Nyheter

– KrF oppleves som et høyreparti

Derfor har de mistet grepet om sentrum-venstre, mener Bernt Aardal.

– Deler av KrFs velgergrunnlag ligger nærme Ap i en del politiske spørsmål. De fleste av disse velgerne har de nok mistet, sier valgforsker Bernt Aardal.

I går skrev Vårt Land om 
KIFO Institutt for kirkeforskning sin Tros- og livssynsundersøkelse for 2012. Siden toppåret 1997 – da KrF hadde en oppslutning på 18 prosent – har partiet mistet nesten alle sine ikke-kristne velgere, samt en stor andel mer liberale, «folkekirkelige» velgere. Mange har gått til Ap.

Høyreretorikk. Bernt Aardal mener KrF har et kommunikasjonsproblem.

– KrFs retorikk har tatt en høyresving. Og ser du på velgeroppslutningen, så klarer de ikke å trekke til seg sentrum-venstre-velgere lenger, sier han.

Partiet har profilert seg på saker som for det utrente øye kan se påfallende mye ut som høyresidesaker, skal vi tro valgforskeren. Den siden ved partiet som går på statens ansvar for å gripe inn og regulere i den økonomiske politikken og i en del mer moralske spørsmål, har blitt litt borte.

– Privatisering er et godt eksempel. Både KrF og høyresiden snakker mye om å beskytte individet mot staten. Men begrunnelsene er ulike. Når høyresiden ønsker å sikre en privat sone, handler det gjerne om å sikre markedet mot statlige inngrep. KrF vil hegne om sivilsamfunnet, de små fellesskapene, sier Aardal.

Han trekker fram diskusjoner rundt privatisering av offentlige sosialtilbud som et eksempel.

– KrF, med sin forankring i de ideelle organisasjonene, ønsker å la disse drive tilbud. Høyresiden vil derimot slippe kommersielle aktører til. Men denne nyansen blir litt borte. Det blir hørendes ut som de sier det samme som høyresiden, sier Aardal.

Tredje vei. – Når en så erfaren analytiker som Bernt Aardal opplever at skillet mellom oss og regjeringspartiene blir utydelig, så må vi notere oss det, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han mener KrF fortsatt har en jobb å gjøre i å formidle sitt særegne prosjekt. Nylig lanserte partiet en egen frittstående minitenketank, Kristendemokratisk Forum. Målet er å bidra med en arena for en ideologisk diskusjon på kristendemokratiske premisser, og å løfte fram KrFs kristendemokratiske ideologi som et alternativ som står på egne bein.

– Kristendemokratisk forum kan spille en viktig rolle i å formidle vår tredje vei, sier Hareide.

Ideelles parti. For KrF står for en tredje vei, som absolutt ikke må forveksles med høyresidepolitikk, understreker partilederen.

– Hvis du ser på hva vi har gjort i Stortinget, så vil du se at det absolutt ikke er snakk om noen høyredreining. Nyanseforskjellen mellom ideelle og private virksomheter er veldig viktig for KrF. Jeg opplever at folk som kjenner de ulike fagfeltene anerkjenner at vi kjemper for ideell virksomhet, men mot å åpne slusene for kommersielle aktører, sier Hareide.

Han trekker fram flere saker som nylig har vært oppe i Stortinget.

– Et eksempel er friskolesaken, der det ikke ble enighet mellom oss og regjeringen om å slippe til kommersielle aktører. Et annet godt eksempel er å konkurranseutsette fosterhjemsdekningen. sier Hareide.

Barnevernet og rusfeltet er andre nye eksempler på at KrF kjemper for ideelle aktører og for å begrense de kommersielles andel, ifølge ham.

– Venstre har gått sammen med regjeringen om å slippe til kommersielle. KrF har kjempet sterkest imot. Samtidig har vi vært tydelige overfor de rødgrønne tidligere, når de har ønsket å snevre inn mulighetene til de ideelle. KrF er de ideelles parti.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter