Nyheter

Mangler helsepersonell i Libya

Østeuropeiske helsearbeidere forlot Libya da borgerkrigen brøt ut. Nå kan mangel på kvalifisert personell bli et stort problem i landet.

– Det er vanskelig å skaffe seg oversikt over situasjonen. Jeg oppholder meg i Misrata. Her er det forholdsvis stille. Samfunnet fungerer tilnærmet normalt, sier Rune Bjørnsen, som jobber for Leger Uten Grenser i Libya. Han er den eneste norske ansatte i Leger Uten Grenser i Libya nå.

Komiteer. Noe av det Bjørnsen har fått med seg, er at opprørene og befolkningen oppretter komiteer som skal ta ansvar for å få samfunnsmaskineriet til å fungere.

– Selv om opprørerne har hatt kontroll her i Misrata, er det ikke noen tegn som tyder på at samfunnet ikke fungerer. De nye komiteene klarer å ivareta den rollen som statsapparatet tidligere hadde.

SE BILDESERIE: Veien mot Gaddafis fall

Utviklet. Rune Bjørnsen understreker at Libya er et velutviklet land, der mye fungerer godt.

– Problemet nå er å få oversikt over situasjonen. Vi hører fra Tripoli at det er problemer med medisiner og medisinsk utstyr. Vi jobber ut fra de eksisterende helsestrukturer, og opplever at det er den riktige veien å gå.

– Hvordan behandles krigsfangene som har vært lojale mot Gaddafi?

– Her i Misrata er det noen krigsfanger. Mitt inntrykk er at de blir behandlet greit. De befinner seg på en skole utenfor byen. Så vidt jeg forstår, beskyttes de godt.

Flyktet. Selv om Rune Bjørnsen snakker godt om helsevesenet i Libya, ser han at det er store hull på personalsiden.

– Det var mange velutdannede leger og sykepleiere fra Øst-Europa om jobbet her. Men da krigshandlingene brøt ut, valgte svært mange av disse å forlate landet. Nå er det frivillige libyere som har tatt over oppgavene som tidligere var utført av profesjonelle. Det kan bli et kvalitetsmessig problem på sikt, sier han.

Oversikt. – Hva kan Leger Uten Grenser gjøre i det krigsherjede landet?

– På kort sikt kan vi bidra til at helsevesenet får de ressursene det trenger. På litt lengre sikt kan kanskje leger bidra til å behandle trauene som denne krigen har påført dem.

– Hvordan opplever du din egen sikkerhet?

– Den er akseptabel. Jeg beveger meg lite ute etter mørkets frambrudd. Det hender at jeg hører at folk skyter i lufta for å markere at Gaddafi ikke lenger har kontroll i landet. Selv om folk er glade nå, er det ingen ville jubelscener i gatene. Leger Uten Grenser er nøye med å ivareta sikkerheten til sine ansatte. Nå har de nettopp sendt et team fra Misrata til Tripoli. Det blir ikke vurdert som en sikkerhetsrisiko, sier Rune Bjørnsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter