Nyheter

Kampen om søndagen skal avgjøres i år

– Det finnes mennesker som heller skulle hatt fredagen og lørdagen fri enn selve søndagen, sier kulturministeren.

– Regjeringen har ennå ikke konkludert internt om omfanget og hvilke endringer som bør gjøres i regelverket. Men vi satser på en avklaring i løpet av året, sier kulturminister Thorhild Widvey (H)

Hun har ansvaret for helligdagslovgivningen, og er dermed ansvarlig statsråd for regjeringsprogrammets løfte om å «tillate butikker å holde åpent på søndager».

Widvey sier tematikken ikke er behandlet i regjeringen ennå, men at det jobbes med foreberedelse av saken.

Etter det Vårt Land forstår kan da slaget om søndagshandel og avvikling av den såkalte Brustadbua finne sted på tampen av året. KrF motsetter seg liberaliseringer, mens Venstre er på vippen.

– Er det Venstre som skal redde flertallet eller satser regjeringen på et bredere forlik i søndagssaken?

– Innholdet i forslaget vil nok avgjøre hvem vi forhandlet med i Stortinget. Det må vi sondere når utkastet er der.

LES MER: Fortsatt flertall mot søndagsåpne matbutikker

Exit byråkrati. I en stortingsdebatt om søndagsåpent i går, uttrykte Widvey at mye ennå var åpent.

– Vi har ikke tatt stilling til om noen helligdager faktisk skal skjermes, opplyste hun.

Men samtidig leverte kulturministeren tydelig tale: Endringer kommer. Det er nemlig Høyre/Frp-regjeringens mål å forenkle byråkrati og regler.

Widvey fortalte at det nå dukker opp så mange søknader om unntak fra reglene om søndagsstengt at «et omfattende byråkrati» er blitt resultatet.

– Enhver lovregulering må være i pakt med tiden. Det finnes mennesker som heller skulle hatt fredagen og lørdagen fri enn selve søndagen, sa hun i debatten.

LES MER: Her kan matbutikkene holde åpent når de vil

Dansk trøbbel. Det var KrFs Line Henriette Hjemdal som hadde reist tematikken i en såkalt interpellasjon. Dermed fikk Stortinget en oppvarming til det slaget om søndagshandel som kommer.

Hjemdal ville vite hva slags begrunnelse regjeringen egentlig har for mer søndagsåpent, og om regjeringen vil sikre at ikke arbeidstakere, butikkeiere eller forbrukere vil tape på nyordningen.

– Regjeringens planer fremstår så langt mer som et ideologisk prosjekt enn en nødvendig samfunnsendring, sa Hjemdal.

Hun trakk frem erfaringer fra Danmark, som opphevet lukkeloven i 2012. Der har ikke handelen økt, men en rekke små butikker gått dukken.

– Her hjemme er det ikke noe folkekrav om flere søndagsåpne butikker enn vi har i dag, sa hun.

LES MER: Utfordrer kristne til å kutte søndagshandel

Ap-advarsel. Partiet som de blåblå trenger for å få til mer søndagshandel – Venstre – deltok ikke i gårsdagens debatt. Fra de rødgrønne fikk KrF mye ros for å ha tatt opp spørsmålet.

Aps hovedtaler Gunn Elin Flakne advarte mot ytterligere liberaliseringer. For det vil trekke flere grupper ansatte inn i arbeid på helligdagen: Renholdere, vektere og leverandører. Flakne 
poengterte at ytterligere søndagsåpent er et verdivalg.

– Søndagen er dessuten den dagen da folk har tid til å være sammen. Gå på en Rosenborg-kamp eller i kirken sammen, sa Flakne.

Sps Heidi Greni er selv butikkansatt i det sivile og kom med sterke advarsler mot færre reguleringer.

– Om man åpner opp, bør det ikke da være sånn at også vi i Stortinget bør ha møter på en søndag, spurte hun.

LES MER: Fortsatt nei til søndagsåpne butikker

Stenge internett? Høyres Heidi Nordby Lunde fastslo at nordmenn flest alt lever i et «24-timers samfunn». Hun viste til at en rekke småbutikker av ulikt slag alt praktiserer handel på helligdager og syntes det er meningsløst at turistkommuner kan la butikkene ha søndagsåpent.

– Skal vi også stenge internettet for handel på søndager? Man prøver nå å stoppe noe som allerede er her, sa Lunde.

Partifellen Kårstein Eidem Løvaas fulgte opp:

– I et flerkulturelt samfunn er ikke lenger søndagen utelukkende den ene mer spesielle dagen i uken. Vi må tørre å skille på folks personlige valg av helligdag og hva slags dag de vil gå i skogen eller i gudshus, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter