Nyheter

Kenyaner anklager Norge for klimaegoisme

Miljøverner i Kenya mener Norge viser egoisme hvis vi følger LO-sjefens krav om å slakke på klimakutt hjemme.

Den kenyanske geitebonden på bildet er en av tre millioner nomader i Kenya som merker at kårene blir verre fordi tørken kommer oftere. Miljøverneren Colin Jackson i Kenya får klimaendringer tett inn på livet, og blir kraftig provosert av utspillet fra LO-leder Roar Flåthen tirsdag, og lignende norske utspill i det siste.

– Hvis rike land som Norge velger å ikke kutte sine egne utslipp, handler de ikke til klodens beste. Da prioriterer de ut fra sin egen lommebok. Å avgjøre miljøspørsmål ut fra egne behov, er egoistisk og feil, mener Jackson, som er leder for den kristne miljøvernorganisasjonen A Rocha i Kenya.

LES OGSÅ: Biskop om LOs klimasnu: Stikk hovudet i sanden

Forlanger at Vesten kutter. LO-leder Roar Flåthen fikk onsdag sterke reaksjoner på sitt miljøutspill. Flåten sa til Aftenposten at det blir «for kostbart og utfordrende» å ta så mye som to tredeler av utslippskuttene hjemme, slik Stortinget vedtok i klimaforliket i 2008.

HALLGEIR REITEN PÅ VERDIDEBATT.NO: «LO sier, slik jeg oppfatter dem, rett ut at hensynet til norske arbeidsplasser står over klimaet. De framstår som – unnskyld uttrykket – reinspikka egoister.» DISKUTER

Flåthen frykter at store bedrifter som Hydro og Elkem blir tvunget til å investere i utlandet dersom klimakravene blir for strenge i Norge.

Den siste tiden har politikere fra Høyre og Ap tatt til orde for å revurdere sider ved klimaforliket. Mandag krevde lederen for LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande, at andelen kutt i Norge skal ned.

– Her i Øst-Afrika lider vi mer. Når det er tørke, sulter befolkningen. Når det er oversvømmelse, blir husene skylt bort. I Vesten er dere beskyttet av teknologien, sier Jackson.

Han understreker at vestlige land står for de største klimagassutslippene, og dermed har størst ansvar for å kutte.

– Det er juks hvis i-land gjør klimatiltak i u-land, istedet for å kutte i egne utslipp. Utslippene i land som Kenya er betydelig mindre, sier en opprørt Jackson på telefon fra Kenyas hovedstad Nairobi.

Mens nordmenn slapp ut 43 millioner tonn CO2 i 2006, var utslippene i Kenya på 12 millioner. Kenya har ni ganger så mange innbyggere.

Ber om realisme. Roar Flåthen er overrasket over all oppmerksomheten utspillet fikk, og presiserer onsdag ettermiddag at LO står fast på klimaforliket og kravet om å ta to tredeler av utslippskuttene i Norge. Men han advarer mot å stramme dette mer, slik noen har tatt til orde for i arbeidet med ny klimamelding.

– Jeg sier ikke at vi ikke skal ta kutt hjemme. Det jeg etterlyser, er at vi skal gjøre det som er bra for miljøet. Da er det synd hvis miljøvennlig industri i Norge må legge ned, og at mindre miljøvennlig industri i land med mindre strenge miljøkrav, tar over, sier Flåthen.

LO-lederen savner mer ros til norske industribedrifter som har tatt grep og blitt mer miljøvennlige.

– Det jeg tar til orde for, er litt realisme i debatten, og at det skal være mulig å videreutvikle den fenomenale industrien vi har i Norge, sier Flåthen.

Flåthen har en lang liste over tiltak som kan gjøres for å få ned klimautslippene i Norge. Han ønsker bedre kollektivtransport, mer energieffektivisering og mer fornybar energi.

– Det er viktig at Norge som er en rik nasjon skal ta kutt hjemme, men vi må også presse regjeringen til å bidra til lavere utslipp i den tredje verden, sier han.

LO-lederen ønsker mer fart i innsatsen for å overføre miljøvennlig teknologi til fattige land. Han understreker også at det er avgjørende at utviklingen av renseteknologi for CO2 på Mongstad lykkes.

– Hvis vi ikke lykkes med en renseteknologi for CO2, blir det vanskelig å nå både energimål og klimamål, sier Flåthen.

Symboleffekt. I organisasjonen Kristne Arbeidere får LO-sjef Flåthen liten støtte.

– Norge har et moralsk ansvar for å gå foran med et godt eksempel. At andre skal redusere utslippene, er vanskelig å kreve hvis ikke vi kutter selv. Det handler om symboleffekt, sier leder Jan Rudy Kristensen.

Likevel mener Kristensen at det viktigste er at vi faktisk gjør noe.

– Vi kan godt bidra til større kutt i utlandet, også.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter