Nyheter

Kirkefond kan bli tvangsflyttet

I et år har ledelsen i Opplysningsvesenets fond kranglet med kultur- og kirkeminister Trond Giske. Nå har de fått beskjed om å flytte.

Statsråd Trond Giske foreslår flytting av «Kirkefondet» fra Oslo.

- Vi er meget forundret, sier Egil K. Sundbye, direktør i Opplysningsvesenets fond (OVF). Han mottok for en måned siden et skriv fra statsråd Trond Giskes kirkeavdeling. Her blir OVF bedt om å utrede konsekvensene av å flytte fondet.

For oss vil en flytting være fatalt. Gjennomsnittsalderen i OVF er 46 år. De fleste er godt etablert og kommer ikke til å være med på en flytteprosess.

Urolig. I Soria Moria-erklæringen ble de rødgrønne partiene enig om å utrede om deler av eksisterende statlig virksomhet kunne lokaliseres utenfor Oslo. Nå er arbeidet fullført. En gjennomgang Vårt Land har gjort viser at Opplysningsvesenets fond med sine 45 arbeidsplasser ved hovedkontoret i Oslo er den eneste etaten som foreslåes flyttet ut i sin helhet.

At vi skal være den eneste virksomheten som er pekt ut høres utrolig ut. Ja, det gjør meg svært urolig, sier OVF-direktøren. I går ble saken behandlet av OVFs styre. Der ble det advart kraftig mot å flytte virksomheten ut av hovedstaden.

Statens vegvesen og Jernbanedirektoratet har også mottatt brev om de har funksjoner som kan flyttes ut, men her er det ikke aktuelt å flytte hovedkontoret ut av Oslo.

Tomtestrid. Flere Vårt Land har snakket med i Opplysningsvesenets fond synes det er underlig at flyttevarselet kommer nå. De setter beskjeden i sammenheng med at OVF-ledelsen det siste året har vært i konstant klammeri med kirkeministeren.

LES OGSÅ:

Lovforslag tapper kirkens milliardfond

Bråket startet da Giske erklærte at fondet tilhører staten.

OVF provoserte kirkeministeren da de brukte budsjettmidler på en juridisk vurdering av fondets eierskap.

Det toppet seg da regjeringen vedtok en tomtefesteinstruks som tapper fondet for verdier i størrelsesordenen 1-1,25 milliarder kroner.

Til sist gikk KA (Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon) på vegne av Opplysningsvesenets fond til søksmål mot staten om tomtefesteinsstruksen.

LES OGSÅ: Duket for kirkelig rettssak

Kirkens hus. Oppleves flyttevarselet som en straff for deres egenrådig linje i forhold til tomtefestesaken, Sundbye?

Jeg har ikke noe grunnlag for å mene det.

Forstår du at spørsmålet stilles?

- Jeg forstår det, men regner med at regjeringens distriktspolitikk ikke er basert på så primitive kriterier.

En sentral årsak til at OVF motsetter seg flytting er «Kirkens hus» i Rådhusgata. Sammen med Presteforeningen kjøpte Opplysningsvesenets fond huset ved årsskiftet 2003-2004. I dag holder alle de viktigste kirkelige organisasjonene til under samme tak.

Det har ført til at vi er kommet mye nærmere resten av det kirkelige miljøet, sier Sundbye.

Litt for nært? Da Stortinget i høst vedtok tomtefesteinstruksen som tvinger OVF til å selge 7.000 tomter på billigsalg, gikk leietaker KA til rettssak på vegne av fondet, som på grunn av sin forvaltningsstatus som statlig organ er forhindret til å prøve saken rettslig.

Personer Vårt Land har snakket med i det kirkelige landskapet, tror Trond Giskes hensikt med flyttebrevet kan være å løsrive OVF fra resten av det kirkelige miljøet. Dette avviser kirkeministeren.

For oss er ikke dette noe tema. Vi sikrer vår innflytelse gjennom retten til å utnevne styre, sier Giske.

Hvorfor har dere sendt ut flyttevarsel?

- Vi har fått en forespørsel (fra Fornyingsdepartementet red.anm.) om å gå gjennom virksomheten. I Kultur- og kirkedepartementet er det kun OVF som peker seg ut som aktuell. Det er ikke dermed sagt at vi kommer til å flytte virksomheten fra Oslo, sier Giske, som presiserer at saken kun er på utredningsstadiet.

OVF-direktør Egil K. Sundbye føler seg ikke beroliget, men håper i det lengste at regjeringen ikke gjør alvor av planen.

Vi har fra før en desentralisert virksomhet. I tillegg er 18 av de 45 som jobber ved hovedkontoret i Oslo bosatt i nabofylker som Akershus, Østfold og Buskerud.

Turid Lilleheie, leder av LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag, føler seg ført bak lyset av regjeringen.

Jeg synes prosessen har vært helt forkastelig. Ingen av oss er blitt informert om at regjeringens utflyttingsutredning. Alt som møter oss er hemmelighetsstemplede dokument.

Blir rammet. - Victor Norman flyttet i forrige periode ut 900 årsverk? Bør ikke Norsk Tjenestemannslag være fornøyd med at regjeringen bare vurderer å flytte ut OVF med sine 43 arbeidsplasser?

På en måte burde vi være fornøyd med det, men medlemmene våre blir jo rammet uansett. Vi var jo trygg på at når vi fikk denne rødgrønne regjeringen så ville ikke vi oppleve flere utflyttinger. Derfor er dette ekstra skuffende.

- Mange av dem som jobber i OVF har høy utdannelse og vil kunne få seg jobb andre steder. Bør vi synes så synd på dem?

Det er ikke bare det at folk skal få nye arbeidsmiljø. De river også opp kompetente arbeidsplasser. Dem som blir rammet føler at de ikke blir verdsatt for den jobben de har gjort. Jeg tror ikke en privat bedrift ville sjonglert slik med kvalifisert arbeidsplass.

Litt pussig. Victor Norman, arbeids- og administrasjonsminister i Bondevik II-regjeringen, stusser over at regjeringen kun vil flytte ut OVF.

- Er det ikke kirken som eier de da? Jeg synes det er litt spesielt at når regjeringen kommer til en konklusjon så velger de ut en som det ikke er sikkert at de eier, ler Norman.

Ellers tror jeg OVF helt sikkert kan fungere godt andre steder enn i Oslo, men det er litt pussig hvis dette er det eneste regjeringen kommer opp med.

Les mer om saken i dagens papiravis.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter