Nyheter

‘Kan være Finansdepartementet som bremser grønne investeringer’

På Stortinget er det bred enighet om å åpne for at Oljefondet kan investere direkte i fornybar energi. I dag kan det likevel bli stemt ned.

En av pådriverne for at Oljefondet skal investere mer i fornybar energi, er Verdens Naturfond, WWF-Norge. Organisasjonen viser til at forskere og finansfolk har regnet ut at det trengs en «clean trillion», tusen milliarder dollar, i årlige investeringer globalt for å begrense oppvarmingen til to grader. WWF mener at Oljefondet som verdens største statlige investor bør bidra til å få opp farten i overgangen fra fossil til fornybar energi ved å investere deler av den norske oljeformuen i fornybar energi.

– Vi klarer ikke å forstå grunnen for å vente med dette, når det er bred politisk enighet om det, sier Nina Jensen, WWFs generalsekretær.

Byråkrater. I høst ga WWF partiet Høyre dårlig skussmål i en kartlegging av de politiske partiene. Grunnen var at Høyre i sitt program ikke sa noe om å øke Oljefondets investeringer i fornybar. På Høyres landsmøte nylig vedtok partiet å «opprette et nytt mandat for direkteinvesteringer for fornybar energi under Statens Pensjonsfond – Utland, med de samme krav til forvaltning som fondets øvrige investeringer». De rødgrønne partiene Ap, SV og Sp har i innstillingen om Oljefondet som Stortinget skal behandle tirsdag, bedt om at regjeringen utreder hvordan Oljefondet kan «øke sine investeringer innen fornybar energi, inkludert infrastruktur til produksjon og distribusjon av fornybar energi».

– Er det Frp som er bremseklossen?

– Det er litt vanskelig å si. Frp har i opposisjon vært tydelig på at de ønsker dette, og har sammen med Høyre beskrevet noe om dette i regjeringserklæringen. I Stortingsmeldingen om Oljefondet er det blitt litt tynt. Det kan hende at det er byråkratiet i Finansdepartementet som bremser dette mer enn et politisk parti. Men det er politikernes rolle og ikke minst Stortingets å instruere byråkratene, sier Jensen.

LES OGSÅ: Utfordrer Høyre til grønne investeringer

'Små forskjeller'. Terje Breivik, nestleder i Venstre og medlem av Stortingets finanskomité, ser på forslaget fra de rødgrønne partiene som en politisk markering mer enn en stor forskjell i realiteter.

– De markerer seg på noe som er bra. Men her har KrF og Venstre sammen med regjeringspartiene bidratt til at det nå er flertall for å gjøre vurderinger om å trekke Oljefondet ut av kull og annen fossil energi, og også vurdere å øke engasjementet på fornybar energi, sier han.

Breivik mener at det også er bred enighet på Stortinget om at endringer i investeringsstrategien til Oljefondet må være godt utredet først. Han mener at det ekspertutvalget som regjeringen har satt ned for å vurdere den klimamessige risikoen ved at Oljefondet har store investeringer i fossil energi, også vil inkludere spørsmålet om fondet bør satse sterkere på fornybar energi.

Ap, SV og Sp mener at det samme ekspertutvalget bør få i oppdrag å spesielt se på om investeringene i fornybar energi bør øke.

Nina Jensen i WWF er kritisk til sammensetningen av ekspertutvalget.

– Vi mener at utvalget som skal se på fornybarinvesteringer bør være et annet utvalg enn det som er satt ned for å se på fossil eksponering. Vi er ikke helt fornøyd med det utvalget, fordi de har markert en tydelig interesse i dette spørsmålet allerede, og da er vår bekymring at spørsmålet ikke bli objektivt vurdert, sier hun.

LES OGSÅ: Miljø- og finansfolk: Sett mer oljepenger i fornybar energi

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter