Nyheter

– Krekar masseprodusent av fremmedhat

Hans Geelmeuyden om mullahen som forandret Norge.

Politikere fra alle leire har forsøkt å kaste ham ut fra landet. Han har blitt forsøkt drept i sitt eget hjem, vært i rettssak med Carl I. Hagen, blitt løftet av komiker Shabana Rehman, og er ifølge Høyesterett en fare for rikets sikkerhet.

– Mullah Krekar har vært en masseprodusent av fremmedhat i det norske folk, sier den profilerte seniorrådgiveren i kommunikasjonsbyået Geelmuyden.Kiese. Han er klar på hva han tror holdningsendringene fører til.

– Resultatet er en sterk innstramming i asylpolitikken, sier han.

LES MER: – Mulla Krekar vil hjem til Irak for å bli politiker

Vanskeligere å være muslim. Mullahen ønsker nå å reise til Nord-Irak for å jobbe som politiker. Han vurderer situasjonen som tryggere nå enn tidligere, og tror han kan reise innen et år eller to, ifølge sin advokat Brynjar Meling. Mullah Krekar er utvist fra Norge, men oppholder seg fortsatt i landet fordi norske myndigheter har forpliktet seg til ikke å sende ut personer som risikerer dødsstraff i hjemlandet, slik tilfellet er med Krekar.

Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen tror folk flest har hatt problemet med å svelge denne argumentasjonen.

– Mange har opplevd nøyaktig det samme som i Maria Amelie saken, men med motsatt fortegn; følelsen av at her er det noe som er gærent. Det at han har fått bli i landet har nok stridt i mot mange menneskers opplevelse av rettferdighet.

Hylland Eriksen tror også at Krekars tilstedeværelse har gått utover norske muslimer.

– Det har ikke vært bra for norske muslimer å ha Krekar her. På en svært indiskré måte blir de satt i sammenheng med ham og hans synspunkter på demokrati og religion.

Det var det som var bakgrunnen da bildekkprodusent og millionær Tommy Sharif i 2006 tilbød Mullah Krekar 500.000 kroner for å forlate landet. Sharif kalte ham en «pest og en plage for norske muslimer».

LES MER: Krekar i avhør om drapstrusler

Motstykket til Maria Amelie. Siden rettsaken mot Krekar begynte i 2003, har han blitt trukket frem som jokeren i enhver asyl- og innvandringsdebatt.

– De som har vunnet på å ha Mullah Krekar i Norge er de som argumenterer for en mest mulig restriktiv asylpolitikk. Han fremstår som reinkarnasjonen av de innvandrerne vi synes det er vanskelig å ha med å gjøre, sier valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen.

Også han trekker paralleller til Maria Amelie.

– Hun som har erstattet Mullah Krekar som den mest kjente asylsøkeren i landet, er hans rake motsetning. Hun er den søte, uskyldige og unge som snakker godt norsk og han er den gamle, skjeggete skurken som er religiøs fanatiker og ikke vil snakke norsk.

Todal Jenssen tror ikke Mullahens tilstedeværelse som sådan har hatt innvirkning på norsk asylpolitikk, men at han har vært et retorisk kort det har vært lett å ty til.

LES MER: Siv Jensen vil anmelde Krekar

Tilbød taxipenger. Også i 2006 sa Mullah Krekar at han ønsket å forlate landet. Han ville reise til Irak for å kjempe mot amerikanerne, men hevdet norske myndigheter ikke ville gi ham reisedokumenter. Daværende arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen, var imidlertid mer enn klar for å hjelpe Krekar å forlate landet.

- Hvis Krekar vil til Irak, kan han få reisedokumenter på dagen. Han skal også få penger til flybilletter og taxi og hele greia. Hvis han sjøl kan tenke seg det, så kan det gå, sa Hanssen den gang til NRK.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter