Nyheter

Likestilling har stagnert

Kvinner bærer hovedansvaret for barna, kvinner gjør mest husarbeid.

I fem år har YS levert Arbeidslivsbarometeret, og onsdag kommer årets tall. Seks av ti kvinner sier de har hovedansvaret for oppdragelsen av barna, mens bare en av tjue menn sier det samme. Mens seks av ti kvinner sier de gjør mest husarbeid, er det bare 14 prosent av mennene som sier det samme.

Tallene får leder Jorunn Berland til å ryste oppgitt på hodet:

– Dette er ikke bra. Mønsteret har holdt seg relativt uendret de fem siste årene. Stabilitet kan være en god ting, men her skulle jeg ønsket at vi hadde sett en endring i positiv retning mot mer likestilt fordeling, sier Berland til NTB.

Det eneste positive hun ser i tallene, er at andelen menn som føler de gjør hoveddelen av husarbeidet har steget fra 8 til 14 prosent siden 2011.

Menn vil forsørge. Undersøkelsen viser at 67 prosent av kvinnene vil ha full likestilling mellom partnernes karrierer og lik fordeling av ansvar for hus og barn. Rundt 57 prosent av mennene ønsker det samme. Samtidig syns 18 prosent av kvinnene og 26 prosent av mennene at mannen helt eller delvis skal ha hovedansvar for å tjene penger, mens kvinnen skal ta seg av hus og barn og enten jobbe deltid eller ikke i det hele tatt.

– Vi blir sett på som et av de landene som er kommet lengst når det gjelder likestilling, men vi må komme lenger enn dette, sier Berland.

Samfunnsholdninger. – Men det er kanskje mange som faktisk ønsker å ha dette tradisjonelle mønsteret, kan det hende at tallene gjenspeiler at vi er kommet så langt det er mulig?

– Disse tallene handler ikke om hva den enkelte ønsker for seg og sin familie, det handler om holdninger i samfunnet. Det handler om å ha en reell valgmulighet, ikke styrt av andres forventninger. Det er veldig viktig at den enkelte kan velge selv, og at alle valg respekteres og aksepteres. Det jeg er opptatt av, er at de som ønsker det annerledes enn normen ikke blir tvunget inn i et mønster de ikke ønsker.

Trendpåvirket. Berland utelukker ikke at de siste års trender med supermammaer som lager all mat fra grunn av, strikker og syr barnas klær og arrangerer fantastiske selskaper i et plettfritt hjem har påvirket noen:

– Jeg tror kanskje oppmerksomheten rundt trendene har kollidert med likestillingsarbeidet. Mange jenter går rundt med en unødvendig skyldfølelse over å ikke strekke til. Det er nok dessverre slik at på besøk i et rotete hjem vil mange fremdeles tenke: «Her er det en dame som ikke gjør jobben sin».

Hun mener arbeidet for å øke likestillingen i samfunnet er en type oppgave som krever uavlatelig innsats.

– Her må det jobbes kontinuerlig hele veien, både i hjemmet og på jobb. Vi må være bevisst at vi fortsatt bærer med oss et tradisjonelt kjønnsrollemønster i høy grad, og at vi langt fra er i mål med å oppnå likestilling i hjemmet, sier Berland

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter