Nyheter

‘Luftforsvaret har lidd et stort tap’

Alle i Luftforsvaret er berørt, sa generalmajor Finn Kristian Hannestad under torsdagens minnestund etter Hercules-ulykken på Kebnekaise.

Flagget vaiet på halv stang i solskinnet da de pårørende ankom Gardermoen militære flystasjon. Inne i glasshangaren var det pyntet med blomster, lys og bilder av de fem som mistet livet sist torsdag: oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45), kaptein Steinar Utne (35) og kaptein Ståle Garberg (42).

Forsvant under øvelse. Hercules-flyet Siv var det nyeste av alle Forsvarets fly. Det deltok i øvelsen Cold Response, og var på vei fra Evenes til Kiruna da det forsvant fra radaren kort tid før det skulle lande i den nordsvenske byen.

Alle de fem om bord døde da flyet traff vestsiden på Kebnekaise-massivet og eksploderte.

– Luftforsvaret har lidd et stort tap. Vi er en liten våpengren og alle er berørt. Vi er her for å hedre og vise vår dypeste respekt for fem gode offiserskolleger som ga sitt liv i tjeneste for Norge, sa Hannestad, som er generalinspektør for Luftforsvaret, i sin minnetale.

I tillegg til å snakke varmt om de fem som mistet livet, snakket Hannestad også om sorgen og tapet av nære venner og kolleger. Fire av de omkomne var stasjonert nettopp på Gardermoen, mens den femte, Steinar Utne, blant annet jobbet ved Bardufoss.

– Han var ved 139. luftving, som var sterkt involvert i søket etter Siv og mannskapet om bord. De visste at de lette etter en av sine nærmeste kolleger.

Sorgen og tapet. Det var svært dårlig vær og vanskelige leteforhold i fjellet. Først lørdag ble det bekreftet at de første vrakrestene etter Hercules-flyet var funnet. Det ble også funnet levninger etter dem som var om bord, og lørdag kveld ble de erklært omkommet.

– Det kom et vendepunkt den kvelden. Livet er ikke lenger hva det var, og det kommer aldri til å bli det igjen, sa Luftforsvarets sjefsprest, oberstløytnant Jan Inge Ringsby under minnestunden. I likhet med Hannestad snakket også Ringsby om den usikre tiden etter at flyet ble meldt savnet.

– Mange av oss var samlet her på Gardermoen og fulgte søket minutt for minutt, mens nyhetene som kom inn ble stadig dårligere. I dag er vi samlet for å uttrykke vår omsorg og medfølelse, sa Ringsby henvendt til de nærmeste pårørende.

– Deres nærmeste falt i nasjonens tjeneste, og nasjonen deler deres sorg.

Forsvarets stabsmusikk spilte og bidro til den høytidelige og samtidig alvorstunge stemningen som fylte hangaren. Etter minnetalen ble det holdt ett minutts stillhet før et enkelt signalhorn blåste til bønn.

Også trompetisten Ole Edvard Antonsen og sangeren Helen Bøksle bidro under torsdagens seremoni.

Minnestund uten båre. Glasshangaren på Gardermoen flystasjon brukes vanligvis til å ta imot båren når en norsk soldat faller i tjeneste, enten det er i utlandet eller her hjemme. Torsdagens minnestund skilte seg likevel sterkt fra tidligere båreseremonier. De levningene som er funnet etter flystyrten ved Kebnekaise, er ikke identifisert ennå, og det var ingen bårer i glasshangaren denne torsdagen.

– Når det skjer noe alvorlig og noen dør langt borte, har vi behov for å se noe igjen, noe som gjør det virkelig. Noe som gjør at man kan si «den er min», forklarer presten til NTB etter at minnestunden er over. Han sier sorgen kan bli ekstra tung når det ikke er noen båre å ta imot eller en grav å gå til.

– Det gir en utsettelse av sorgprosessen. Sorgen blir både mer vond og slitsom når det går en lengre periode fram til begravelsen, sier han og legger til at ingen ennå vet hvor lang tid det vil ta før bårene og de døde kommer hjem.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter