Nyheter

Konvertitt
 tvangsreturnert til Afghanistan

– En ytterligere bekreftelse på at vi trenger gjennomgang av konvertittsaker, sier KrF-leder 
Knut Arild Hareide.

Den afghanske konvertitten og asylsøkeren Reza ble mandag tvangsreturnert.

Utlendingsnemnda (UNE) oppretthold avslaget, og Oslo tingrett fikk ikke tid til å vurdere midlertidig forføyning. Dermed ble den afghanske asylsøkeren tvangs­returnert mandag kveld. Det opplyser leder av mannens støtte­gruppe, Bente Bergersen.

LES OGSÅ: Konvertitten Reza sendes ut mandag kveld

KrF-leder Knut Arild Hareide er skuffet.

– Det er en ytterligere bekreftelse på at vi trenger en gjennomgang av hvordan konvertittsaker blir behandlet av utlendingsmyndighetene. Reza er ett av mange eksempler på saker som vi mener ikke blir behandlet riktig.

Hareide mener utlendings­myndighetene ofte ikke har tilstrekkelig informasjon ­eller kompetanse til å vurdere konvertittsaker på en god nok måte. KrF-lederen viser til samarbeidsavtalen med regjeringen.

– Vi har en avtale om at regjeringen skal gjennomgå dette. Vi kommer til å sette ekstra trykk på at dette nå blir gjort.

Instruks ga håp

Fredag kom Justisdepartementet med en ny asylinstruks: Afghanske barnefamilier kan ikke tvangsreturneres dersom de ikke har nettverk og ressurser til å etablere seg.

Mannens advokat, Knut Olaf Eldhuset, mener instruksen burde hatt betydning for klienten.

– Instruksen understreker betydningen av hva asylsøkeren returneres til. Hvis personen ikke har familie eller nettverk, så skal det telle med i vurderingen. UNE mener nok at det bare gjelder barnefamilier, men jeg mener det også har betydning for denne saken.

LES OGSÅ: Kristen-ledere kjemper for konvertitt

Kan svekke søksmål

Advokaten er oppgitt over at Reza blir sendt til Afghanistan nå. Asyl­søkeren har gått til søksmål mot UNE og staten for å få omgjort avslaget på asylsøknaden. ­Saken skal opp for retten i slutten av mars.

– Når Reza har vært her i seks år, er det merkelig at UNE ikke kan vente til rettssaken starter i mars. Eldhuset frykter utsendelsen vil svekke klientens sjanser i den kommende saken.

– De mener han enkelt kan delta i rettsaken via internett. Min erfaring er at det ofte er dårlig forbindelse. I tillegg blir det vanskelig for ham, siden han ikke har noe nettverk i Afghanistan, og som returneres til ingenting.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Underkjennelse av trosfriheten

Biskop Erling Pettersen har engasjert seg i saken til forsvar for asylsøkeren.

– Dette er en underkjennelse av trosfriheten og en tramping på menneskerettighetene. ­Regjeringens behov for handlekraft og hurtigheten går på ­bekostning av rettsikkerheten, sier biskop Erling Pettersen.

UNE sitt avslag er begrunnet med at de ikke fester lit til mannens konvertering. De mener han har konvertert av strategiske ­årsaker for å få opphold. De viser også til at mannen har gitt uriktige opplysninger. Asylsøkeren konverterte til kristendom etter han fikk avslag fra Utlendingsdirektoratet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter