Nyheter

Jordmor: Google gir fødselsangst

Én av fem kvinner er redd for å føde. Jordmor mener gravide googler seg til frykt.

Kvinner er mer engstelige for å føde nå enn før, ifølge jordmor Gunn Taagerud ved fødemottaket på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Hun har jobbet som jordmor i over 20 år.

– Kvinner er helt opplagt blitt reddere for å føde. Hvis det er noe de lurer på går de inn på nettet og googler, og det er mye der som ikke er sant, sier hun.

Googler og grubler. – Jeg undrer meg litt over at de ikke klarer å slå seg til ro med informasjonen de får, men grubler over sykelige ting. Jeg tror Google må ta en del av skylden for dette, fortsetter hun.

Jordmoren beskriver hvordan fødselshistorier fra venninner eller egen mor skaper et behov for å søke informasjon på nettet.

– Hvis de har drukket kaffe med venninner og noen for eksempel snakker om svangerskapsforgiftning, slår de det opp på nettet. De leser om symptomer som pannehodepine, smerte i magen og protein i urinen. Har de ett symptom så ringer de til oss. Men hodepinen skyldes kanskje at det er varmt og at de har drukket for lite.

Redd for å revne. Mange har også lest historier på nettet om kvinner som har revnet under fødselen.

– De er redde for å revne, og har lest om noen som har fått komplikasjoner. De er redd for smerter. Kanskje har mor fortalt om sine grusomme fødsler, og da framstår keisersnitt som eneste løsningen. Jeg tror det handler om tap av kontroll. Vi skal ha kontroll på alt. Jeg oppfordrer gravide til å prøve å slippe kontrollen, overlate den til jordmoren og følge råd og vink underveis, sier Taagerud.

Hun har jobbet flere år som jordmor i Oslo, men også på steder som Gjøvik og Lillehammer.

– Jo lenger fra storbyen, jo mindre engstelige er kvinner for å føde. Jeg tror det har sammenheng med at mange kommer fra gårder, er vant til å se dyr føde og derfor er mer avslappet.

Keisersnitt. Andelen keisersnitt har økt de siste årene. Jordmor Taagerud tror økningen blant annet skyldes fødselsangst.

– Det er ganske lett å få keisersnitt fordi man er engstelig for å føde. Hvis de insisterer så får de det, sier hun.

På Kvinneklinikken i Bergen får omtrent én av fem kvinner med fødselsangst keisersnitt, ifølge Bergens Tidende.

– Keisersnitt kan gi postoperative komplikasjoner. Det er risiko knyttet til en operasjon. Man får sammenvoksinger etter at man er operert og smerter i etterkant. Rehabiliteringen er lengre enn etter en vaginal fødsel. Det er ikke å anbefale, hvis ikke det er en god indikasjon på at du trenger det, advarer Taagerud.

Uten grunn. De fleste svangerskap er helt normale, understreker jordmoren. Hun opplever at mange engster seg uten grunn.

– Mange er for eksempel redde når de ikke kjenner liv. Noen er helt på gråten hvis de ikke kjenner spark på noen timer. Det er så synd at de skal være så utrolig engstelige. Så lenge du er frisk og lever sunt, får du ikke gjort mer, oppfordrer hun.

Taagerud mener det er viktig at gravide går til jordmor og spør, i stedet for til legen.

– Det skal så lite til for å gjøre en kvinne uttrygg. Det kan være nok at legen sier at det er noe han eller hun ikke vet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter