Nyheter

– Korskamp skyldes muslimfrykt

Reaksjonene på NRKs nei til å bære kors er en blanding av kjærlighet til korset og frykt for muslimene, mener kommentator.

– Når det slår så sterkt ut denne gangen så skyldes det at NRK gikk for langt. Folk opplever at dette blir meningsløst. De fleste innser at nyhetsopplesere bør framtre noenlunde nøytralt, men at grensen må gå et annet sted enn med et 14 millimeter høyt kors i halsgropen, sier Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad.

BLI MED I DEBATTEN: Hva mener du om bruk av kors for NRK-journalister?

Toppsak. Mandag meldte Vårt Land at nyhetsanker Siv Kristin Sællmann har fått anmodning fra NRK om ikke å vise seg med kors på TV. Saken fikk raskt stor oppmerksomhet her hjemme og var toppsak i flere medier.

Både nyhetsbyrået NTB, VG, Dagbladet, Aftenposten, TV 2, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad meldte nyheten. Samme dag ble også Facebook-siden «Ja til å bære kors når og hvor jeg vil» opprettet, og etter et par dager har den nesten 100.000 tilhengere. I går økte antallet med flere tusen per time.

LES OGSÅ:

Ikke enhetlig. Religionssosiolog ved Det teologiske menighetsfakultet, Lars Laird Iversen, mener kors-saken rører ved diskusjoner som har blitt hardere og mer emosjonelle den siste tiden.

– Det handler om religionens plass i offentligheten og i folks identitet. I økende grad har religion og identitet blitt knyttet sammen i det offentlige rom, sier Laird Iversen.

Han påpeker at dette ikke er noen enhetlig gruppe.

– Noen gjør det av mangfoldsinteresse, at ulike religioner må få vise seg offentlig. Andre reagerer nok mot globaliseringen og flerkultursamfunnet, man kjenner ikke igjen sin egen sammenheng.

Fremmedfrykt. Omdal er ikke sikker på at det er kristentroen som nå viser seg å stå sterkt hos folk. Han mener det like gjerne kan være en legitim måte å gi uttrykk for fremmedfrykt på.

– Det kan oppfattes som at NRK går et slags ærend for muslimske og ikke-religiøse kretser. Det er ikke sikkert man slår kringvern om den kristne troen. Reaksjonene har vist at dette er en blanding av kjærlighet til korset og frykt for muslimene.

Det voldsomme grasrotengasjementet kan skyldes at dette er et standpunkt alle kan ta stilling til, mener Omdal.

LES OGSÅ: Kan 16.000 kors langs veien regnes som et skilt?

Debatt. Satiresiden opplysningskontoret.org har harselert med statskanalen og melder at «NRK retusjerer bort kors fra norske flagg i kommende 17. mai-sending». Også internasjonale medier har plukket opp nyheten.

Det britiske nyhetsbyrået UPI har sendt ut en sak om Sællmann, korset og NRK. Det samme har BBC. Den britiske kanalen hadde selv samme problematikk oppe for sju år siden da den profilerte programlederen Fiona Bruce valgte å ha på seg et kors under nyhetssendingene. Dette skapte debatt innad i BBC, men ledelsen ga etter hvert grønt lys for at hun kunne fortsette å bruke kjedet.

– Hva er folk i den norske debatten redde for siden det skaper så mye engasjement, Sven Egil Omdal?

– Noen er troende kristne som føler at deres eget spillerom blir redusert. Andre vil være mer defensivt redde for et bilde av det kristne Norge som de føler er i ferd med å forsvinne. Så finnes det de som føler at det blir for trangt dersom alle religiøse uttrykk skal holdes borte fra offentligheten.

Meningsløst. Omdal er enig med Laird Iversen om at det ikke er noen enhetlig gruppe som tar opp kampen for å bruke kors når som helst og hvor som helst.

– Hadde det dreid seg om hijab på skjermen ville nok gruppen blitt splittet.

– Hva tror du vil skje i kjølvannet av debatten, Omdal?

– Det eneste naturlige er at NRK tar en intern debatt og at forbudet mot forstyrrende signaler ikke må håndheves så strengt at folk opplever det som meningsløst.

Men det blir noe annet dersom man bruker et kors av bispestørrelse.

– Det samme gjelder klare politiske og religiøse budskap.

Uenige. Også i våre naboland har kors-striden i NRK skapt debatt.

Avisen Jyllands-Posten i Danmark lar leserne får si sin mening om korsdebatten i Norge. I et intervju med avisen sier sjefen i Danmarks Radio, landets motsvar til NRK, at et kors rundt halsen ikke ville ha utløst debatt hos dem.

I Sverige er det derimot ikke greit at nyhetsopplesere bærer religiøse eller politiske symboler. Programredaktør i Sveriges Television, Hasse Karlsson, sier til NRK Sørlandet at religiøse symboler kan ta oppmerksomheten bort fra det som er nyhetsoppleserens oppgave.

– Hvis en nyhetsoppleser for eksempel har på seg en Davidsstjerne eller et tydelig muslimsk symbol og leser nyheter om Midtøsten, kan det oppfattes som om vedkommende har tatt stilling i konflikten, argumenterer han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter