Nyheter

Kan få KrF i regjering med sjefen på gangen

Knut Arild Hareide kan kopiere SV-Lysbakken og droppe statsrådsjobb. Sentrale partikolleger er forbauset.

Både da Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik dannet regjeringene sine, var det et tydelig krav: Alle partiledere skulle sitte i kabinettet, for å gjøre den mest mulig styringsdyktig.

Men alt nå fristiller KrF-leder Knut Arild Hareide seg. Han kan komme til å vektlegge sin nystiftede familie i stedet og lede partiet utenfor et regjeringsapparat.

Overfor Vårt Land bekrefter sentrale kilder nær Hareide at det kan bli et realistisk utfall etter en ikke-sosialistisk seier.

LES MER OG DISKUTÈR: Pappahelt og partileder

Forundring. Flere andre sentrale KrF-politikere er derimot mildt sagt forundret at slike signaler kommer nå. Det styrker ikke en posisjon før eventuelle tøffe runder med koalisjonspartnere.

Valgforsker Anders Todal Jenssen avdramatiserer Hareides varsel:

– Visst er det mulig å lede sitt parti fra Stortinget. Audun Lysbakken er i tilsvarende situasjon og får det til.

Hareide og kona Lisa Maria ble foreldre til Sara for litt over to uker siden. I et weekendintervju med VG falt følgende ord fra Hareide:

«Det er viktigere for meg å få KrF inn i regjering enn at jeg selv skal være en del av den. Hvis jeg kommer i en posisjon hvor jeg må velge mellom å bruke tid med Sara og Lisa Maria og statsrådsjobb, så velger jeg familien».

LES MER: Hareides pappa-prioriteringer kuppet KrFs pressekonferanse

Lysbakken-vri. Fra Hareides rådgiverkorps fastslås det at dette er dekkende for hva KrF-lederen oppriktig tenker. I går ettermiddag var det ikke rom for at Hareide kunne utdype temaet.

Hareide gjør i så fall en «omvendt Lysbakken» frivillig. SV er ikke representert ved partilederen sin blant Jens Stoltenbergs statsråder. Men det var ikke fordi han ikke ville:

Skandalen om pengestøtte til SUs jenteforsvar gjorde det nemlig umulig. I pressen og langt inn i SV selv ble det konkludert med at løsningen med partileder utenfor regjeringen ikke var optimal for partiet.

DISKUTÈR: Partileder Hareide bør trekke seg, mener Magne Lerø.

Erna-tvil? KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, uttaler:

– Normalt er det en styrke at partilederen sitter i en regjering. Men ingenting er hogd i stein.

Han sier han godt forstår at en ny familiesituasjon for partilederen gir nye perspektiver.

– Men jeg håper det kan la seg kombinere for hans del.

Noe helt annet er det om en påtroppende statsminister vil godta en løsning der en av koalisjonspartnerne har fristilt lederen sin fra tett og krevende hverdagsjobbing. Også enkelte i KrF-apparatet er sterkt i tvil om Erna Solberg vil synes det er greit. Hun vil da måtte forholde seg til koalisjonspartnerens leder via stedfortreder.

– Se på SV. KrF kan dessuten stå foran en svært krevende utfordring: I kampen om å trekke et mektig Høyre – alene eller med Frp - i mer moderat retning, trengs det autoritet og nærvær.

Førstekandidat for KrF i Sogn og Fjordane, Trude Brosvik, er skeptisk:

– Det vil være vanskelig for et hvert parti å delta i regjering dersom ikke partilederen sitter der. Det er nok å se på SVs situasjon nå. Men det er også vanskelig for en hver nybakt pappa å være i en så krevende arbeidssituasjon.

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener det ikke lenger er noen umulig kombinasjon at en partileder ikke sitter på innsiden i et regjeringskabinett.

– For Hareides del handler det om farsrolle og at man som mann i dag ikke er frikoblet for det daglige ansvaret.

– Så kombinasjonen er mulig?

– Ja visst er den det. SV har en parallell situasjon og håndterer den i det daglige. Og fra KrF er det dessuten en interessant politisk tone. Partiet har jo oppfatninger om deling av hjemmeansvar som Hareide her bryter med, svarer Todal Jenssen, professor ved NTNU i Trondheim.

Føre var. For de aller fleste regjeringssjefer er det ifølge valgforskeren en opplagt fordel å ha partilederne innenfor kabinettet.

– Regjeringssjefen vil gjerne ha svar på utfordringer, der og da. Og selvsagt er det en stor fordel. Men for enkeltpartier kan det også være lurt å ha lederen sin nærmere partiorganisasjonen og pleie den.

Todal Jenssen synes ikke det er oppsiktsvekkende at Hareide gir signaler om statsrådsframtid allerede nå:

– Da unngår han debatt om saken på et senere tidspunkt, sier han.

Torsdag formiddag holder Knut Arild Hareide sin hovedtale til landsmøtet i Trondheim. Den vil ventelig inneholde store doser familiepolitikk.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter