Nyheter

Konvertitt: Trist å høre om terrortrent nordmann

Yousef Bartho Assidiq mener nordmannen som har fått terrortrening av al-Qaida ødelegger for alle konvertitter til islam.

Mandag meldte nyhetsbyrået Associated Press (AP) at en etnisk norsk mann i 30-årene skal ha fått terrortrening av al-Qaida i Jemen. Mannen skal ha konvertert til islam i 2008, og har etter sigende oppholdt seg i Jemen i noen måneder. Ifølge APs kilder er han fortsatt i landet. Mannen skal være «operativ», noe som betyr at han er i ferd med å bli tildelt et terrormål.

Norske Yousef Bartho Assidiq konverterte til islam i 2009. Han blir trist av å høre nyheten om nordmannen som skal ha fått terrortrening i Jemen.

– Først tenkte jeg «nå blir det vanskelig å være meg». Jeg vet at denne saken kommer til å bli brukt mot meg senere, som et «bevis» på at alle muslimer er terrorister. Men jeg er også trist, denne mannen ødelegger for oss andre konvertitter som på ingen måte er ekstremister, sier han.

Kan ha skjedd i Norge. Assidiq ble møtt med sterke reaksjoner da han fortalte foreldrene at han ville bli muslim.

– De trodde jeg skulle bli en terrorist. I dag har vi et kjempegodt forhold, men de første reaksjonene deres sier mye om folks fordommer mot muslimer, sier han. Assidiq skiftet navn da han ble muslim.

Det er uvisst hvor nordmannen som har trent med al-Qaida skal ha blitt radikalisert. Islamkjenner Olav Elgvin antar det har startet i Norge.

– Han er norsk, og det er naturlig å tro at radikaliseringen har begynt her. Men han kan også ha studert i utlandet og møtt folk som har radikalisert ham der. Vi vet veldig lite, kommenterer Elgvin, som er forsker ved forskningsstiftelsen Fafo.

Mannen har plettfritt rulleblad, og med sitt norske pass reiser han nærmest fritt i Europa. Dette skal gjøre ham ideell for al-Qaida, skriver AP.

– Mer nidkjære. Elgvin er ikke veldig overrasket over nyheten.

– Det har skjedd før at konvertitter har blitt radikalisert i vestlige land. Hele konteksten rundt krigen mot terror har gjort at noen få, unge muslimer har blitt radikalisert, av ulike årsaker. Men et gjennomgående trekk er at de mener islam blir utsatt for et globalt angrep, sier han.

Fafo-forskeren peker på flere faktorer som kan gjøre en konvertitt mottakelig for ekstrem ideologi.

– Noen er nyfrelste og kan bli veldig nidkjære. De føler de må bevise at de er gode muslimer. Noen har også opplevd vanskeligheter tidligere i livet. Men så og si alle konverterte muslimer holder seg jo svært langt unna terrororganisasjoner, understreker han.

Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror al-Qaida appellerer til personer som har vært utsatt for traumer eller søker tilhørighet.

– Som oftest må det ha skjedd noe i livet ditt som gjør deg åpen for å adoptere et ekstremt verdensbilde. På den annen side kan også det ideologiske være attraktivt. Flere faktorer spiller inn, sier Lia, som er ekspert på radikal islam og terrorisme.

Ingen kommentar. Lia tror al-Qaidas «profesjonelle» og «spektakulære» terrorangrep- og forsøk virker tiltrekkende på noen.

– For eksempel trusebomberen som prøvde å sprenge et fly over Detroit romjulen i 2009. De har også hatt noen karismatiske ledere, sier han.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere saken i media, men etter det NRK erfarer, kjenner PST mannens identitet og miljøet han tilhører. Han skal ha vært noe aktiv på diverse debattfora på nettet. Når han reiste til Jemen, er ikke kjent. Forsvarets etterretningstjeneste vil verken avkrefte eller bekrefte APs historie. Justisminister Grete Faremo sier til TV 2 at hun ikke kommenterer enkeltsaker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter