Politikk

Kommende Ap-leder snakker fram KrF og Venstre

Arbeiderpartiets nye leder Jonas Gahr Støre ønsker å utvikle videre fellespunkter med KrF og Venstre, og rive ned myter om motsetninger i verdisaker.

– Politikk er menneskers verk. Men selv er jeg et produkt av tvil og tro. Og det tar jeg inn i min gjerning som politiker, sier Støre foran Erkebispegården i Trondheim.
Vårt Land var med Aps kommende leder på reisen til kirkehovedstaden og der et spesialoppdrag fra Bispemøtet ventet: Støre skulle tale om hvordan kristen og humanistisk arv danner oss som folk.
– Det temaet er også en fortelling om Norge – og om en arv som handler om individet, felleskap og likhet, mener Støre.
I dette intervjuet snakker Støre om:

  • Aps håndtering av tøffe verdioppgjør.
  • Det viktigste han lærte av landsmoder Gro.
  • Jesus – en sosialdemokrat?
  • Sitt fortrolige forhold til KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Foredraget var avtalt for en stund siden. Men det er spennende at nettopp dette er mitt første oppdrag etter at valgkomiteen innstilte meg, sier Støre.
Støre-verdier. Inne i Erkebispegårdens foredragssal veksler han først noen ord med preses Helga Haugland Byfuglien før han holder sin 22 minutter lange tale. Den er full av Støre-tanker om «vår kristne og humanistiske arv» og staker kurs for ham selv som leder også:
Han er «sterk i troen» på at «politikk og tro skal holdes godt separert».
Tilhørerne på Bispemøte-seminaret møter en serie av refleksjoner rundt kristenarv som ikke er noe individuelt, men handler mye om fellesskapet. Støre hyller avslutningsvis kjærligheten som «størst av alt», men advarte mot ukritisk optimisme:
– Viljen til å verne om og løfte menneskeverdet, likeverdet, toleranse og rettferdighet må vinnes hver dag, lyder det fra mannen - som selv snart skal være Aps frontfigur i all hverdagspolitikk.
Provokasjoner. Langt utenfor foredragssaler skal Støre lede Ap i verdioppgjør, også på felt der partiet tidvis har provosert kristenfolket. I fjor tok partisekretær Raymond Johansen selvkritikk for måten Ap hadde uttrykt seg på i verdisaker.
– Deler du den erkjennelsen?
– La meg snakke for meg selv: Vi bør omgås spørsmål om tro og tvil og de dypere verdiene om livet med bønnhørlig respekt. Og nærme oss det med den ydmykhet vi selv vil bli mottatt med, svarer Støre.
Trosansikter. I offentligheten er han blitt en av profilene i Ap som offentlig snakker om tro. Akkurat som muslimen Hadia Tajik gjør han det på sitt vis. Også en rekke yngre partifolk gjester tidvis spalter med ord om trostilhørighet som noe godt.
– I sum et inntrykk som kan få større vekt enn «fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen»?
– Nei, det fagligpolitiske samarbeidet er en veldig stor styrke for Norge og vi henter de daglige erfaringene fra arbeidslivet inn i politikken. Men i størrelse er Ap det partiet som har det største tilfanget av kristne velgere. Jeg tror ikke akkurat vi trenger ta noen leksjoner fra andre om hvordan det er å være et parti med mennesker med tro blant seg, sier Støre og poengterer:
– Så lenge jeg har vært med har det aldri vært sånn at «nå skal vi vise frem den og den» fordi at de har akkurat det forholdet til tvil og tro. Bildet gir seg selv.
Slaget i 2017. Mandagen før Trondheims-turen utropte Martin Kolberg påtroppende Støre til «sosialdemokratiets fremtid» på vegne av en enstemmig valgkomité. Støre erkjenner at han etter hvert vil merke utålmodighet eter å ta tilbake regjeringsmakten.
– Hva er den store alliansedrømmen din i norsk politikk?
– Akkurat nå jobber Ap med seg selv, og inspirerer og fornyer politikk. Vi er ikke der at vi inngår allianser for å ta regjeringsansvar. Men vi ser jo mot 2017. Og da må vi skape flertall som gjør det mulig å få gjennomført mest mulig av vår politikk.
Ett er sikkert: Vennskapet med SV og Sp fra den rødgrønne regjeringen vil han ta vare på:
– Jeg skal ikke bruke én dag på å snakke det ned. Det er en historie som står seg godt. For vi leverte gode resultater.
Sentrumsjakt? Støre snakker frem KrF og Venstre også. For med Ap har også disse partiene noen viktige fellespunkter.
– Jeg tror noen av dette kan utvikles videre. For noen av motsetningene mellom oss er ikke reelle motsetninger. Det har jeg tenkt å jobbe litt med, varsler han.
– Du sa «jobbe med»: Handler den saken om at tonen alt er svært god mellom deg og Knut Arild Hareide og at KrF skal med?
– I internasjonal politikk har det vært en lang debatt om hvor mye personforhold teller. Det fascinerer offentligheten og mediene når personer går godt sammen. Dette er viktig, og kan jo ikke erstatte et politisk grunnlag. Men om folk har generell sympati, snakker lett sammen og ikke mistror hverandre: Da er det en kilde til å komme videre.
Hareide-vennskap. På en benk utenfor Erkebispegården forteller Støre mer om forholdet til Hareide. Forgjenger Jens Stoltenberg flørtet med KrF og Hareide – og fikk avslag. Men også Støre har møtt KrF-lederen «innenfor og utenfor politikken i mange år.
– Jeg har et slikt forhold til ham at vi lytter til hverandre og tolker hverandre i beste mening. Dermed kan vi gå dypere i samtaler. Første gang var på Stiklestad for tre år siden. Han var gjest der – og jeg var sånn «Stiklestad-person». Da var han der med sin kommende kone – og jeg med konen min. Vi hadde hyggelige samtaler.
Men selv om tonen er god dem imellom, har halvåret bydd på flere smellpunkter mellom Ap og KrF.
Reservasjonskamp. – I ettertid: Trengte reservasjonsstriden egentlig å bli så opprivende?
– Her bør vi være ærlige: Dette er jo demokratiet – med ytringsfrihet og debatt. Engasjementet var spontant. Det var ingen som kunne skru på brytere i ulike retninger. Jeg tror ikke demokratiet blir dårligere av å få slike saker og et slikt engasjement.
– Og sårheten som skapes må aktørene tåle?
– Ja. Jeg forstår den og har snakket en del med Olaug Bollestad i KrF om dette. Vi har en god tone om helsepolitikk. Hun har en evne til å si at hun forstår at engasjementet går begge veier.
Hverdagsmarkering. Dagen i Trondheim startet egentlig på klassisk, politisk turnevis: Sammen med lokale partitopper var Støre på bedriftsbesøk hos Marintek, en bedrift full av viten og der det store målet nå er å «erobre havrommet». Også i verdensmålestokk.
Det handlet om vindkraft, ressurser – og ganske mye om miljø. Støre bruker etterpå dette lille innblikket i Trondheims-bedriften til å fremheve gode kombinasjonsmuligheter mellom moderne utvikling og miljøgrep.
I miljøsaken er unge i Ap utålmodige. Støre vil forene det å være et miljøparti med et moderne prosjekt.
Grønne grep. – Folk spør jo: Hvordan kan akkurat jeg bidra? Da kan du ikke svare: «Du kan kjøpe kvoter!» Slikt er fremmedgjørende. Vi må få frem alvoret i klimautfordringen, men samtidig fortelle om muligheter og ikke bare formidle et dommedagsbilde.
Det var som embetsmann for eks-statsminister Gro Harlem Brundtland at Støre først opplevde Vandrehallen i Stortinget – og politisk spill.
– Hvor er Jonas, kunne Gro rope da det var faktakrøll om EU med journalistene.
Gros lærdom. Han fulgte med henne i videre internasjonalt arbeid, blant annet da hun var generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon (WHO).
– Hva er det viktigste du har lært av Gro?
– Evnen til å sette seg mål, gå skritt mot det målet som tar deg til målet. Dessuten har både hun og Jens en befriende avstand til lettvintheter. Du må ta en del kjeft underveis, men i ettertid står du igjen med resultater som ruver, svarer Støre.
Jesus. Om få uker blir Støre altså en av hennes etterfølgere. Når Støre først er på besøk, vil lokale Ap-strateger være i forkant med markedsføring.
De lar en innleid fotograf ta bilde av ham sammen med Trondheims-ordfører Rita Ottervik. Så forlater han Ap-oppdragene og vandrer videre i retning Nidarosdomen og Erkebispegården. Der han skal tale om verdier.
– Var Jesus sosialdemokrat?
– Jesus skal få slippe å ta stilling til det.
– Det kan han jo ikke uansett?
– Det som kommer ut av hans gjerning og verk er jo veldig radikalt, svarer Støre og mener det må herske såpass respekt for tro at den ikke kobles til partier.
– Jeg vet det finnes folk i Høyre og Frp som har et mer aktivt forhold til tro enn det jeg har. Derfor blir det å gradere engasjement feil, sier Støre.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk