Nyheter

KrF støtter FN-krig - sier verden har lært

Høybråten venter med å mene noe om norsk deltagelse.

- Libya-vedtaket i FNs sikkerhetsråd om flyforbud og begrenset militær aksjon for å beskytte sivilbefolkningen, tyder på at det internasjonale samfunn har lært av tidligere kriser, sier KrFs leder og medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Dagfinn Høybråten i en pressemelding.

Så langt er Norge ikke spurt om å bidra, sier utenriksminister Støre.

LES OGSÅ: Frankrike varsler angrep mot Libya innen «få timer»

Rwanda. Høybråten viser til at i Rwanda i 1994 ble verden passive tilskuere til et grusomt folkemord.

– Nå har man klart å samle seg om et vedtak som kan stoppe Libya-herskernes grove overgrep mot egen sivilbefolkning, mener han.

- I motsetning til Irak-krigen, har man sørget for en solid folkerettslig forankring for en aksjon før den settes i gang. Selv om Frankrike og Storbritannia har vært pådrivere for vedtaket, har det bred støtte fra arabiske land som også kan tenkes å delta i en aksjon autorisert av FN sammen med enkelte vestlige land. Det er også grunn til å merke seg at FNs sikkerhetsråd har sagt nei til en militær invasjon av Libya, påpeker Høybråten.

LES OGSÅ: Norge vil delta i Libya-aksjon

- Vedtaket er i historisk som uttrykk for at FN tar ansvar for å forhindre forbrytelser mot en sivilbefolkning. Det er å håpe at dette heretter vil gjøre det vanskelig å forholde seg passiv også i situasjoner som ikke direkte involverer vestlige økonomiske interesser, sier Høybråten.

Han tar ikke stilling til om Norge skal bidra.

– Så langt ser det ut til å bli en gruppe vestlige og arabiske land som autorisert av FN vil følge opp sikkerhetsrådets vedtak og ikke NATO som sådan. Norge bør derfor avvente om vi som en del av NATO skulle bli forespurt om bidrag av en eller annen art. Enn så lenge oppfatter jeg at det ikke er tilfellet. Skulle det blir situasjonen, forutsetter jeg at Regjeringen konsulterer Stortingets organer, sier Høybråten til Vårt Land.

Sp støtter. Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete er glad for at det internasjonale samfunnet står sammen i synet på Libya, og hun sier Sp er innstilt på at Norge skal bidra i tråd med FN-resolusjonen. Det skriver NTB.

Navarsete sitter i regjeringens underutvalg. Hun er rystet over Muammar Gaddafis oppførsel, og gleder seg over at verdenssamfunnet nå snakker med samme stemme i saken.

– For oss som er opptatt av FN-mandat og at vi skal stå sammen rundt et slikt mandat, er det nå viktig å diskutere hvordan Norge skal delta og hva vi kan bidra med. Men dette er helt nytt, og regjeringen må selvsagt sette seg ned og diskutere hva vi skal gjøre. Jeg er glad for at det internasjonale samfunnet står sammen og til de grader fordømmer det som skjer i Libya, sier Navarsete til TV 2 Nyhetskanalen.

- For tidlig. Hun sier det er for tidlig å slå fast om Norge kan være med på å bombe mål på bakken i Libya.

– Det er en sak som vi må drøfte, både hvordan og om vi skal delta. Det er selvsagt ikke uproblematisk. Det er tunge avveininger som må gjøres rundt det. Men Senterpartiet er alltid opptatt av at vi skal bidra når vi har et samlet FN-vedtak, og jeg er innstilt på at vi skal være med også nå. Så må vi diskutere hvordan vi skal gjøre det, sier Navarsete.

Høyre-støtte. – Høyre ser svært positivt på at FNs sikkerhetsråd i natt norsk tid greide å samle seg til et historisk vedtak som godkjenner bruk av militærmakt mot Libyas diktator Muhammar Gadaffi og hans regime, heter det i en pressemelding fra Høyres talskvinne i utenrikskomiteen Ine Marie Eriksen.

Allerede i de første timene etter vedtaket i Sikkerhetsrådet viste regimet tegn til å ta alvoret i resolusjonen inn over seg, ved at viseutenriksministeren antydet at fredsforhandlinger kunne være aktuelt, påpeker hun.

- For Høyre har det vært avgjørende at det internasjonale samfunn bidrar til å sette en stopper for Gadaffis overgrep mot egen befolkning. En diktator som forsøker å slå ned et opprør ved å bombe befolkningen, har ingen legitimitet. Det ville vært et forferdelig signal å sende til andre sittende og potensielle makthavere i regionen at man kan klamre seg til makten ved å bombe sin egen befolkning, sier Ine Eriksen Søreide, Høyres utenrikspolitiske talskvinne.

- Høyre har hele tiden lagt til grunn at en militæraksjon må ha et FN-mandat. Når vi nå ser at Den arabiske liga stiller seg bak vedtaket i sikkerhetsrådet er dette svært positivt, og var trolig avgjørende for å få til et vedtak, sier Eriksen Søreide.

Høyre mener at Norge bør bidra militært i aksjonen dersom den blir gjennomført.

SV-støtte. SV støtter FN-resolusjonen om Libya og mener det er riktig av Norge å tilby militær og humanitær støtte. Men nestleder Bård Vegar Solhjell frykter krisen kan bli langvarig.

– Vi må ha Irak og Afghanistan in mente. Alle må forstå at bruk av militærmakt ikke innebærer at krisen i Libya er over. Tvert imot kan flybombing være begynnelsen på noe langvarig, sier Solhjell til NTB.

«Kritisk distanse». Han mener Norge må beholde en «kritisk distanse» til utviklingen i Libya og sier eventuelle forslag om å sette inn bakkestyrker må vurderes svært nøye.

– FN-resolusjonen er positiv og helt nødvendig, for Gaddafi er i ferd med å slakte sitt eget folk. Det var bred enighet i Sikkerhetsrådet, og resolusjonen har fått regional støtte, sier SV-toppen som også er nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Han understreker at det ennå ikke har kommet noen forespørsel til Norge om å bidra, men sier SV støtter helhjertet opp om tilbudet fra regjeringen om militær og humanitær støtte.

– Vi vil vurdere en forespørsel når den kommer. Skal FN fungere, må landene som støtter FN stille opp. Her og nå handler dette om å beskytte sivile, sier han.

Solhjell sier beslutningen om å slutte opp om FNs Libya-resolusjon er trygt forankret i partiorganisasjonen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter