Nyheter

Kildesortering på vei mot skraphaugen

I Oslo har innbyggerne endelig begynt å kildesortere. I nabokommunene er de i ferd med å slutte.

18. juni var ordningen med kildesortering av mat- og plastavfall i grønne og blå poser ferdig innført i Oslo. Samtidig har innbyggerne i Nesodden, Frogn, Ås, Ski og Oppegård fått beskjed om at de kan bruke plassen under kjøkkenbenken til noe annet enn diverse avfallsbøtter.

– Man trenger ikke lenger kaste mat og plast i egne poser. Det kastes i samme beholder, sier daglig leder ved Follo Ren, Runar Jacobsen.

– En enklere løsning for folk flest, konstaterer han.

Follo har startet overgangen til et nytt, maskinelt resirkuleringssystem som har fått navnet Kretsløp Follo: Mens det fram til nå har vært egne returpunkter for plast rundt i kommunene, skal plast heretter kastes sammen med ufarlig restavfall. Husholdningene vil heretter ha to avfallsdunker: én til papir og én til plast og annet restavfall. Disse blir hentet hver 14. dag, mot tidligere hver uke.

Mer plast. I 2014 skal et nytt avfallshåndteringsanlegg stå klart. Her vil avfall bli sortert mekanisk og gjort om til blant annet fjernvarme, drivstoff og biokompost. Anlegget på Vestby skal eies av Follo Ren, men også Bærum vurderer å gå inn på eiersiden. Dersom dette blir en realitet, vil anlegget samle inn og resirkulere søppel fra om lag 220.000 mennesker. Lignende anlegg har hatt stor suksess i blant annet Sverige, Frankrike og Australia.

Ifølge daglig leder Runar Jacobsen kan det årlige plastuttaket per innbygger øke fra 5,5 til mellom 10 og 15 kilo med det nye systemet.

– Det utgjør en betydelig større miljøgevinst, sier han.

Selv om det fortsatt er minst halvannet år til det nye anlegget åpner, er man i ferd med å innføre det nye sorteringssystemet i regionen. I Ås kommune opplever man allerede en positiv miljøeffekt, til tross for at restavfallet foreløpig ikke blir kildesortert.

– Før har en del folk pleid å kaste papir rett restavfallet, men nå som vi har innført beholdere og henteordning, har det blitt mye enklere. I det første kvartalet merket vi en stor økning i innsamlet papir, sier Jacobsen.

Ikke i Oslo. Kommunikasjonssjef i renovasjonsetaten i Oslo, Elisabeth Marie Vollan, mener ikke dette er en løsning for hovedstaden:

– Alle systemer for gjenvinning tar utgangspunkt i kommunen og regionens muligheter og utfordringer. Det er ikke noe poeng å sette disse løsningene opp mot hverandre. Vi tar utgangspunkt i de ressursene som finnes i avfallet, men det finnes ulike måter å samle det inn på. Vi må benytte den teknologien som til enhver tid er tilgjengelig for å materialgjenvinne mest mulig til best mulig kvalitet, slik at avfallet faktisk kan bli til råstoffer og nye produkter igjen, understreker hun.

– En ressurs. Ellen Halaas, fagrådgiver i Avfall Norge, syns det er vanskelig å sammenlikne de to forskjellige systemene. Hun er imidlertid klar på at den nye modellen vil samle inn mer avfall i Follo enn tidligere, ettersom de nå skal hente det hjemme hos folk.

– Om det er et bedre alternative, vil tiden vise.

Hun tror også maskinelle løsninger kan bli hyppigere brukt i fremtiden. Prosjekter som bygger på mye av den samme teknologien er satt i gang både i Stavanger og Lillestrøm.

– I økende grad ses avfall på som en ressurs, ikke et problem. Det er stadig flere som er interessert i å utnytte de ressursene, og da skjer det også en teknologisk utvikling, mener Halaas.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter