Klima

Mediene bryr seg mindre om miljø

Medieforsker tror grunnen er brutte forventninger etter klimatoppmøtene.

Norges største miljøorganisasjon, Naturvernforbundet, har fått betydelig mindre omtale i årene siden toppåret i 2007. De mener forklaringen er at slikt varierer.

– Vi ser en svakere miljøinteresse etter 2007 da FN la frem sin siste klimarapport. Dette går i bølger, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Dokumentaren En ubehagelig sannhet hadde Norges-premiere høsten 2006. USAs tidligere visepresident, Al Gore, stod bak filmen som tar for seg klimatrusselen verden står over for. Året etter ble Al Gore og FNs klimapanel tildelt Nobels fredspris.

Nytt moteord. Dermed ble klima for alvor satt på dagsorden av mediene. Omtalen av ordet «klima» ble firedoblet fra 2006 til 2007. Enkle nyhetssøk viser 26.572 treff i 2006, mot hele 109.827 treff året etter.

– Vi så en kjempeoppsving i 2007, det var et helt spesielt år. Verden over skrev folk om klima, det var det store. Vi merker at interessen er mye mindre nå, slike ting varierer ut i fra hva som er politisk riktig. Hvis det er mye politisk rabalder blir vi mye brukt, sier kommunikasjonssjef i Bellona, Anne Karin Sæther.

Hun trekker frem paradokset om at alle partiene på Stortinget er enig om klimaforliket utenom Frp.

– Det er en utfordring at alle partiene er enig, da blir det et mindre hett debattema, noe som er synd fordi klimatrusselen er like stor.

Brutte forventninger. Alle de store miljøorganisasjonene i Norge, utenom Zero, har hatt mindre medieomtale etter klimatoppmøtet i København i 2009. Elisabeth Eide, som forsker på mediedekningen rundt klimatoppmøtene, tror kanskje grunnen er skuffelse.

– Det var veldig høye forventninger før møtet og en felles lederartikkel med oppfordring til politikerne ble trykt i 56 aviser over hele verden. Dessuten var det høy kjendisfaktor med blant andre Barack Obama. Da disse forventingene ble brutt, har luften gått ut av ballongen.

Hun tror noe av utfordringen for avisene ligger i å holde saken varm over tid.

– Mediene har problemer med å dekke vedvarende prosesser, klimaendringene er ikke noe kortvarig, sier Eide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima