Nyheter

Krever kristne og slanke foreldre

Norske par kan få adoptere barn fra Taiwan på bare seks måneder. Men overvektige uten en aktiv kristentro blir ikke vurdert.

Ventetiden kan bli lang for den eller de som ønsker å adoptere et barn. Blant annet har ventetiden på å adoptere et barn fra Kina passert sju år. Men nå åpner Taiwan for at adopsjon kan skje langt raskere: Gjennom organisasjonen Christian Salvation Service (CSS) kan norske foreldre få et barn på bare seks måneder. Men CSS stiller strenge krav til adoptivforeldrene (se faktaboks): Blant annet må de være praktiserende kristne og ha en BMI på under 30. BMI viser balansen mellom høyde og vekt, og BMI på over 30 regnes som fedme.

Mener kravene er strenge. Det er den norske adopsjonsorganisasjonen InorAdopt som har fått avtale med CSS og Taiwan, en avtale som er ny av året. Saksbehandler Anita Frydenlund Austdal sier kravene fra CSS er strenge, men at InorAdopt har til gode å få negative tilbakemeldinger.

– Noen par har blitt skuffet og synes det er trist at de ikke oppfyller kravene, men da hjelper vi de med å undersøke om det er andre av våre samarbeidsland de kan adoptere fra. CSS har krav som skiller seg fra andre organisasjoner, men de er veldig opptatt av barnas ve og vel. De vil forsikre seg om at barna kommer til virkelig gode familier, sier hun.

Er foreldre med aktiv kristentro og BMI under 30 synonymt med et godt hjem?

– Selvfølgelig ikke. Men nå er ikke CSS på jakt etter perfekte kirkegjengere som er på gudstjeneste hver søndag. De ønsker at barna skal vokse opp i et hjem der kristent tro er viktig. At BMI-en skal være på under 30, handler om at foreldrene skal ha god helse og være aktive.

– Hva synes du om at de stiller slike krav til adoptivforeldre?

– Vår jobb er å være nøytrale. Vi har ingen formening om kravene, men vi ser at de er strengere enn andre land. Uansett er vi glade for at det nå er mulig for norske par å adoptere uten den lange ventetiden, sier Austdal.

LES OGSÅ: Regjeringen vil senke aldersgrense for adopsjon

En håndfull er godkjent. I Taiwan er den biologiske moren til adoptivbarnet nesten alltid kjent, og hun er som regel med på å velge ut en passende familie til barnet sitt. Barna er ofte bare ett år gamle, noe som regnes som en fordel fordi barna slipper å vente på et barnehjem i mange år. Foreløpig har ingen norske par hentet sitt adoptivbarn fra Taiwan, men en håndfull er godkjent.

– Det er trist at ventetiden er blitt så lang i mange land, og vi håper at flere skal få øynene opp for Taiwan, sier Austdal.

Det er ikke bare Taiwan som har krav knyttet til livssyn. Kenya krever at adoptivforeldre skal ha et kristent livssyn, men de krever ingen attest fra prest eller pastor.

LES OGSÅ: Adopsjon: Flest gutter fra Kina

Har forståelse for strenge krav. Sigrid Meli Simensen (36) og Rune Meli (39) fra Røros er blant parene som er godkjent som adoptivforeldre og nå venter på et barn fra Taiwan. Det var et feilsøk på internett som gjorde at de ble klar over muligheten til å adoptere fra Taiwan.

– Jeg skulle egentlig inn på nettsiden til en annen adopsjonsorganisasjon, men tastet litt feil og havnet hos InorAdopt. Den dagen hadde de akkurat publisert nyheten om at de hadde fått en avtale med Taiwan, og da ble vi veldig interesserte, sier Rune Meli.

Paret har allerede en datter på fem år. De vet at de ikke kan få flere biologiske barn.

– Adopsjonsprosessen har definitivt gått fortere enn vi hadde sett for oss. Samtidig er vi glade for det, for vi tror det er best om aldersforskjellen ikke blir for stor mellom de to barna, sier Meli.

Kort ventetid avgjørende. Både han og kona har forståelse for at CSS stiller krav til adoptivforeldre, selv om de ser at kravene kan være utfordrende for andre par.

– I utgangspunktet er det positivt at CSS stiller krav, men jeg synes de er i overkant strenge. Mens BMI-kravet er veldig konkret, er det vanskeligere å definere hva som er praktisering av kristen tro. De kunne helt sikkert stilt andre krav som også ville vist om vi var kvalifiserte som adoptivforeldre, sier Rune Meli.

– Selvsagt bør adoptivbarn komme til det som virker som et solid hjem. Men jeg tror CSS utelukker en del par som ville vært gode foreldre. Kravlisten deres er veldig omfattende, sier Sigrid Meli Simensen.

– Føler oss heldige. Simensen har bodd en tid i USA og sett hvordan det å praktisere sin kristne tro kan være ganske ulikt i forskjellige deler av verden.

– Vi deltar i aktiviteter i kirka, men vi er ikke superaktive kirkegjengere. Så det der er litt vanskelig. I et annet land og i en annen kultur ville vi kanskje ikke blitt sett på som veldig aktive kristne, sier hun.

– Hva betyr det for dere at adopsjonsprosessen blir så kort?

– Vi var forberedt på å vente lenger, så vi føler oss veldig heldige. Det er veldig godt å være ferdige med alt det vi skulle ordne, nå skal vi bare vente og konsentrere oss om det livet vi lever til vanlig. Det er synd mange andre opplever en lang og krevende ventetid, sier Simensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter