Nyheter

Legger bønn om lønn i lommene

12.000 H&M-plagg er merket med mer enn prislapper.

De siste ukene har Framtiden i våre henders studentlag i Oslo vært innom samtlige H&M-butikker i hovedstadsområdet. Ikke for å handle klær, men for å plassere små lapper i lommene på ulike plagg. På lappene står det at H&M må betale tekstilarbeiderne levelønn. Nå er lapp nummer 12.000 plassert i en bukse på H&M i Torggata i Oslo sentrum.

LES OGSÅ: H&M presset til åpenhet

– Vi gjør dette fordi vi mener temaet levelønn legitimerer en slik type aksjon, sier leder Markus Opheim i Framtiden i våre hender (FIVH) Blindern.

Flere titalls personer har bidratt, og lokallaget har samarbeidet med andre lokallag og organisasjoner.

LES OGSÅ: Nekter å kjøpe klær av etikkversting

Ble kastet ut. Lokallaget har fått støtte og hjelp av FIVH sentralt. Aksjonen er en del av en større aksjon som det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign (CCC) driver i flere land i Europa, og akkurat nå følger nettverket med på lønnsforhandlingene i tekstilindustrien i Kambodsja.

– Vi ønsker at alle de store kleskjedene skal vise mye tydeligere at de tar et konkret ansvar for å bevare tekstilarbeidernes rettigheter og behov. Levelønn må bli en del av de etiske retningslinjene, leverandørlistene må bli åpne og fagforeningene må ikke knebles, sier Opheim.

– Dette handler om menneskeverd og menneskerettigheter, og levelønn og åpne leverandørlister er viktig dersom FNs menneskerettighetserklæring skal kunne gjelde for det store antallet mennesker i tekstilbransjen, fortsetter han.

Aksjonsformen har påkalt en del oppmerksomhet fra butikkansatte, og ved en anledning ble Opheim og de andre fra lokallaget til FIVH kastet ut av en butikk. En annen gang tilkalte de ansatte vakter.

– H&M liker ikke at vi legger lapper i klærne deres, men dette er en måte å bevisstgjøre forbrukere på, og samtidig uttrykke at vi mener alvor, sier Opheim, som likevel ikke har fått noen reaksjoner fra H&Ms hovedkontor om aksjonen.

LES OGSÅ: H&M kåret til etikkversting

Kjenner seg ikke igjen. Fagrådgiver Carin Leffler i FIVH mener lokallaget har valgt en god aksjonsform, selv om den kan skape reaksjoner hos enkelte kunder.

– Vi ønsker på ingen måte å gi forbrukerne dårlig samvittighet, men dette handler om å bevisstgjøre dem. Vi har sett tidligere hvor utrolig engasjerte folk blir, og det er et stort potensial for å gjøre dem enda mer engasjerte i denne saken, sier hun.

Presseansvarlig Kristin Fjeld i H&M Norge skriver i en e-post til Vårt Land at H&M ikke kjenner seg igjen i det bildet Framtiden i våre hender presenterer av dem.

«H&M mener at alle som arbeider i fabrikkene vi kjøper fra skal kunne leve av lønnen sin, og våre etiske retningslinjer konkretiserer at minimumslønn i henhold til loven er grunnkravet og at ambisjonen er at man skal kunne leve av denne lønnen», skriver hun.

Fjeld er enig at minstelønnen fremdeles er for lav i enkelte land, og mener det er en utfordring for hele bransjen fordi ansatte på en fabrikk har samme lønn uansett hvilket klesmerke de syr for og uansett sluttpris på plaggene.

«Å snakke om levelønn betyr lite, så lenge minstelønnen er for lav i landet. Det er den fabrikkene forholder seg til. Vi mener at man må legge vekt på at minstelønnen økes, slik at man kan leve av denne. Derfor jobber H&M, også sammen med andre selskap, på et politisk nivå for å påvirke lokale myndigheter til å heve minimumslønnen og revidere denne årlig», skriver Fjeld.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter