Nyheter

Mange barn ønsker større engasjement fra foreldrene

– Jeg forsvarer ikke full overvåkning av det ungdommer gjør, men en viss kontroll har foreldrene rett til å ha, skriver en ung jente på ung.no.

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg, spør nettsiden ung.no.

«Mamma kan sjekke hva jeg søker etter på nettet. Det har jeg ikke noe i mot. Men hvis hun går på PC-en min og leser private ting som jeg har skrevet, det er ikke greit!», svarer en av ungdommene.

Ung.no er et offentlig nettsted for ungdom i alderen 13 til 20 år og drives av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Målet er å gi ungdom svar på det de lurer på. Siden er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

LES HISTORIEN TIL REBEKAH LOUISE HELMERSEN OG HENNES FAR: – Han brydde seg nok til å bryte allmenn folkeskikk

– En prinsippsak

Forrige helg gikk tenåringsfar Torkel Brekke ut i VG og fortalte at han sjekker barnas kontoer på sosiale medier. Eksperter strides om dette er greit. Debatten på ung.no viser at det også blant ungdom er forskjellige meninger om temaet.

«Jeg synes ikke det er greit at foreldrene mine går inn på dataen min og ser hvilke sider jeg har vært inne på eller hva jeg skriver på MSN. Det er en prinsippsak!!! Så lenge jeg oppfører meg ordentlig og ikke havner på villstrå, bør jeg få lov til å ha privatliv!!!«, skriver en av debattantene.

Utgangspunktet for innholdet på ung.no er FNs konvensjon om barns rettigheter. Her diskuteres alt fra forelskelse, sex og samliv til utdanning og nettvett. Siden har over 1.400.000 sidevisninger hver måned.

LES REBEKAHS INNLEGG PÅ VERDIDEBATT: Pappas livreddende snoking

LES OGSÅ: – Jeg visste ikke at dette temaet var så brennhett

– Finn et annet fritidsproblem!

Flere av ungdommene i diskusjonen misliker sterkt at foreldrene følger med på hva som skjer på nett:

«Når en 18-åring ikke for lov å ha litt privatliv, da ryker den tynne tråden for aller siste gang.»

«Stakkars folk med så desperate foreldre! Heldigvis snoker ikke mamma og pappa. Du bør få lov å ha dataen og dagboka i fred (også mobilen). Foreldre – slutt å snoke, finn et annet fritidsproblem!»

Andre debattanter viser mer forståelse for foreldrenes behov for å vite hva barna gjør.

Ei jente skriver om hvordan moren grep inn da hun slet med anoreksi og depresjon. Før hun ble innlagt, sjekket moren datamaskinen, noe hun mislikte sterkt da det skjedde. I en fase ble maskinen tatt fra henne: «Jeg hatet det da, men det hjalp meg. Noen ganger er det best slik, men uansett – dagboken er privat!», skriver hun.

Andre fremhever tillit som viktig.

«Jeg vil si at jeg er godt fornøyd med foreldrene mine for de bryr seg om meg, men de kontrollerer ikke absolutt alt jeg gjør, men de vil ha en viss peiling på hvor jeg er. Det er jo fult forståelig. Foreldrene mine stoler på meg, og det er bra, og jeg har ikke gjort noe som kan tyde på at de ikke kan gjøre det.»

LES KOMMENTAREN: Evig dilemma

Foreldre overvåker

Det finnes få ferske tall på hvordan foreldre og unge forholder seg til snoking. Men våren 2009 publiserte Teknologirådet, Datatilsynet og Utdanningsdirektoratet en undersøkelse om foreldres forhold til barnas internettbruk.

83 prosent av foreldrene svarte at de sjekker barnas internett- og mobilaktiviteter. Hver fjerde forelder informerte ikke barna sine på forhånd. 69 prosent sjekket barnas internettlogger, 44 prosent gikk inn på barnas mobilmeldinger, 38 prosent fulgte med på barnas aktiviteter i diverse nettsamfunn og 28 prosent sjekket barnas MSN-samtalelogg.

Ikke lett for foreldre

På ung.no skriver en far om den skvisen foreldre står i mellom ønsket om kontroll og barnas behov for privatliv.

«Jeg er far til en 13 åring. Jeg ønsker i utgangspunktet at hun skal få den frihet jeg selv ville ha når jeg var ung. Det er feil at foreldre skal overkontrollere. Vis respekt og man får respekt tilbake, jeg har stor forståelse for at det er ting som er vanskelig, og feil å spørre foreldre om. Jeg er også redd for at hun skal havne i bråk og setter grenser, men inntil hun havner på gale veier er hun ‘fri’», skriver han.

Greit å sjekke loggen

I undersøkelsen fra 2009 ble også barn i alderen 9-13 år spurt hva de mener om at deres digitale aktiviteter blir kontrollert av foreldrene. Halvparten av de spurte mislikte at foreldrene sjekket mobilmeldingene, mens 38 og 32 prosent mislikte at foreldrene sjekket MSN-logen og e-posten. Hele 8 av 10, altså 80 prosent, mente det var greit at foreldrene sjekket internettloggen.

– Alle barn ønsker at foreldre skal bry seg om, ikke med, det de driver med på internett, sier Rita Astridsdotter Brudalen-Adriansen, kommunikasjonsrådgiver i Medietilsynet.

Tilsynet, som utgir Barn og medier-undersøkelsene, ser at barn ønsker et stort engasjement fra foreldrene og at de ofte føler seg ensomme når de opererer på digitale flater.

På ung.no minner en ung kvinne på 22 år om at foreldrenes kontroll er en måte å vise at de bryr seg.

«Jeg forsvarer ikke full overvåkning av det ungdommer gjør, men en viss kontroll har foreldrene rett til å ha (..). Dette er en av måtene til foreldrene å si at de bryr seg om dere og at de ikke vil at dere skal trå for mye feil. Jeg har selv foreldre som er strenge og vet best, og jeg likte det slettes ikke da jeg var rundt 15 år. Men jeg setter stor pris på det de gjorde for meg og grensene de satte!».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter