Klima

Klimaforhandlerne vurderer forslag til Kyoto 2

Det er delt ut et forslag til en ny Kyoto-avtale på klimamøtet i Doha.

Forhandlerne tok lørdag morgen pause og møttes igjen klokka 8.00.

– Forhandlerne skal også ta stilling til en rekke andre enkeltforslag som berører ulike temaer, blant annet klimafinansiering, opplyser miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) til NTB en halvtime før møtet skulle starte igjen.

Teksten som Norge og Brasil har lagt fram, inneholder i tillegg til en ny Kyoto-avtale flere forslag som skal føre verden nærmere en ny stor klimaavtale som også er ment å omfatte Kina og USA.

– Vi var ferdige i natt med vår tekst. Andre som jobbet med blant annet finansiering, har også blitt ferdige, sier Solhjell.

LES OGSÅ: Utslippsversting får arrangere klimamøte

Ikke USA. Forslagene er et siste forsøk på å dra i havn en Kyoto 2-avtale, som innebærer forpliktende CO2-kutt i en rekke vestlige land, men ikke i USA. Disse landene står for 15 prosent av verdens klimautslipp.

Solhjell regner med at det blir lange diskusjoner i løpet av lørdagen, men han har fortsatt håp om at alle deltakerlandene kan bli enige.

– Det store flertallet vil dette, men det er alltid noen som vil stikke kjepper i hjulene. Det er en god del ting her som det må være enighet om, sier han.

LES OGSÅ: Krever troverdige klimaløfter fra rike land

Fryktet kollaps. Frykten for total kollaps hang ifølge Reuters tungt over møtet fredag kveld og natt til lørdag, der forhandlingene gikk i stå og det hersket uenighet om økonomisk støtte til u-land og de rike landenes utilstrekkelige utslippsløfter.

Solhjell, som sammen med sin brasilianske kollega Luis Figueiredo har fått i oppdrag å lose i havn en forlenget Kyoto-avtale, en såkalt Kyoto 2, medga sent fredag kveld at det fortsatt var mange uløste spørsmål.

Utsendinger fra flere land hadde da alt pakket kofferten og var i ferd med å forlate Doha, og det var frykt for at hele møtet skulle bryte sammen.

Stor mistro. For å kunne vedta Kyoto 2 må minst to tredeler av landene som har vært med på konferansen, gi sin tilslutning til avtalen.

– Vi regner ikke med å komme fram til enighet om en avtale på mange timer ennå, sa en av delegatene lørdag morgen.

– Det er så mye mistro mellom de ulike aktørene her i Doha. Selv ganske små spørsmål blir lett forstørret og det preger møtet, konstaterte Svante Axelsson som er generalsekretær i den svenske Naturskyddsföreningen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima