Politikk

Konvertitt-treghet øker KrFs sinne

Null fremdrift om beskyttelse av tro utvikler seg til ny verkebyll mellom KrF og regjeringen.

Utlendingsavtalen, som knaker av uro om lengeværende asylbarn, skaper nå mer irritasjon i KrFs leir på et annet svært viktig punkt for partiet:

En avtalt utredning om hvordan Norge behandler religiøse på flukt har KrF hittil ikke sett noe til. Få uker før asylavtalen fyller ett år, oppgir KrF-topper at de fremdeles «purrer og purrer».

– Vi opplever ikke at det skjer noe som helst, sier KrF-representant Geir Bekkevold, som i fjor deltok i forhandlingene om den omfattende avtalen mellom Høyre/Frp og KrF/Venstre på utlendingsfeltet.

LES OGSÅ: UNEs konvertitt­intervjuer får strykkarakter

Reza-sinne

Utsendelsen av afghaneren Reza, som sier han har konvertert, har økt irritasjonen om den manglende utredningen. Fra før er det sinne i KrF over all uklarheten som avsløres om regjeringens behandling av lengeværende asylbarn.

Partileder Knut Arild Hareide økte presset mot regjeringen i helgens tale til KrFs landskonferanse. Han understreket alvoret ved å sidestille KrFs engasjement for asylbarn med utålmodighet om konvertitter som blir hjemsendt til uro og usikkerhet.

– Nå har det vært mye oppmerksomhet rundt asylbarna. Men i avtalen er det også et punkt om gjennomgang omkring konvertitter. Dette er en helhetlig avtale. KrF kan ikke følge opp enkeltsaker, men Reza- saken er likevel en bekreftelse på at regjeringen ikke har kommet videre på feltet, sa Hareide til Vårt Land etter talen.

Skulle handle raskt

Den avtalte utredningen skulle ikke minst sjekke ut om Norge opptrer strengere overfor asylanter som har konvertert til kristen tro. Slik er saken formulert i utlendingsavtalens punkt 25:

• Praktiseringen av beskyttelse basert på «religion eller tilhørighet til sosial gruppe (seksuell legning) utredes og sammenlignes med UNHCRs retningslinjer og EUS statusdirektiv».

• Utredningen skal gjennomføres «så snart det lar seg gjøre» og «avtalepartene konfereres» etterpå.

LES OGSÅ: Konvertitt tvangsreturnert til Afghanistan

Langtidspurring

– Vi har purret og purret. Vi begynte for et halvår siden. Senest i forrige uke fikk jeg vite at vurderingen ikke var klar, sier KrFs innvadringspolitiske talsmann, Geir Toskedal.

Vårt Land fikk i går ettermiddag dette svaret fra Justisdepartementet om fremdriften:

«Utlendingsdirektoratet har fått dette i oppdrag, og har satt arbeidet ut til en ekstern advokat. Departementet forventer å få den ferdige rapporten snart».

Bekymringsmeldinger

KrFs Bekkevold – som også uttaler seg på feltet – bekrefter den økende misnøyen med fremdriften.

– Som i saken om asylbarna er dette et avtalepunkt som er blitt skjøvet på. Over flere år har vi fått bekymringsmeldinger fra prester og menigheter som frykter for at mennesker sendes tilbake til forfølgelse. Poenget var at vurderingen derfor skulle skje raskt.

Dessuten handler det ikke for KrFs del bare om litt uredning. Partiet forventer at utsendelsespraksis endres, dersom Norge begår feil.

LES OGSÅ: UNE hevder afghaner lyver

Ny verkebyll

– Er behandlingen av konvertitter akkurat som asylbarnsaken blitt en verkebyll mellom KrF og regjeringen?

– Ja, svarer Bekkevold.

– Har regjeringen oversett et alvor og en misnøye i KrF?

– Ja, definitivt, svarer han.

Bekkevold ønsker seg et annet apparat til å vurdere situasjonen for asylanter som søker norsk vern mot forfølgelse eller har konvertert.

– UNE sitter ikke i kirkebenken og observerer den enkelte. De bygger på et intervju som kan være så som så. En prest er derimot til stede og observerer en konvertitt over tid. Når prestens observasjoner overprøves, så blir det trøblete, svarer Bekkevold, som selv har bakgrunn som prest i Den norske kirke.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk