Nyheter

Mette-Marit sjekket inn på attføringshotell

– Dette er det beste stedet jeg har arbeidet. Jeg smiler hver dag når jeg våkner fordi jeg vet at jeg skal hit, forteller Johnny Roland som arbeider på attføringshotellet PS: Hotell i Oslo.

PS: Hotell ligger like ved Mathallen på et tidligere industriområde på Grünerløkka, og fra utsiden ser det ut som et hvilket som helst hotell med sin stilige betong- og glassfasade. Innsiden er imidlertid ganske annerledes enn andre hoteller. De fleste ansatte har kommet dit gjennom Nav, og hotellet skal være et springbrett ut i et ordinært arbeidsliv.

Tirsdag kom kronprinsessen for å se på hotellet.

– Jeg tror tiltaket er veldig viktig. De som jobber her får oppleve at det går an å komme seg ut i arbeid, og så kan de trene seg opp og komme seg inn i arbeidslivet etter hvert, sa kronprinsesse Mette-Marit til NTB da hun besøkte hotellet sammen med Oslo-ordfører Fabian Stang (H).

For de ansatte var besøket en stor motivasjon.

– Jeg trodde jeg skulle være veldig nervøs, men det var jeg ikke. Mette-Marit var menneskelig og imøtekommende, og det var veldig hyggelig å få besøk, forteller Kim Nicolaysen, som jobber på hotellet.

Ikke overskudd. Hotellet har gått med underskudd siden det åpnet dørene i november 2011, men den samfunnsøkonomiske gevinsten kan på lang sikt bli stor om flere uføretrygdede kommer ut i arbeid.

– Vi må tenke nytt innenfor attføring og arbeidstrening, sier hotellsjef Randi Kvissen Haugen.

Hun overtok som hotellsjef i januar i år, og skal snu underskuddet til overskudd.

– Trenger arbeidskraften. Tall fra Nav viser at hver tiende nordmann er uføretrygdet, og i aldersgruppen 18 til 29 år er andelen uføre 1,2 prosent.

Kronprinsessen mener det er ekstra viktig å legge til rette arbeidsplasser for dem som ikke klarer å jobbe i 100-prosentstillinger.

– Å miste arbeidskapasiteten disse menneskene besitter fordi vi ikke skaper arbeidsplasser som greier å romme dem, det taper vår økonomi og fremtid på, sier hun.

Arbeidslyst. Attføringsbedrifter som PS: Hotell skal gi personer kvalifisert arbeidserfaring for at de senere kan komme ut i arbeid. Tidligere har attførings- og vekstbedrifter gjerne vært produksjonsbedrifter, men også internasjonalt tilrettelegges arbeidsopplæringen nå for serviceyrker.

– To personer herfra har fått fast ansettelse andre steder, og nå er seks personer ute i praksis andre steder her i området. For oss er det bra å få dem ut av vårt system, for det betyr at de har fått en vanlig jobb i en vanlig bedrift, forteller Haugen.

Johnny Roland kan ikke tenke seg tilbake til tiden før PS: Hotell.

– Jeg har vært på forskjellige kurs igjennom Nav før, men jeg føler ikke at jeg har fått noe ut av det. Her måtte jeg kaste meg ut i arbeidet med én gang, og jeg har lært veldig mye veldig fort. Jeg har gode kolleger og en bra jobb, og det gir meg lyst til å møte opp hver eneste dag, forteller Roland.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter