Kirke

Meldeplikten: Norge går motsatt vei av Tyskland

Stortinget skjerpet tirsdag plikten til å avverge seksuelle overgrep mot barn. I Tyskland gjøres det ikke. Begge begrunner med «hensynet til barna»

– En veldig viktig lovendring som skal bidra til at flere sier fra når de får kjennskap til overgrep. Politi og rettsvesen vil aldri klare å løse dette alvorlige samfunnsproblemet alene. Vi er helt avhengige av at folk varsler, sier Justisminister Knut Storbeget.

Lovendringen ble annonsert i kjølvannet at Müller-saken. – For å beskytte barna, som Storberget sa da han la frem forslaget tidligere i år.

LES OGSÅ: Varsler innskjerping av meldeplikten.

Lar være. Men nettopp med samme begrunnelse har Tysklands justisminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger latt være å foreslå en skjerping av det tyske lovverket på dette feltet.

I Norge som i Tyskland var det opprulling av seksuelt misbruk av mindreårige i Den katolske kirke som initierte politisk diskusjon om den plikt som en tredje part hadde til å melde fra om mistanker.

Rundt bord. Justisminister Leutheusser-Schnarrenberger flagget først høyt en innskjerping av lovverket, men etter diskusjon ved «det runde bord», en bredt sammensatt kommisjon av tyske eksperter og representanter for skolevesen, helsevesen, kirke, sport-, familie- og ungdomsorganisasjoner, snudde justisministeren: Det blir ingen meldeplikt.Hensikten: Å beskytte ofrene for seksuelt misbruk for konfrontasjon. Ofrene må få tid på seg, og slippe å regne med at deres fortrolige melder fra videre, mente kommisjonen.

LES OGSÅ: Storberget mener Kirken skaper uklarhet om gyldigheten til norsk lov

Inviterte. – For meg er det helt unaturlig å tenke at du ikke skal ha plikt til å si fra når du vet om at noen utsettes for overgrep, sier derimot Knut Storberget. 

– Tar tyskerne feil?

– Det tør jeg ikke si, for jeg vet for lite om den tyske rettstilstand og hva kommisjonen har sagt. Vi må akseptere at det er forskjeller i lovverkene.

– Burde ikke et slikt «rundt bord» vært veien å starte også i Norge?

– Nettopp i forbindelse med avvergeplikten har vi invitert endel organisasjoner til å komme med innspill. Jeg sier ikke at denne lovendringen løser alt, men jeg mener det er ett av mange viktige tiltak, sier Storberget.

LES OGSÅ: Vatikanet: Overgrep skal politianmeldes.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke