Nyheter

Kirken får kjeft for filmdemonstrasjon

– Jeg ser ingen positive bieffekter ved at biskop Ole Christian Kvarme valgte å delta i demonstrasjon mot islamkritisk film, sier teolog Vebjørn Horsfjord.

Side om side kunne man forrige måned se representanter fra Islamsk Råd Norge, Oslo-biskop Ole Christian Kvarme og Oslo-ordfører Fabian Stang demonstrere mot en islamkritisk film.

Stang har allerede måtte tåle hard kritikk fra Oslo Frp-leder Christian Tybring-Gjedde.

– Jeg synes det er helt forkastelig at Oslos ordfører bidrar til en slik meningsløs demonstrasjon, sa han til Aftenposten.

Nå må også Kvarme tåle tøff kritikk for sin deltakelse på demonstrasjonen.

– Han bør ikke delta på slike demonstrasjoner fordi det ikke leder til noe godt. Jeg ser ingen positive bieffekter ved at han valgte å delta, sier teolog og stipendiat ved Teologisk Fakultet på Universitetet i Oslo, Vebjørn Horsfjord.

VERDIDEBATT: Les Vebjørn Horsfjords innlegg og diskuter

Unødvendig oppmerksomhet. Horsfjord, som tidligere var generalsekretær i Det europeiske rådet for religiøse ledere, mener karikaturer har kommet for å bli.

– Islamkritiske karikaturer og provoserende filmer er en realitet man ikke kommer bort fra. Så lenge det kommer sterke reaksjoner blir det bare mer interessant å provosere. Det er en del av den verden vi lever i. Vi må finne andre måter å leve med det på, sier Horsfjord.

Han mener det allerede er omdiskutert, ikke minst blant muslimer, hvor mye oppmerksomhet karikaturer og filmer skal få.

– Derfor er det et paradoks at kirken ofte medvirker til å gi dem mer oppmerksomhet, sier Horsfjord.

– Hva bør Kvarme konkret gjøre videre?

– Jeg vil ikke gi noen spesielle råd til Kvarme, han har allerede gjort en viktig jobb med å bygge tillitt mellom muslimer og kristne, senest da han var ute og støttet opp om bønnerom. Men den sterke tillitten bør kirkelederne benytte til å snakke med muslimske ledere om hvordan man kan unngå å gå i provokatørenes felle, forklarer han.

Legitimt og naturlig. Oslo-biskop Ole Christian Kvarme forsvarer at han deltok på demonstrasjonen.

– Da jeg sa ja til å være med på denne markeringen så var det på grunn av to tydelige elementer: Det var en markering mot krenkelser og det var en markering mot den type voldsreaksjoner som kom i etterkant av den. Det å ta avstand fra krenkelser mot ting som er hellig for mennesker er for meg legitimt og naturlig.

– Horsfjord mener det ikke er rett å gi slik oppmerksomhet. Hva tenker du om det?

– Den store oppmerksomheten dette har fått i mediene gjør at jeg tenker det var viktig at Islamsk Råd Norge la opp til en annen bruk av ytringsfriheten. En fredelig og stille markering som dette var handler også om å markere viljen til samhold i vår egen by.

– Noe av kritikken går på at du heller burde fortalt dem at de må la seg krenke. Hva tenker du om det?

– I min tale på Youngstorget sa jeg at ytringsfriheten har sin pris, og at vi må tåle kritikk selv om den kan virke ubehagelig og sårende. Men min oppgave som kristen biskop i denne sammenhengen handlet ikke om å reise pekefingeren mot de 4-5.000 som var samlet på Youngstorget, men å si at vi vil at det skal være respekt for det hellige i vårt samfunn. Dermed tenker jeg denne markeringen var et konstruktivt bidrag, mener Kvarme.

Forståelse. Unni Vikan, islamekspert og professor i sosialantropologi, har forståelse for at Kvarme valgte å delta i markeringen.

– Jeg kan forstå at biskop Kvarme ønsket å gjøre en slik markering når Islamsk Råd Norge først hadde bestemt seg for å heller demonstrere mot krenkelsen enn den bruken av vold som vi har sett eksempler på.

Vikan mener imidlertid at et viktig perspektiv ikke kom godt nok fram.

– Slik jeg ser det er det viktigere å demonstrere mot bruk av vold og drap for å hevne krenkelser enn mot selve krenkelsene, mener Vikan.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter