Nyheter

Kirkens arvesølv i hedgefond

OVF gjør som Nordlands-kommunene, og satser 150 millioner på omstridte aksjer.

Også Kirkens fond, OVF, satser på at omstridte hedgefond skal øke kirkens skatter på jorda. Investeringene vekker forundring.

Fondet selv forsvarer investeringene og slår fast at «plassering i hedgefond er et viktig element for god og stabil avkastning».

– Jeg må si jeg er overrasket, sier SV-politiker Rolf Reikvam.

– Det betyr at kirkefondets penger kan havne i aksjer de etisk sett burde holde seg unna, sier Frp-kirkepolitiker Jon Jæger Gåsvatn.

– Men i motsetning til nordlandskommunene låner vi ikke pengene, vi investerer, forklarer Opplysningsvesenets Fond (OVF) i et svar de har gitt til Stortinget.

På plass i 16 fond. Det er Frp-stortingsmannen Gåsvatn som har fått OVF til å besvare et spørsmål om kirkefondets midler, ofte kalt «kirkens arvesølv», i omstridte risikofond.

– Da Terra-skandalen sto på, var det grunn til å sjekke ut en artikkel på internett om at også OVF hadde midler i usikre fond, sier Gåsvatn til Vårt Land.

Mange analytikere mener det var andeler i hedgefond som ble solgt til de fire skandaliserte

Nordlandskommunene. Det er forbudt å markedsføre hedge-fond i Norge, og fondene er omstridte også fordi de ofte er vanskelig å få innsyn i. I motsetning til aksjefond er hedgefondene ikke er pålagt å investere i aksjer, og kan dermed være helt ute av aksjemarkedet når det faller. Hedgefondene kan investere i følgende markeder: aksjer, renter, valuta og råvarer.

OVF opplyser i et brev til Trond Giske:

150 millioner OVF-kroner er investert i 16 ulike hedgefond.

De utgjør 2,4 prosent av fondets samlede formue på cirka 6,35 milliarder kroner.

Det brukes uhildete rådgivere når penger plasseres.

Avkastningen går blant annet som tilskudd til kirkelig organisasjonsliv og til å holde eiendommer intakt. Og OVFs avkastning er ikke dårlig: 14 prosent, tre-fire prosentpoeng mer enn oljefondet.

– Liten risiko. Direktør Egil K. Sundbye understreker at OVF bruker hedgefond fordi det gir stabil avkastning.

– Hvor stor er risikoen for å tape store midler?

– Den er liten og vi har aldri tapt på det. Det er jo alltid knyttet risiko til verdipapirer. Hele poenget med hedgefond er at disse – som navnet «hedge», gjerde, innebærer, har en så stor avkastning at de demmer opp for andre svingninger, svarer Sundbye.

I den rødgrønne leiren på Stortinget vekker OVFs opptreden i hedgefond reaksjoner. Det er bare få uker siden det igjen ble full strid om eierskapet til fondet. Opposisjonen mener staten tapper det for mye. Det er frykt for at fondet taper penger i forhold til markedspris når de nå pålegges å innløse feste-tomter til «lavpris».

– Hedgefond er alt annet enn oversiktlige greier og derfor burde i alle fall ikke kirkeinvesteringer havne der, mener SVs hovedstemme i kirkedebatten, Rolf Reikvam.

Som medlem av Kommunalkomiteen har han fulgt Terra-skandalen, der fire kommuner nå står på «konkursens rand».

'Ta det med ro'. – Burde OVF trekke pengene ut av hedgefondene?

– Ja, det burde de. OVF-fondet burde ta det mer med ro, svarer Reikvam.

Både Reikvam og Gåsvatn er bekymret for at kirkens arvede kapital kan havne i aksjer av tvilsom karakter. Akkurat dette er ikke fondet selv bekymret for.

I redegjørelsen legger OVF stor vekt på at de etterlever nye og utvidete etiske retningslinjer fra 2003, blant annet utformet av representanter fra Kirkerådet.

Likevel skriver fondet:

– Når det gjelder hedgefond finnes det i dag ikke produkter med klare etiske retningslinjer. Derfor kan det ikke utelukkes at det fra tid til annen kan forekomme at noen fond har enkelte investeringer som OVF i utgangspunktet ikke ville investert i.

– Er ikke dere store nok til å kunne unnvære hedgefond, Sundbye?

– Disse fondene er så særegne for å redusere risiko at å bruke dem er viktig, svarer OVF-direktøren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter