Klima

Klimapanelet: Verden vil bli mye varmere

Fortsetter vi som i dag, kan temperaturen i år 2100 i verste fall ligge opptil 5,4 grader høyere enn i førindustriell tid, advarer klimapanelet.

Togradersmålet framstår som en fjern drøm i den nye hovedrapporten fra FNs klimapanel. Skal målet bli virkelighet, må den globale utslippsveksten stanses umiddelbart.

FNs klimapanel fastslår med større sikkerhet enn noen gang at den globale oppvarmingen er reell og menneskeskapt. Fortsetter vi som i dag, kan temperaturen i år 2100 i verste fall ligge opptil 5,4 grader høyere enn i førindustriell tid, advarer klimapanelet i sin nye hovedrapport.

Skal vi ha håp om å nå togradersmålet, har vi bare et par år på seg til å snu utviklingen, advarer Eystein Jansen, forskningsdirektør ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

I dag er det ingenting som tyder på at det vil skje, sier han.

Omfattende rapport. Jansen er én av fem nordmenn som har bidratt som hovedforfattere til den 2.000 sider lange rapporten. Alt i alt har 259 eksperter fra 39 land deltatt i skrivearbeidet. I tillegg er det kommet inn over 54.000 kommentarer fra utenforstående.

Fredag formiddag ble rapporten høytidelig overrakt til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) i Oslo. Han vedgår at det vil bli svært vanskelig å nå togradersmålet.

– Det vil kreve en rask og svært sterk omlegging av politikken. Men det er mulig, sier Solhjell til NTB.

Forutsetningen er ifølge FNs klimapanel at de globale utslippene av klimagasser slutter å vokse innen et par år. Fra år 2020 og utover må de falle kraftig, for til slutt å ligge på minussiden i år 2100.

Optimistisk nykommer. En slik utvikling er ett av i alt fire framtidsscenarioer som utforskes i den nye klimarapporten. Det såkalte lavutslippsscenarioet er helt nytt, men samtidig så politisk ambisiøst at forskere spøkefullt omtaler det som «den optimistiske nykommeren».

I de øvrige scenarioene regnes en oppvarming på mellom 2 og 4 grader som det mest sannsynlige.

Hvor høy temperaturen til slutt blir, er helt avhengig av hva politikerne klarer å bli enige om i de internasjonale klimaforhandlingene, understreker forskerne.

Målet er å få en global klimaavtale på plass i Paris i 2015. Men da er det avgjørende at også store utslippsland som USA og Kina forplikter seg, påpeker Solhjell.

I tillegg må verden ta et oppgjør med bruken av kull, olje og gass, mener han.

– Det betyr at store deler av våre egne ubrukte reserver må bli liggende under bakken, sier Solhjell.

På vei mot skrekkscenario. Det verste scenarioet som er undersøkt i IPCCs nye rapport, innebærer at vi i bunn og grunn fortsetter å brenne olje til det er tomt. Utslippene øker kraftig, avskogingen fortsetter og verdens befolkning øker raskt.

Ifølge Jansen er dette ikke et urealistisk scenario, men rett og slett en videreføring av de observerte trendene.

– I dag ligger vi faktisk litt over dette scenarioet, og det har vi gjort i noen tiår nå, sier Jansen til NTB.

Konsekvensen vil bli en oppvarming på mellom 3,2 og 5,4 grader sammenlignet med førindustriell tid. Havnivået vil stige med 45 82 centimeter fra i dag. Samtidig kan det ventes flere hetebølger, mer tørke og mer flom.

Det vil bli en verden som mennesket som art aldri har levd i. Og endringene vil skje i et tempo som vi aldri før har sett, sier Jansen.

Ubestridelig oppvarming. I rapporten fastslår klimapanelet at det nå er «ubestridelig» at jorda er blitt varmere det siste århundret. Sannsynligheten for at klimaendringene i hovedsak er menneskeskapte, anslås til minst 95 prosent.

Sikrere blir man ikke, ifølge CICEROs direktør Cecilie Mauritzen, også hun en av rapportens forfattere.

Du kan aldri bli helt sikker, slik er det i naturfagene, sier Mauritzen.

Klimapanelet innrømmer at oppvarmingen ser ut til å ha stagnert de siste 15 årene. Dette ble ikke forutsett av modellene. Men 15 år er et blaff i klimasammenheng, ifølge forsker Gunnar Myhre.

–Vi må se over lengre tidsskalaer, fastslår han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima