Nyheter

– Kan bli satt ti-tyve år tilbake

Eksperter frykter at ebolaepidemien kan ramme samfunnssystemet i de vestafrikanske landene hardt.

– Ebola-krisen kan bety fullstendig samfunnskollaps. Sierra Leone og Liberia kan bli satt ti-tyve år tilbake i utviklingen. Poff, liksom, sier Johanne Sundby, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo.

Mens mediene i går fulgte Norges første ebola-pasient med argusøyne, har Sundby samlet ymse eksperter på globale helse til konferanse på Blindern i Oslo. Professoren forstår at nordmenn synes det er skummelt at vi har fått vår første ebola-pasient, men er mer opptatt av det store bildet.

– Kollapser samfunnssystemet i disse landene, vil det bety lidelse for mange, mange flere enn de som er rammet nå, sier professoren.

LES OGSÅ: Utarbeider felles plan mot ebola

– Epidemien skaper mistillit mellom folk

Politisk kollaps er en mulighet, ifølge Austin Davis, seniorrådgiver i Norads avdeling for global helse, utdanning og forskning. Han understreker imidlertid at det ennå ikke finnes noen solide analyser av potensialet for en slik kollaps.

– En epidemi som denne skaper mistillit mellom folk. Sierra Leone og Liberia har nylig kommet seg ut av ekstremt alvorlige borgerkriger. I begge landene var etableringen av statsmakten omstridt og institusjonene er veldig svake. Tillit er samfunnets lim. Uten tillit får du ikke gjort noe, sier Davis.

Mistillit til helsearbeiderne gjør arbeidet med å kontrollere sykdommen vanskelig, ifølge Norad-rådgiveren.

– Vi hører historier om at helsearbeidere som oppsøker avsidesliggende landsbyer blir kjeppjaget. Hele lag med helsearbeidere har blitt drept. Det illustrerer tillitssammenbruddet i disse samfunnene. Landsbybeboerne mistenker at helsearbeiderne bringer med seg sykdommen, sier Davis.

LES OGSÅ: – En stor feil fra verdenssamfunnet

Økonomi og stabilitet

Men ebola har også en økonomisk side, mener Austin Davis.

– Kostnadene etter SARS-pandemien anslås til 50 milliarder dollar. De økonomiske konsekvensene for de hardest rammede landene var massive. I så svake stater og økonomier som Sierra Leone og Liberia er økonomi og samfunnsstabilitet nært forbundet. En rapport fra Verdensbanken snakkes det om at de to landene kan bli satt flere tiår tilbake utviklingsmessig. Om konsekvensen blir konflikt, vet vi ikke. Men det vil definitivt bety sterk sosial uro og mistillit i regionen, sier Davis.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter