Nyheter

KrF: Stoltenberg villeder om reservasjonsretten

– Fastleger har ikke hatt rett til å reservere seg mot å henvise til abort, sier statsministeren. – Feil, sier KrF.

I onsdagens spørretime på Stortinget slo statsministeren fast at ingen fastlege noen gang har hatt anledning til å reservere seg mot henvisning i de etisk kontroversielle spørsmålene.

- Derfor har Helsedepartementet funnet det riktig å tydeliggjøre det Helsedepartementet vurderer som gjeldende rett, nemlig at fastleger ikke har hatt adgang til siden fastlegereformen ble innført i 2001, for cirka ti år siden, å reservere seg mot å henvise - vi snakker om å henvise en pasient til et sykehus for for eksempel å få utført et abortinngrep eller utskrive p-piller/prevensjon. Der er vurderingen at det ikke har vært en slik adgang tidligere, sa Stoltenberg, ifølge VG.

LES OG DISKUTÈR: Tungesviks åpne brev til helseministeren

Avklares lokalt. Men Helsedepartementet har gjort det motsatte av det Stoltenberg sa. De har tillatt at fastleger reserverer seg, så lenge dette avklares med kommunen.

VG har fått tak i to brev til Den norske legeforening og Rådet for legeetikk, hvor Helsedepartementet konkluderer slik:

«Etter departementets oppfatning er det intet rettslig i veien for at legen kan gis en reservasjonsrett dersom kommunen legger til rette for at det lesbiske paret kan få samme hjelp av annen lege.» (Brev fra 24. februar 2009.)

I et annet brev sier departementet dette: «Dette prinsippet har også vært lagt til grunn i andre saker, blant annet når det gjelder henvisning til abort. Det er imidlertid en klar forutsetning at overføring av en pasient fra en lege til en annen ikke innebærer noen ulempe av betydning for pasienten.» (Brev fra 23. juni 2009.)

DELTA I DEBATTEN: – Et autoritært angrep på samvittighetsfriheten

Rundskriv. Men i oktober sendte altså Helse- om omsorgsdepartementet ut et rundskriv hvor de slår fast at fastleger ikke kan reservere seg mot å utføre oppgaver som strider mot legens egen samvittighet. For eksempel henvisning til abort eller assistert befruktning for lesbiske par.

Stoltenberg understreket i Stortinget at regjeringens instruks til fastleger ikke inneholder noe nytt.

- Vi vurderer det ikke slik at dette er noe nytt. Vår faglige vurdering er at dette har vært regelverket, men det har ikke vært praktisert i henhold til regelverket alle steder, sa statsministeren.

LES MER: Står legens samvittighet alene?

Konkludert motsatt. Men ifølge dokumenter VG har fått tilgang til, har Statens helsetilsyn, som er overordnet tilsynsmyndighet for helsetjenester i Norge, imidlertid presisert det motsatte gjentatte ganger de siste 30 år. Tilsynet har slått fast at leger kan reservere seg mot aborthenvisning, så lenge kolleger gjør dette i stedet. Dette kommer frem i to rundskriv til alle landets fylkesleger fra 1979 (14. august) og 1995 (20. juni), skriver VG.

Avisen skriver også at Statsministerens kontor ikke vil svare på om hvorfor Stoltenberg fortalte Stortinget at fastleger aldri har hatt reservasjonsadgang, når både departementet og helsetilsynet gjentatte ganger har sagt det motsatte.

LES OGSÅ: Biskop Nordhaug skisserer en løsning for samvittighetslegene

– Villeder. KrF og leder Knut Arild Hareide mener statsminister Jens Stoltenberg villeder Stortinget om hva norske helsemyndigheter faktisk har sagt om legers reservasjonspraksis.

– Stoltenberg villedet, enten bevisst eller ubevisst, om hva som har vært helsemyndighetenes kunnskap og aksept av fastlegers reservasjonspraksis. Regjeringen kan instruere som de vil, men de kommer ikke bort fra at reservasjonspraksisen har vært etablert og akseptert av både departementet og helsetilsynet ved flere anledninger, sier Hareide til VG.

LES MER: Samvittighetsleger gir ikke opp kampen

Protestopprop. Til nå har omlag 170 leger skrevet under på et protestopprop mot rundskrivet og krever samvittighetsfrihet. Det har også rundt 30 legestudenter og 60 andre helsepersonell. Likevel kommer det ikke på tale for departementet å lempe på kravene.

LES MER:Ber samvittighetsleger skifte jobb'

Bytt jobb. Statssekretær i Helsedepartementet, Robin Kåss, sa tidligere denne uken til Vårt Land at man ikke kan være fastlege hvis man ikke vil følge norsk lov og henvise til abort.

– Fastlegene må være villig til å gjøre sine oppgaver. Hvis man er pasifist, kan man ikke jobbe som politi. Hvis man nekter å gi blodoverføring, kan man ikke være kirurg. Hvis man er nekter pasienter prevensjon eller henvisning til abort, kan man ikke være fastlege, uttalte Kåss.

OGSÅ: Byrådsleder gir samvittighetsleger ultimatum'

Støtter regjeringen. Både Høyre og Venstre støtter regjeringen i denne saken.

– Reservasjonsretten dreier seg om de som faktisk utfører inngrepene. Fastlegene må kunne henvise når de ikke utfører inngrepene selv, sa Høyre-leder Erna Solberg til Vårt Land tidligere i uken.

Venstre-leder Trine Skei Grande er enig.

– Det er helt soleklart at man skal ha reservasjonsrett når det gjelder å delta i et abortinngrep, men jeg mener det må være en grense for hvor privatpraktiserende man skal være når det gjelder å veilede folk, uttalte Grande til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter