Nyheter

KN: Norge selger våpen i blinde

Over 200 sivile drept i Irak med norske våpen involvert.

NRK har avdekket at norske våpen kan ha drept 200 sivile i krigen i Irak. Våpen fra Kongsberg og Hurum i Norge bomber hus og tar livet av sivile ved veisperringer i Irak, melder NRK.

– På samme måte frykter vi at norske våpen havner i konfliktfylte land som Kongo, Sri Lanka og Sudan, sier Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

Norsk våpenindustri tjener store penger på å selge sine produkter til land over hele verden. For de fleste selskapene er det amerikanske forsvaret den aller største kunden. USA tar med seg våpnene ut i krigen - også til Irak.

Pansrede kjøretøy av typen Stryker med våpenstasjonen Protector utviklet på Kongsberg, og raketten Hellfire med drivstoff fra Hurum ble begge brukt under Irak-krigen.

En gjennomgang NRK har gjort av Wikileaks-dokumentene fra Irak viser at de to norske bidragene til krigen knyttes til over 2800 krigsrapporter.

Kirkens Nødhjelp går hardt ut mot norsk regelverk for våpensalg.

– Norge er en av verdens største våpeneksportører, og ønsker å ha god kontroll over hvor norske våpen ender opp. Regelverket er imidlertid ikke tilstrekkelig til å oppfylle intensjonen som er at norske våpen ikke skal selges til land som er i krig eller der krig truer, eller der menneskerettigheter brytes, sier Sommerfeldt.

I dag starter debatten om norsk våpeneksport i Stortinget med høring hvor blant annet våpenindustrien og sivilsamfunnsorganisasjoner får spille inn til Stortinget om norsk våpeneksport.

- Kirkens Nødhjelp er i mange land vi er tilstede i, vitne til at enkel tilgang på våpen og ammunisjon forlenger og forverrer konflikter, og hindrer utvikling og fattigdomsbekjempelse. Håndvåpen er fattige menneskers masseødeleggelsesvåpen, sier Sommerfeldt.

Han sier at et godt eksempel er Brasil. Dette er fokusland i årets Operasjon Dagsverk hvor det i år samles inn penger til Kirkens Nødhjelps prosjekter. I Brasil mister mange fattige mennesker livet og lever i konstant utrygghet på grunn av enkel tilgang på håndvåpen og ammunisjon, sier organisasjonen.

- Årsaken til at Norge ikke har kontroll på hvor norske våpen og ammunisjon ender opp, er blant annet at Norge ikke krever noen sluttbrukererklæring ved salg av våpen til nære allierte. Vi krever ingen garanti for at NATO-land som Norge selger våpen til, ikke selger norske våpen videre, sier Sommerfeldt.

Han viser til rapporten tidligere i høst om en gigantkontrakt på våpensalg mellom USA og Saudi-Arabia, som Norge ikke skal selge våpen og ammunisjon til. Men fordi Norge ikke krever at USA ikke skal selge norske våpen videre, så kan USA uten problemer selge norske våpen til Saudi-Arabia, påpeker Sommerfeldt.

- På samme måte frykter vi at norske våpen og ammunisjon ender i blant annet Kongo, Sri Lanka og Sudan. Eksemplene fra Irak og Saudi Arabia bør være en vekker for Stortinget, sier KN-sjefen.

– Uten ammunisjon har håndvåpen ingen verdi. Derfor er også merking og sporing av ammunisjon svært viktig. Dersom vi merker ammunisjonen tilstrekkelig, kan vi finne ut hvor lekkasjen har skjedd, og hindre at dette skjer igjen. Kirkens Nødhjelps partner i Brasil, Viva Rio, har hatt suksess med dette, sier Sommerfeldt.

Det er Stortinget som vedtar regelverket for den norske våpeneksporten, og godkjenner våpeneksporten det siste året.

- De siste årene har vi sett at Stortinget enstemmig har vedtatt en raskt økende våpeneksport som vi ikke har kontroll på. Kirkens Nødhjelp mener at Stortinget må være seg sitt ansvar bevisst, og det er på høy tid å starte debatten, sier Sommerfeldt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter