Nyheter

Kidnapper kristne 
– knuser kristen arv

Den islamske staten bruker bulldosere for å legge oldtidsby i grus.

Opprørere fra den såkalte Islamske staten (IS) legger nå for dagen en stor iver etter å fjerne sporene som en av de første kristne folkegruppene etterlot seg.

To byer i Irak hjemsøkes av opprørere med slegge og bulldoser:

• Uerstattelige antikke og assyriske kunst- og kulturskatter på museet i Mosul ble knust med slegger.

• Den assyriske oldtidsbyen Nimrud legges i grus med bulldosere.

En irakisk tjenestemann opplyser at ødeleggelsene i Nimrud startet etter bønnen midt på dagen torsdag, og at lastebiler kan ha blitt brukt til å frakte bort statuer.

I ISs ekstreme tolkning av islam må statuer og helgenskrin ødelegges fordi de er idoler som konkurrerer med Gud.

LES OGSÅ: Nordmenn kriger for Kurdistan

Første kristne

Nimrud ble grunnlagt på 1200-tallet før Kristus og var en stor og viktig by ved bredden av Tigris i oldtidens Assyria. Den ligger 30 kilometer sør for Iraks nest største by Mosul, der IS har sitt hovedkvarter i Irak. Assyrerne var en av de første folkegruppene som gikk over til kristendommen.

Nå frykter mange at store skatter kan bli knust for godt:

– Jeg må bare beklage at dette ikke er uventet. Planen deres er å utslette den irakiske arven, ett sted av gangen, sier den irakiske arkeologen Abdulamir Hamdani ved Stony Brook University.

Han sier at den neste på lista blir Hatra, som er en svært godt bevart by i Nineveh-provinsen nord i Irak som er over 2.000 år gammel og står på UNESCOs verdensarvliste.

Nimrud ble beskrevet som et av de viktigste arkeologiske funnene i det 20. århundre da en stor samling smykker ble funnet i 1988. De ble stilt ut i nasjonalmuseet i Bagdad før de forsvant ut av syne, men de overlevde plyndringen av museet etter den amerikanske invasjonen og ble gjenfunnet i sentralbanken.

LES OGSÅ: Kristne assyrere måtte rømme til fots

Brende bekymret

Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret over herjingene til IS i Irak og Syria. Særlig ser han med uro på hvordan IS behandler kristne som fremdeles velger å bo i regionen:

– ISILs bortføring av mer enn 200 assyriske kristne i Syria sist uke var en grufull påminnelse om den utsatte situasjonen for religiøse minoriteter i regione n. Religiøs pluralisme er en sentral del av Midtøstens historie og kultur. Norge vil fortsette å bekjempe religiøs ekstremisme og støtte opp om minoritetenes rettigheter, sa Brende i Stortingets utenriksdebatt torsdag. ISIL er navnet IS brukte fram til navne­skiftet i fjor sommer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter