Nyheter

Libya-bombing langt dyrere enn antatt

Norges krigføring i Libya kostet trolig seks-sju ganger mer enn det forsvarsministeren opprinnelig anslo.

Forsvarsdepartementet medgir at det ble tre-fire ganger dyrere.

I mars mente daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) at det ville koste 70 millioner kroner å ha seks norske jagerfly i Libya i tre måneder.

– Basert på erfaringstall fra lignende operasjoner har vi anslått at deltakelsen vil koste 70 millioner kroner, sa Faremo den gang, men medga samtidig at dette ikke inkluderte alle kostnader.

Forsvarsdepartementet opplyser nå at den totale regningen for den 133 dager lange krigsdeltakelsen endte på 317 millioner kroner. Men selv dette er trolig for lavt, om en ser nærmere på tallene.

Bomber. Femten norske F-16-fly var i sving over Libya, men bare seks av dem inngikk til enhver tid i operasjonen.

Ifølge Forsvaret ble det sluppet 569 norske bomber over Libya, til en samlet pris av 135 millioner kroner.

På spørsmål fra NTB medgis det at dette er innkjøpsverdi, og at det vil koste opptil 160 millioner kroner å erstatte bombene.

Merkostnad

Forsvaret opplyser videre at de seks norske flyene til sammen var i lufta i 3.122 timer i forbindelse med Libya-operasjonen, men har valgt å bokføre bare 1.200 av disse timene som en «merkostnad» på 71,7 millioner kroner.

Norge har 57 operative F-16-fly, og hvert av dem er i snitt på vingene under 160 timer i året. Det tilsier at de seks flyene til sammen ville ha vært på vingene drøyt 300 timer om de hadde vært i Norge.

Bokføring. – Det kommer litt an på hvordan man ser det. Vi hadde i utgangspunktet budsjettert med å fly 9.000 timer i fjor, men endte på 10.200 på grunn av Libya, forklarer major Eystein Kvarving i Luftforsvaret til NTB.

Hadde man bokført samtlige 3.122 timer flyene var i sving over Libya, ville kostnaden ha vært 187 millioner kroner.

Med fratrekk for de 300 timene flyene uansett hadde fløyet i Norge, ville det vært snakk om rundt 160 millioner kroner.

Økt slitasje. Utgifter til lønn og utenlandstillegg, forpleining og transport av de rundt 110 personene i støtteelement som var stasjonert på Kreta, er bokført med 1 million kroner per person.

Forsvaret har ikke tatt høyde for økt slitasje på flyene som deltok i Libya-bombingen.

– I Irak og Afghanistan regner amerikanerne opptil sjudoblet slitasje på fly under feltforhold, påpeker forsvarsanalytiker John Berg

Ikke sammenlignbart, mener Kvarving, men medgir at det er knyttet noe usikkerhet til dette.

– Vi har fløyet mer med tunge bomber under vingene, og det er vanskelig å si hvilken effekt dette har hatt på flyskrog som er over 30 år gamle, sier han.

Reell kostnad

Selv om kostnader knyttet til flyslitasje holdes utenfor, synes den reelle kostnaden ved å la norske jagerfly rydde vei for opprørerne i Libya å ha vært minst 430 millioner kroner.

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) medgir at Libya-operasjonen ble over fire ganger dyrere enn Faremo først antydet, men fastholder at Stortinget ble holdt løpende orientert og at sluttregningen ble lavere enn forventet.

– Fakta er jo at vi faktisk har brukt mindre penger enn det Stortinget har bevilget til denne operasjonen, sier han.

– Tok forbehold

Forsvaret fikk 361 millioner kroner i tilleggsbevilgninger fra Stortinget til Libya-bidraget.

Barth Eide understreker at hans forgjenger tok forbehold da hun anslo at den tre måneder lange operasjonen ville koste 70 millioner kroner.

– Vi presiserte at anslaget kun var basert på erfaring fra tidligere operasjoner, og at det måtte forventes at kostnadsberegningene endres etter hvert som mer detaljert planlegging foreligger, sier Barth Eide.

Avviser kritikk. – Problemet er at Forsvaret alltid garderer seg ved å holde tilbake informasjon, konstaterer Berg.

– Hvilket belegg har han for å hevde dette? Summen for kostnadene i operasjonen har ligget ute på Forsvarsdepartementets hjemmeside, sier departementets talsperson Marita Isaksen Wangberg.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter