Politikk

KrF-seirene smuldrer

Ikke bare KrFs store reservasjonsseier hules ut. På en rekke andre områder venter tøffe omkamper mot de blåblå.

Det handler blant annet om barn, asylfeltet, drikkepolitikk og mediepolitikk. KrF må kort og godt kjempe om politisk innhold – om igjen.

Gjennom samarbeidsavtalen og budsjettavtalen med Høyre og Frp fikk KrF og Venstre sine seire, presentert på pressekonferanser i Stortingets vandrehall. Men ikke bare i reservasjonssaken, men også på flere andre felter må sentrumspartiet nå vise muskler.

– Jeg føler ikke at regjeringen forsøker å undergrave avtalen med oss. Men vi visste at det ville komme «knaking», forklarer fungerende KrF-leder, Dagrun Eriksen, som satt i KrFs delegasjon som forhandlet politisk avtale med Høyre og Frp.

Vårt Land har gjennomgått flere av de feltene der KrF har opplevd andre grep fra de blåblå enn avtaleskrift skulle tilsi. Det gjelder også noen bortgjemte tema, hvor hverken presse eller opposisjon borrer.

Legereservasjon: Da det plutselig ble oppdaget at Høyres helseminister foreslo en reservasjonsløsning som kommuner selv kunne stemme ut, kom det raskt påstander om at «KrF var lurt».

KrFs innkjempede punkt i avtalen med de blåblå – som Venstre ikke vil vite av – er blitt støysak nummer én. KrF krever reell reservasjonsløsning, men liberale krefter i Høyre vil kjempe mot noe strengere. Det går mot muskelprøver for åpen scene.

LES OGSÅ: Ordførere vil ikke gi fastleger reservasjonsrett

Børs-barnevern: I samarbeidsavtalen var man enige om å «skape større rom for frivillige initiativ». Og i den blåblå regjeringsplattformen varsles økt bruk «private og ideelle ressurser i offentlig velferdsproduksjon».

Men det kom overraskende på KrFs partitopper at Frp-statsråd Solveig Horne ville likestille ideelle og private aktører i anbudsrunder om barnevern. Et kristelig miniforetak må altså kjempe med en norsk avdeling av et internasjonalt storkonsern.

Det smaker vondt i KrF – for børs mot frivillige er rått parti. Partitopper kalte fremstøtet for «krigserklæring». KrFs eneste omkampssjanse er gjennom samarbeidsavtalens løfter om møtepunkter.

LES OGSÅ: Børs-barnevern – en krigserklæring

Mediekamp: I budsjettavtalen før jul stoppet Venstre og KrF tunge blåblå kutt i pressestøtten. Sentrumspartiene kjempet inn avtalepunkt om å gjennomgå pressestøtten og vurdere «ulike modeller» for å innføre et tak.

Men på nyåret viste det seg at pressestøtten likevel blir endret. Høyre-statsråden hadde sendt en konklusjon på høring uten å snakke med hverken KrF eller Venstre. I et oppslag i Dagsavisen truet topper i partiene med «pålegg fra Stortinget». Da kan omkamp vinnes med ren «instruksjon» av regjeringen: Opposisjonen rotter seg sammen – og pålegger regjeringen noe helt annet.

LES OGSÅ: Ingen endring i pressestøtten uten Venstre og KrF

Alkoholløfte: En av KrFs store verdiseire i avtalen med de blåblå, var at «hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast». KrF ga små oppmykninger i bytte: Åpning av Vinmonopolet på eksempelvis påskeaften og julaften.

Men nå kan det kommer mer liberalisering. Under «Grüne Woche» i Berlin varslet Frps landbruksminister en åpning for at små norske ølprodusenter skal få kunne reklamere for drikkene sine. KrF kan få ny bremsejobb. Partitopp Hans Olav Syversen sier i første omgang: «Jeg forutsetter at regjeringen holder det de har skrevet under på».

LES OGSÅ: Vinmonopolet får utvidet åpningstid

Asylstrid: «Det SV har prøvd på i åtte år har vi klart på 14» dager, sa KrF-leder Knut Arild Hareide. Ordene falt på pressekonferansen, KrF skrøt av avtalen med de blåblå og punktet om engangsløsning for asylbarn med lang oppholdstid i Norge.

Men i virkeligheten gjaldt det bare 170 av 750 asylbarn – og Hareide ba SV om unnskyldning. Og spesialavtalen som de fire partiene laget om utlendingsfeltet i samarbeidsavtalen er blitt uklar. De er så uenige at sentrum og de blåblå rett før jul måtte starte tøffe forhandlinger på kammerset om hva de egentlig var blitt enige om.

– Smuldrer ikke. Omkampen pågår fortsatt. Og Vårt Land kjenner til at stridighetene på langt nær er løst.

– Kan det ikke i en rekke av saker skapes et inntrykk av at KrFs seiere smuldrer?

– Nå skal vi ha litt is i magen og se hvordan sakene løses. Jeg opplever at vi har en god dialog med regjeringspartiene. Men KrF vil se på om vi får de reelle seirene. Det vil vi absolutt følge med på, svarer fungerende partileder Eriksen.

– Det er ikke slik at de omgår avtalen med dere?

– Nei. Folk ser jo hva som ligger i avtalen vår. Men det er klart at når man skal få i gang et samarbeid som dette, er det svært viktig at det faktisk fungerer.

TV-press. I stridssaken om reservasjonsrett påpeker Eriksen at KrF ikke har drevet sterk markering av seieren utad. Men mange ganger er partiet trukket inn – ikke mist av pressen.

– Vi har stilt opp når det har vært TV-debatter om temaet, men vi har vært mest opptatt av at løsningen blir god. Og for KrF er det et krav at reservasjonsadgangen skal være reell.

På noen verdifelt har KrF-toppene forsont seg med at de ikke kan rikke regjeringen. Spesielt fordi Venstre kan sikre Høyre og Frp flertall, eller sekundærløsninger.

Sex og søndag. Ikke minst gjelder det sexkjøpsloven og søndagshandel – to felt KrF-leder Knut Arild Hareide har blinket ut som viktige kamparenaer for KrF. Bortsett fra at sexkjøpsloven skal «evalueres» har ikke KrF noen avtalte bindinger av regjeringen. I den kommende striden om åpningstider har Hareide varslet at han vil mobilisere mot de blåblå fra utsiden.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk