kommentarer som «hvorfor drar dere med dere det tullet her hit», «dra tilbake dit du kom fra», «dette har vel du informasjon om», sier hun.

Alzaghari forteller også at mange har gått ut og hetset muslimer på Facebook.

– Da er det er veldig positivt at stadig flere tar til motmæle. Slik kan vi unngå utviklingen av konspirasjoner, og forsterkning av dårlige holdninger, sier Alzaghari.

Påkjenning. Ali Esbati, svensk politiker og tidligere daglig leder i Manifest Analyse, er mer kritisk. Han opplever at måten trusselen ble presentert på har vært belastende for muslimer som gruppe. Selv om det ikke har blitt rapportert om alvorlige hendelser, er mistenkeliggjøringen i seg selv uheldig, mener han.

– Det har uten tvil vært en stor påkjenning for vanlige mennesker med muslimsk tro og utseende. De seneste dagene har jeg selv opplevd at folk har sett litt ekstra på meg. Jeg ble også stoppet da jeg skulle inn i landet på fredag. Dette er ikke alvorlige hendelser, men det skaper en opplevelse av å ikke være velkommen, sier han.

Esbati mener mistenkeliggjøringen av en stor gruppe mennesker på bakgrunn av utseende er svært uheldig.

– De er jo også en del av befolkningen, og behøver trygghet og beskyttelse mot en terrortrussel på lik linje med alle andre, sier han.

Han håper det kommer ut mer informasjon om terrortrusselen i etterkant, slik at det kan vurderes om dette var riktige tiltak.

Står samlet. I motsetning til Esbati mener den norske konvertitten Yousef Assidiq mener at nordmenn har vært inkluderende, og er positivt overrasket over forløpet de siste dagene.

– Jeg jobber mye med denne problematikken, og jeg trodde ikke vi var kommet så langt. Flere muslimer har båret på den redselen, samtidig viste det norske samfunnet at vi ikke har grunn til å være bekymret. At vi står i denne situasjonen samlet, sier han til NRK.

Han jobber til daglig som prosjektkoordinator for forebygging av radikalisering og ekstremisme i Minotenk.

– Jeg tror det norske samfunnet gjorde seg noen erfaringer etter 22. juli da man kollektivt mistenkeliggjorde det muslimske miljøet. Jeg tror folk nå har forstått at det er stor forskjell på en terrorist og en helt vanlig muslim. I tillegg har vi jobbet hardt for å skape denne distanse, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter