Nyheter

KrF lover Støre oppgjør om straffrihet for surrogati

Helseministeren trosset barnefaglige råd og lovfester at det ikke skal være straffbart for privatfolk å kjøpe surrogatbarn.

– Ren liberalisering. Når regjeringen nå skriver dette inn i loven, er det et signal om at surrogati er noe man ikke ser alvorlig på, sier KrF-talsmann Øyvind Håbrekke.

Fredag før påske gjorde helseminister Jonas Gahr Støre dermed alvor av høringsfremstøtet sitt i høst: Han ber Stortinget endre bioteknologilovens straffeparagrafer, slik at det står helt tydelig at «straffeansvaret ikke gjelder» for privatpersoner som benytter surrogati «som ikke er tillatt etter loven».

Faglig advarsel. KrF reagerte kraftig da oppmykningen ganske i det stille ble sendt ut på høring. Og i høringen advarte Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) sterkt og presenterte en hel pakke av innsigelser i høringssvaret:

• Det fremstår som uetisk om det skal være tillatt for nordmenn å benytte surrogatmor i utlandet når dette ikke er tillatt i Norge.

• Bruk av surrogatmor innebærer risiko for at barn fødes til foreldreløshet. Det er eksempler på at barn ikke er blitt hentet etter fødsel og risikerer å bli statsløse.

• Hensyn til alvorlige konsekvenser for barn bør tilsi at privatpersoner bør kunne straffes. Det vil dessuten bidra både til å redusere etterspørsel og til holdningsendringer.

Politisk oppgjør. Men regjeringen har altså holdt seg til originalforslaget. Det gikk i statsråd fredag, uten nærmere pressemelding eller omtale av noe slag. Nå blir Støres nye og snillere surrogati-paragrafer stridssak i stortingsinnspurten foran valget.

I Stortinget vil lovendringen bli behandlet som egen sak, selv om regjeringen i vår har varslet en egen stortingsmelding om bioteknologi.

Håbrekke lover regjeringen alt annet enn fred:

– Vi vil presse på når saken nå behandles i Stortinget og utfordre regjeringen på hva lovendringen egentlig betyr og innebærer.

Han viser til at det er et spenn i hvem som benytter surrogati, fra paret som har egne egg og sædceller til de som ikke bidrar med egne arveegenskaper i det hele tatt.

– Men uansett hva man nå altså gjør i surrogatmarkedet her hjemme eller utenlands, så skal det ikke lenger være straff eller signaler om det, sier Håbrekke.

«Presisering». Regjeringen har hele tiden nektet å omtale lovendringen som noe annet enn en «presisering». Der KrF mener det handler om liberalisering, hevder Helsedepartementet at det dreier seg om tydeliggjøring.

– Vi har ønsket å rydde bort uklarheter. Det er en presisering av gjeldende rett, sa statssekretær Nina Tangnæs Grøndvold til Vårt Land da saken ble sendt ut på høring før jul.

For rødgrønne toppfolk er saken pikant: Saken startet å rulle i fjor vår da det ble spørsmål om hvorvidt Jens Stoltenbergs forlover, eks-politidirektør Øystein Mæland, hadde brutt loven da han ble far ved hjelp av amerikansk surrogatmor.

Mette Marit. I et hardt stortingsoppgjør senhøstes i fjor omtalte Stoltenberg seg som inhabil på bred front i surrogatisaker. Årsaken var vennskapet til nettopp Mæland.

Da hadde Støre alt sendt den nye straffeendringen om surrogati ut på høring. Det var forøvrig 16 dager etter at prinsesse Mette Marit hadde gjennomført en reise til India for å ta hånd om surrogatbarn for et vennepar som ikke hadde visum.

Reisen møtte kritikk, og ville trolig møtt sterkere motstand dersom de hun ville hjelpe faktisk også hadde begått straffbare lovbrudd.

Kirke-kritikk. I likhet med Bufdir var også Kirkerådet sterkt kritisk til Støres forslag i den korte høringsrunden.

– Et prinsipielt fritak for straff for noen grupper, kan undergrave Bioteknologiloven, skrev rådet i en høringsuttalelse.

Bioteknologinemnda anbefalte Støre å vente med lovendringen til forestående revisjon av hele loven. Barneombudet unnlot imidlertid å ta stilling i høringen før jul. De juridiske faginstansene som uttalte seg, hadde ikke tunge innvendinger mot lovendringen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter