Nyheter

Kirkefond ber Statoil kutte ut oljesand

Opplysningsvesenets fond er en av flere Statoil-aksjonærer som i dag stemmer for å stoppe tjæresandsatsingen.

I ettermiddag tar Statoils generalforsamling stilling til forslaget fra aksjonærene Greenpeace og WWF om å avslutte aktivitetene for å utvinne olje fra tjæresand i Canada. Opplysningsvesenets fond (OVF) er en av flere aksjonærer som vil stemme for.

Kirkens verdier. OVF mener Statoils oljesandprosjekt er problematisk, og advarer mot miljøkonsekvensene.

– En ting er CO2-utslippene fra bruken av olje som man kan klare å få kontroll på med CO2-kvoter og lignende. Men man bruker mye grunnvann og energi for å få ut disse oljeforekomstene og forurenser mye lokalt, også i områder der urbefolkning har interesser, sier Harald Magne Glomdal, underdirektør i OVF.

Han påpeker at OVF som forvalter et fond med sterke kirkelige interesser, er pålagt av departementet å ta sosiale, etiske og miljømessige hensyn. OVF har 49.019 egne aksjer i Statoil til en verdi av nærmere sju millioner kroner, og andeler gjennom fond i Storebrand, Alfred Berg Etiske og Danske Capital. WWF har én aksje, Greenpeace fire.

LES OGSÅ: Voksende motstand mot oljesand

Prøver å påvirke. Svenska kyrkan solgte seg ut av Statoil i fjor høst etter at selskapet valgte å fortsette med tjæresand.

Å trekke seg ut er også noe OVF vurderer, men Glomdal påpeker at da mister man påvirkningsmulighet.

– Generelt prøver vi å påvirke selskaper til å endre atferd og holdning først. Ser vi at det ikke er noen endringsvilje og saken er alvorlig nok, trekker vi oss ut.

Presset øker. Rasmus Reinvang i WWF regner med at forslaget blir nedstemt. Olje- og energidepartementet som eier 67 prosent, har signalisert at det ikke vil støtte forslaget. Men Reinvang er glad for støtten fra OVF og andre aksjonærer. Han mener presset på staten som største eier øker.

– Det er stadig flere som reagerer på denne type aktivitet. Vi ser en utvikling fra generalforsamlingen i fjor til i år hvor flere er kritiske. Dette kommer opp neste år også. Dette er en verkebyll som ikke kommer til å bli borte. Det er bare et spørsmål om hvor lang tid det tar.

Reinvang påpeker at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) unngår å ta stilling til saken ved å si at staten ikke kan blande seg inn i enkeltoperasjoner. Statsråden mener det strider mot allmennaksjeloven og regjeringens eierskapsmelding å støtte forslaget om at Statoil må ut av tjæresanden.

Ekspert i selskapsrett og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Beate Sjøvoll, sier derimot at staten har full anledning til å stemme med WWF og Greenpeace.

– Staten har et langsiktig perspektiv på sitt eierskap. Det innebærer en aktiv holdning også til selskapenes vekst og planer når det gjelder nyinvesteringer og satsing på forskning og utvikling, sier hun til NTB.

Reinvang i WWF påpeker at regjeringen også har laget en stortingsmelding om samfunnsansvar som forplikter staten som eier til å investere i selskaper som er ledende innenfor miljø og bærekraft.

– At regjeringen som investor er bremsekloss for dette i Statoil matcher veldig dårlig med disse målene, sier Reinvang.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter