Nyheter

Kirkefond: – Dette kan ikke Verdibanken være bekjent av

I september gikk Verdibanken ut med en advarsel til kundene mot svindlere. Samtidig hadde de ansatte en spareklubb i et selskap som banken nå har anmeldt for bedrageri.

– Ovenfor kundene har banken legitimert en virksomhet som en forretningsbank ikke kan være bekjent av, sier finansdirektør Harald Magne Glomdal i Opplysningsvesenets fond (OVF).

Søndag kveld kom Verdibanken med en pressemelding der de erkjenner at de kan ha vært utsatt for bedrageri av selskapet Carat. Både banken, bankdirektøren, flere av de ansatte og den nå avgåtte styrelederen hadde selv investert hos forvalteren Nils Johan-Pedersen, som nå er politianmeldt.

På fredag skal bankens ledelse orientere aksjonærene:

– Der vil vi kreve å få utlevert blant annet den rapporten som Wiersholm laget på oppdrag av banken, og få svar på en del spørsmål. Ut fra de svarene vi får, må vi se hva vi gjør. Utenom pressemeldingene på bankens nettsider kjenner vi som eiere denne saken fra Dagens Næringsliv. Vi vil gjerne ha flere versjoner av saken før vi trekker noen slutninger. Vi vil gjerne høre direkte fra kilden. Vi vil gi dem en fair behandling, sier Glomdal i OVF, bankens nest største eier.

– Opplever dere som eiere å ha fått en fair behandling fra bankens administrative ledelse og styre mens saken har blitt rullet opp?

– Nei. Det er derfor vi før jul vi oppfordret dem til å ha dette informasjonsmøtet, sier Glomdal.

LES MER: Verdibanken anmelder forvalter, frykter bedrageri

Naivitet. Men investor Lloyd Kleivene, som gjennom Primagruppen sitter med 1/5 av aksjene i Verdibanken, tror banken har informert «så godt de har kunnet».

– Det er bare å beklage at det er gjort et naivt og for dårlig bankhåndverk i denne konkrete saken. Og at det har vært et for dårlig kontrollsystem.

– Når de bankansatte har hatt en spareklubb gjennom Pedersens selskap, er det ikke da egentlig snakk om en ukultur snarere enn et for dårlig kontrollsystem?

– Dette er rett og slett naivitet. De har vurdert tilbudet på for dårlig grunnlag.

Dagens Næringsliv har pekt på bankdirektør Toralf Østli som den som tok Pedersen inn i varmen i Verdibanken.

– Kan du støtte at bankdirektøren blir sittende etter dette?

– Det har jeg ingen kommentar til. Det er styret som ansetter og avskjediger.

– Har du tillit til ham?

– Det er ikke opp til meg å svare på, sier Lloyd Kleivene.

Han kaller saken en «enkeltsak der de rett og slett har trådt feil»:

– Hvis du ser på bankens øvrige drift har tapene vært minimale: Gjennomsnittlig 300.000 per år, sier Kleivene.

LES MER: – Skal banken gjenreise tilliten kan det bety at lederne må gå

Banken legitimerte. – Dette er ikke det samme som å tape penger gjennom et vanlig låneengasjement, sier derimot finansdirektør Glomdal i OVF.

– For det ville vært en naturlig del av bankens virksomhet. Men denne investeringen er noe som ikke en forretningsbank skal drive med. Og det største problemet slik jeg ser det er ikke om beløpet er stort eller lite, men at de ved selv å ha investert hos Pedersen har legitimert Pedersens virksomhet ovenfor kundene, sier Glomdal.

– Har dere vært aktive nok som eiere for å sikre at banken drives forsvarlig?

– Det kan godt hende at vi ikke har vært. Det er jo styret som handler på vegne av aksjonærene og rapporterer videre til oss, og ut fra dette har ikke vi hatt grunnlag for å tro at det var noe som var galt.

– Hvilke mulige scenario ser du for deg med tanke på å klare å gjenreise tilliten til banken?

– Jeg ser jo at styrelederen allerede har gått av. Sammensetningene av de styrende organene er jo normalt et punkt man kan gjøre noe med. Tilsynet vil raskt kunne komme på banen hvis banken kommer ut og kjører hva gjelder kapitaldekningskrav eller likviditet. Det er viktig at banken sørger for å få tilliten tilbake igjen. Og hvilke tiltak som må til må vi nå komme i dialog med banken om, sier Glomdal.

LES MER: Verdibanken innrømmer at ytterligere 6 millioner mangler

Mentor Medier svarer ikke. Banken har siden før jul insistert på å besvare alle spørsmål fra mediene på e-post. Også en annen av hovedeierne, styreleder Håkon Jahr i Mentor Medier insisterer på at han ikke vil ta spørsmål på telefon. Mentor Medier eier Vårt Land.

«Du kan eventuelt stille spørsmål på mail (...) Jeg skal søke å besvare dem så fort som mulig», skrev Jahr i en SMS.

Men da Jahr besvarer e-posten, hvor Vårt Land spør om Mentor Mediers eierskapsutøvelse og tillit til bankledelsen, svarer Jahr at han er opptatt, og at Viseadministrerende direktør Per Magne Tveiten vil ta saken. Tveiten besvarer ingen av spørsmålene.

– Jeg har ingen kommentar til selve saken på nåværende tidspunkt. Verdibanken har gitt oss informasjon om utviklingen, og vi har også blitt invitert til eiermøte på fredag denne uken. Der vil vi møte, og da vil vi også få mer fakta om saken, skriver Tveiten i en e-post.

Når Vårt Land kontakter Nils-Johan Pedersen i Carat, sender han dette svaret i en SMS: – Jeg har ingen kommentar utover at bankens ledelse er informert om grunnen til forsinkelsen.

Mentor Medier eier også avisen Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter