Nyheter

Klager på at TV 2 viste selvmord

Craig Ewert hadde sykdommen ALS. Han kunne fått en bedre død ved å begrense behandlingen, mener Menneskeverd.

Sist søndag viste TV 2 dokumentaren «Selvmordsturisten», der 59-årige Craig Ewert reiser til Sveits for å ta sitt liv. Ewert inviterte et filmteam til å følge ham fra fire dager før avreise, og blir også filmet da han dør og etterpå.

Organisasjonen Menneskeverd har klaget programmet inn for Pressens Faglige Utvalg.

– TV 2 reklamerer selv med at dette er første gang i Norge at noen sender en film som viser hvordan noen tar selvmord. Det reagerer vi på, sier Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i Menneskeverd.

Morten Horn, overlege ved Oslo universitetssykehus, er også kritisk.

– Dette viser en mann som begår selvmord for åpent kamera. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er i strid med pressens Vær varsom-plakat, sier Horn.

LES OGSÅ: Tar morens selvmord til retten

Ønsket debatt

Amerikanske Craig Ewert og kona Mary bodde i London da han i 2006 fikk diagnosen ALS (amyotrofisk lateralsklerose). Da sykdommen et halvt år senere forverret seg, bestemte han seg for å be om hjelp hos klinikken Dignitas i Sveits for å gjøre slutt på livet.

Thoresen i Menneskeverd reagerer på at programmet viser konkret hvordan Edwards gikk fram. Edwards skal ifølge TV 2 ha sagt at han ønsket at et filmteam skulle følge hans død for å få mer offentlig debatt om aktiv dødshjelp.

Generalsekretæren i Menneskeverd mener at det er fare for at filmen utløser selvmord hos andre personer, og synes den mangler kritiske motstemmer.

– Det jeg synes er tragisk, er at denne mannen kunne hatt det mye bedre, eller like godt ut fra hans perspektiv, om han hadde fått hjelp i helsevesenet der han bodde. Jeg er sykepleier selv og har stått ved noen dødsleier. Jeg synes det som foregår i dokumentaren er fryktelig kaldt.

Thoresen viser til at ALS-pasienter i Norge blir tatt hånd om av et eget team som legger vekt på god informasjon og individuell planlegging og støtte. Hun mener at helsevesenet har gode regler for hvordan man kan avslutte behandling som holder liv i pasienter med ALS, og understreker at de fleste med ALS dør fredelig.

De fleste lever tre til fem år etter at diagnosen er stilt, men 10 til 20 prosent kan leve i minst 10 år.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Savner protest

Thoresen reagerer også på at Ewerts kone Mary ikke protesterer.

– Craig Ewert sier i filmen at han ikke vil være en byrde for kona si. Det skriker i meg at hun skulle sagt imot. Noen må si at det ikke er det som skal være grunnen til at man skal gå ut av verden. Vi kommer alle i situasjoner hvor vi har behov for andres hjelp.

Generalsekretæren i Menneskeverd sier at hun som sykepleier har jobbet med svært syke mennesker og vet at noen opplever det nedverdigende å trenge hjelp.

– Jeg sier ikke at jeg ikke skjønner at noen vil kontrollere dette selv, men at samfunnet skal legge til rette for det og åpne opp for det, er en helt annen sak. Det skaper en fare for at det blir et trykk som indirekte sier til noen at ditt liv ikke er nok verd til at du kan leve, sier hun.

LES OGSÅ: Vatikanet fordømmer Brittany Maynards selvmord

Informasjon mot frykt

Craig Ewert fryktet å bli kvalt, og ville heller dø før han kom så langt.

– Frykten for å bli kvalt er veldig vanlig hos ALS-pasienter. Realiteten er motsatt: De fleste dør en fredelig død. Ewerts engstelse kunne muligens vært møtt på en annen måte ved å gjøre ham tryggere på hvordan døden kommer til å foregå, sier Horn.

Han synes dokumentaren går langt i å vise en oppskrift på hvordan et menneske kan gå fram for å ta sitt eget liv hos Dignitas i Sveits, og reagerer også på at man har filmet et menneskes død.

– Hvor ofte ser man folk dø på TV? Jeg savner en større respekt for døden og at dette er et ekte menneske, sier Horn.

LES OGSÅ: Brittany Maynards mor såret av Vatikanets kritikk

TV 2: – Tar opp et viktig tema

– Vi mener vår dekning har vært god, sier nyhetsredaktør i TV 2, Jan Ove Aarsæther.

Han viser til at pressens praksis rundt dekning av selvmord har endret seg de siste årene.

– Dette er et fenomen som eksisterer, og det forsvinner ikke ved å late som det ikke gjør det. Vi er uenig i fortolkningen av Vær varsom-plakaten i dette tilfellet, sier Aarsæther.

Nyhetsredaktøren mener at TV 2 har hatt andre saker som dekker godt spørsmålene som dokumentaren tar opp.

– Organisasjonen Menneskeverd viser til at dokumentaren kan utløse selvmord hos andre personer?

– Det er mange gode grunner til å være forsiktig i omtale selvmord. Dette er behandlet i veiledningen pressen har til omtale av selvmord. Der er en del betraktninger en skal gjøre før en publiserer. Men folk vil ikke slutte å reise til Sveits og ta sitt eget liv hvis pressen ikke omtaler det, sier Aarsæther.

LES OGSÅ: Kirke snur i selvmordslov

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter