Nyheter

Jubelen for ANC har stilnet i slummen

– Politikernes løfter fra valget i 2009 er glemt og kastet ut av vinduet, sier Olivia Moroka, som bor i slummen utenfor Johannesburg.

Skrevet av Olav André Manum

Det har ikke skjedd dramatiske forbedringer her siden regjeringspartiet African National Congress tok over regjerings-
makten i Sør-Afrika for 20 år siden. Likevel fortsetter folk i slumområdene i Alexandra 
township å stemme ANC. Hva skyldes denne lojaliteten? 
Finnes det alternativer?

Sprikende målinger. Meningsmålingene spriker foran valget 7. mai. På en Ipsos-gallup tidligere i år var oppslutningen nede på 54 prosent. Men en fersk måling fra Sunday Times ga ANC omtrent samme oppslutning som ved valget i 2009: 66 prosent, altså to av tre stemmer.

Men det er ingen tvil: Lojale ANC-velgere her i «Alex» er skuffet over at levekårene ikke er blitt stort bedre siden frigjøringen i 1994:

– De bor i herskapshus. Vi bor i blikkskur, sier 32 år gamle Olivia Moroka der hun sitter på det hyggelige skjenkestedet Sheilas Tavern.

Bare hundre meter unna er elendigheten rystende. Det bor rundt regnet en million mennesker på to kvadratkilometer i Alexandra. Bydelen har en infrastruktur som er beregnet på en tredjedel av det antallet.

Sakte bedring. Den svarte middelklassen har økt fra 1,7 millioner i 2004 til 4,2 millioner for to år siden, ifølge Universitetet i Cape Town, men dette merkes ikke så godt i Alex. Ikke at antallet fattige er redusert med 10 prosent de siste årene heller.

Store og myndige Moroka er i tvil om hun skal stemme. Hun har alltid stemt ANC, men nå er hun ikke sikker:

– Politikernes løfter fra valget i 2009 er glemt og kastet ut av vinduet, hevder hun.

Korrupsjon, maktarroganse, selvgodhet og det at politikerne først og fremst sørger for seg og sine, er hennes ankepunkter mot regjeringspartiet.

– Bare se på Nkandla, sier hun forarget.

Her ble 140 millioner kroner 
i offentlige midler brukt på 
presidentens private bolig.

– Men hva er alternativet? spør Moroka og svarer selv: Det finnes ikke noe alternativ til ANC. Jeg ønsker ikke at hvite skal overta makten. Da risikerer vi at apartheidstaten gjenoppstår, sier hun med frykt i stemmen. ANC hamrer inn budskapet om at en stemme til opposisjonspartiet Democratic Alliance legger grunnen for et nytt raseskille.

Vertinnen selv, Sheila Msibi, rister på hodet av dette utsagnet. Hun sitter bak gitteret sitt, som skal holde ranerne ute og pengene inne.

– Svarte styrer dette landet for godt nå, det har ANC sørget for, sier hun.

Olivia Moroka møter også motbør fra to av de andre gjestene i lokalet:

– Det er klart det finnes alternativer til ANC, sier trettiåringen Thabo Sello.

Han er lei seg fordi noen har stjålet den røde alpeluen hans, varemerket til en nykommer i partifloraen: Economic Freedom Fighters (EFF).

Julius Malemas parti ble
dannet etter at Malema ble kastet 
ut av ANC fordi han kritiserte 
ANCs manglende resultater.

Vil nasjonalisere. – Vi vil nasjonalisere gruvene og andre nøkkelindustrier og sørge for en langt mer rettferdig fordeling. Velgerne vil merke EFFs politikk blant annet i form av bedre tjenesteytelser og høyere lønninger, sier Sello bestemt og tar seg en slurk øl før han legger til:

– Sør-Afrika trenger forandring for det store flertallet svarte, 
og se hva regjeringen gir oss.

Sello sikter til Marikana, der 34 protesterende gruvearbeidere ble skutt og drept av politiet. 
Drapene sendte sjokkbølger inn i hele det svarte samfunnet. Hadde nå de svartes ledere tatt i bruk apartheidstatens metoder mot sine egne borgere? EFF mener at ja, slik er det.

Skremmer bort. Siseko Maqula er helt enig i behovet for forandring, men mener at EFF har gammelmodige løsninger på moderne problemer. Nasjonalisering og lignende tiltak vil bare skremme bort de utenlandske investorene som Sør-Afrika er helt avhengig av.

34-åringen har sittet en stund og tålmodig ventet på å slippe til. Logoen på den blå T-skjorten levner liten tvil om hvor han står politisk: Democratic Alliance (DA), partiet som han er kampanjeleder for i Alexandra township.

– Vi går fra hus til hus og presenterer politikken vår. Bare vi får snakket med folk, så forstår de at DA også er et parti for svarte, sier han.

– DA er entreprenørene og de initiativrikes parti, hevder han. Aktivt entreprenørskap vil 
fremme skaperkraft og bidra til bedret økonomi og bede liv for alle, proklamerer han, og viser til at partiet har skapt mange nye jobber i Western Cape-provinsen og kommuner der partiet hans har makten.

Liv og lære. Olivia Moroka rister oppgitt på hodet. Hun mener denne politikken bare kommer dem med penger og utdannelse til gode.

Maqula slår tilbake og hevder at bak de revolusjonære frasene fra ANC, føres det en nyliberal økonomisk politikk som har gjort noen politikere søkkrike, mens folk flest bor under nokså uverdige forhold.

– Bare se på slumområdene her i Alexandra, sier han, og hevder at boligene som ANC har bygget, en rekke nye bolighus beregnet på de aller fattigste, omsettes på det svarte markedet av korrupte politikere.

– Når selv tidligere ANC-ministre går ut og oppfordrer folk til å stemme blankt, står det dårlig til med troverdigheten i regjeringspartiet, argumenterer han heftig.

Trange kår. Den magre, stillfarende Eric Ndlouvu har ventet lenge på å slippe til i diskusjonen, men nå griper han ordet. Han er enig i det Maquela sier om boligene. Han har selv ventet i elleve år på å få en bolig.

– Datteren min må sove, spise, gjøre lekser og leke på det ene rommet vi har. Det blir vanskelig for jentungen å henge med på skolen. Dermed blir hun 
værende i den samme fattigdommen som foreldrene.

I likhet med minst 25 prosent av landets befolkning er også Ndlouvu arbeidsløs. Han livnærer seg som halvprofesjonell biljardspiller. Likevel svikter ikke hans lojalitet til ANC.

– Hvis et barn oppfører seg dårlig, så må vi ikke jage ut barnet, vi må gi det bedre oppdragelse. ANCs politikk er grunnleggende sunn, det er de korrupte enkeltpersonene som må tas, ikke partiet, mener Eric 
Ndlouvu.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter