Nyheter

Lær å bli en helt

Verdenskjent psykolog vil lære oss å redde andre uten å nøle.

Vi har sett det 11. september og 22. juli. Mennesker som uten å nøle løper for å redde liv. Andre tør å varsle om urett og overgrep, når resten tier stille. Nå skal et nytt amerikansk prosjekt bidra til at flere tenker som helter.

Viktig valg. Heroic Imagination Project bygger på sosialpsykologisk forskning og ledes av doktor Philip Zimbardo.

– Beslutningen om å handle heroisk er et valg mange av oss vil bli nødt til å ta på et tidspunkt i livet, uttaler Zimbardo.

Prosjektet drives som en frivillig organisasjon, og består av utdanningsprogrammer rettet mot elever i ungdomsskolen og videregående og ansatte i bedrifter. Målet er at de skal overvinne den naturlige tendensen vi har til å vente og se i krisesituasjoner. De skal oppmuntres til å handle med personlig mot og integritet, i situasjoner der mange føler seg fristet til å gjøre det motsatte.

Du må ikke bo i USA for å delta i programmet. Fire halvtimes leksjoner i heltemot ligger ute på nettet. Du finner dem her.

Maktmisbruk. Fanger ble utsatt for grov mishandling av amerikanske soldater i Abu Ghraib-fengselet i Irak. Én soldat varslet om ugjerningene. Zimbardo trekker ham fram som et eksempel på helter verden trenger.

I 1971 utførte Zimbardo et av verdens mest kjente psykologiske eksperimenter. Det viste hvor lett mennesker misbruker makt til å utøve ondskap. 24 studenter ble plassert i kjelleren ved Stanford-universitetet i California, og delt inn i to grupper – fanger og fangevoktere.

Sadisme. Fangevokterne fikk beskjed om at det ikke var lov å bruke fysisk vold. Men de nektet fangene å gå på do når de selv ville, og fanger måtte vaske toalettskålen med hendene som straff. Fanger ble strippet nakne og ydmyket seksuelt. Zimbardo observerte sterke sadistiske trekk hos flere av studentene som spilte fangevoktere. Han mener at det først og fremst er rollene og situasjonen som skaper de onde handlingene.

Eksperimentet skulle etter planen pågå i to uker. Etter seks dager ble studenten Christina Mastack invitert med i eksperimentet for å gjøre intervjuer med deltakerne. Hun ble sjokkert over det som foregikk, og ba Zimbardo om å stanse eksperimentet. Zimbardo håper at han kan lære flere å si fra om overgrep, slik Mastack gjorde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter