Politikk

Kirke-Norge slåss for asylbarna

Norske kirkesamfunn ber regjeringen gi opphold til de etiopiske barnefamiliene.

Norges kristne råd mener regjeringen må endre asylpolitikken.

– Vi mener at det er uakseptabelt og umenneskelig å tvangssende barn ut av landet til Etiopia. Barn som har bodd i Norge i lengre tid, sier generalsekretær Ørnulf Steen i Norges Kristne Råd til NRK.

Rådet er et nasjonalt, økumenisk fellesskap og samler de fleste norske kirkesamfunnene.

Steen mener Kirke-Norge må stå sammen i denne saken og ber nå om lovendring.

LES MER OG DISKUTÈR: – Politiet kommer om natta

Fristen utløper. 26. januar signerte Norge en returavtale med etiopiske myndigheter. Avtalen innebærer at etiopiske borgere kan få støtte til frivillig retur, eller de kan tvangsreturneres.

LES OGSÅ: Etiopiere sier ja til retur

Per 9. mars hadde 27 personer sagt ja til frivillig retur, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI). 15. mars utløp fristen for frivillig retur med 40.000 kroner i pengestøtte. Deretter har norske myndigheter sagt at tvangsreturer vil bli iverksatt.

– Humanitært uakseptabelt. Også flere biskoper i Den norske kirke engasjerer seg i asylbarnas sak.

– Det er vår plikt å ta humanitære hensyn, og særlig gjelder det barn som har vært lenge i landet og har fått en sterk tilknytning til Norge, sier Oslo-biskop Ole Christian Kvarme.

LES OGSÅ: Biskop Kvarme står opp for asylbarn

Bispemøtet har slått fast at det er humanitært uakseptabelt å returnere barn som har bodd i Norge i flere år, noe returavtalen med Etiopia åpner for.

– Jeg opplever stor uro over at innvandringspolitiske hensyn blir satt foran forpliktelsen i FNs barnekonvensjon og grunnleggende menneskerettigheter, sier Kvarme i en uttalelse fra Oslo bispedømme.

LES OGSÅ: Røde Kors ber om ny vurdering av asylbarn

– Må få amnesti. Det er biskop Ingeborg Midttømme enig i. Hun mener barna må få amnesti og at regjeringen har det handlingsrommet den trenger innenfor dagens lovverk og FNs barnekonvensjon.

– Regjeringene kan ikke sende noen barnefamilier ut av landet før de har lagt frem stortingsmeldingen om «barn på flukt», sier Møre-biskopen til NRK.

Midttømme, som tidligere var medlem i Utlendingsnemda, blir provosert over at regjeringen tror at barnefamilier skal bli fristet til å bo lengre i asylmottak for å få opphold i Norge.

– Det er vel ingen foreldre som ønsker at egne barn skal vokse opp i et asylmottak, sier biskopen.

LES OGSÅ: Biskop krever opphold for familie

– Ikke en rettsstat verdig. Hamar-biskop Solveig Fiske mener returavtalen med Etiopia, hvor tvangsretur kan bli utallet, rammer barna.

– Det kan umulig være en rettsstat verdig, med grunnlag i kristne og humanistiske verdier, å gjennomføre en politikk som splitter familier og som ikke tar hensyn til den svakeste part, nemlig barna, sier hun.

Hun mener, som Midttømme, at regjeringen bør vente med en eventuell utsending til de har lagt frem stortingsmeldingen om «barn på flukt». Ifølge regjeringen skal denne komme før sommeren.

– Vi ber derfor innstendig om at regjeringen legger innvandringspolitiske hensyn til side og sparer uskyldige barn for unødige lidelser, sier Fiske i en uttalelse fra Hamar bispedømme.

Kommer om natten. Ola Didrik Saugstad, lege og professor i medisin, er sjokkert over norske myndigheters behandling av asylsøkere og da spesielt barna.

«Det var med vantro at jeg så på Dagsrevyen for noen år siden hvordan asylsøkere, mange av dem små barn, uten oppholdstillatelse, var blitt hentet av politiet i Finnmark i grålysningen, for å sette dem på flyet ut av landet og mot usikkerheten. Jeg var sjokkert over at Norske myndigheter sto bak», skriver han på verdidebatt.no.

Han frykter at politiet kommer og henter de 450 etiopierne om natten.

«Det er gjerne i grålysningen politiet i diktaturstater kommer for å hente politiske motstandere og andre som skal fjernes. Det er enklest da, når folk ligger i sine senger og det er få som kan observere det som skjer», skriver han.

LES MER OG DISKUTÈR: Asylbarn er dagens barnehjemsbarn

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk