Nyheter

Massivt ja
 til merking av vin

Hele åtte av ti mener
 vin­flasker bør faremerkes for ­gravide og sjåfører. ­
Rusfeltets ­organisasjon ber ­politikerne følge rådet.

Ikke bare viser folk flest stor forståelse for å innføre en merke­ordning som viser hva vin og annen alkohol faktisk inneholder. Like mange – over 80 prosent – ønsker skritt i retning av å fare­merke flaskene med alkohol­holdig drikke.

Det går frem av en undersøkelse­ som Opinion har gjennomført for rusfeltets samarbeidsorgan Actis og som Vårt Land har fått tilgang til.

81 prosent av de 1000 som ble spurt, svarte ja på spørsmålet om de var for å merke flaskene om den fare det er å drikke alkohol for gravide og sjåfører. Også blant blåblå velgere er det klart flertall for slik merking.

– Norske forbrukere er vant til å finne innholdsinformasjon på varer. Denne forbrukerbevisstheten forklarer nok den høye oppslutningen om både innholdsmerking og synliggjøre­ ­faren for gravide og sjåfører, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis.

LES OGSÅ: «Vår ukritiske ruskultur»

Sp-forslag

Før påske skal Stortinget ta stilling til saken. Senterpartiet har fremmet et forslag om å innføre innholdsmerking av alkoholholdig drikk innen 2015 er omme.

Tirsdag er det høring i Helsekomiteen på Stortinget, der både Actis og drikkevareindustrien møter stortingspolitikerne. ­Sp-politikerne reiser ikke forslag om å varskomerke all alkohol.

Det ønsker ikke rusfeltets ­organisasjon heller. Men Actis mener det er grunn til å gå i gang med faremerking overfor visse grupper som et første steg.

– Skal vi ha en prosess som ­leder frem til merking om innhold og kaloriinnhold, er det tjenlig at vi utreder merking med helseinformasjon samtidig, sier Gerhardsen.

Sp-talskvinne Kjersti Toppe er overrasket over at så mange­ som åtte av ti sier ja til innholdsmerking og er åpne for flaskeadvarsler­ til gravide og sjåfører.

– Vi har opplevd folkelig støtte til innholdsmerking, men tallene er jo overraskende høye.

– Hvorfor forslo dere bare innholdsmerking – og ikke åpning for advarsler også?

– Forslaget vårt er strategisk utformet for i alle fall å få flertall for ett tiltak: Innholdsmerkingen. Hadde vi inkludert en rekke andre tiltak også, ville det bli lettere å avvise hele pakken. Men når folk flest er så positive til faremerking overfor gravide og sjåfører, vil det trolig bevege politikerne til et ja også, svarer Toppe.

LES OGSÅ: Færre dør av alkohol

Norge «merkesinke»

Under­søkelsen fra Opinion viser at det er klart flertall både i Frp og Høyre for både faremerking for gravide og sjåfører og ulike typer­ av innholdsmerking. I Frp er motstanden størst – men ikke på mer enn en tredel.

Men i befolkningen som helhet er kvinner mer positive til alkoholmerking enn menn og vest- og sørlendinger mer skeptiske enn andre.

Gerhardsen mener Norge har utviklet seg til en «merkesinke­» på feltet. På mange områder i ­alkoholpolitikken kan vi kalle oss foregangsland, men i spørsmålet om merking sakker vi ­akterut.

LES OGSÅ: Flere besteforeldre sliter med alkohol

Se til Frankrike

– Når Frankrike har advarsler om at gravide ikke bør drikke alkohol, er det ingen grunn til ikke vi skal kunne gjøre det samme, er meldingen Gerhardsen sender politikerne.

Da Stortinget behandlet ­rusmeldingen i forrige stortings­periode, ble spørsmålet om ­merking av vin, øl og sprit satt på vent. Flertallet ville avvente EUs arbeid på feltet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Actis advarer mot dette:

– Det er en prosess som kan trekke ut i tid, forklarer Gerhardsen.

Kryss over magen

– Men hvordan kan en merkeordning overfor gravide og sjåfører arte seg?

– Det kan markeres gjennom både bilder og tekst. Eksempelvis har man i Frankrike små figurer av en gravid mage som det er satt kryss over.

LES OGSÅ: Ber menigheten om alkoholfri julefeiring

Av alle næringsmidler som omsettes i Norge, er alkohol fortsatt unntatt kravet om innholdsdeklarasjon overfor forbrukerne. Etillater eksempelvis over 50 ulike tilsetningsstoffer i vin – noen av dem kan være allergiutløsende.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter